Rize'de "Her Adımda Aile Hekimin Yanında" etkinlikleri
Bireyin doğumundan ölümüne kadar tüm sağlık süreçlerinde yanlarında olan, kişiye özel ve sürekli sağlık hizmeti sunan bir sistem olan aile hekimliğinde aile hekimleri, sadece hastalıkları tedavi etmekle kalmıyor, aynı zamanda hastalıkların önlenmesi, sağlıklı yaşamın desteklenmesi ve sağlık eğitimi gibi konularda da önemli rol oynuyor. Rize İl Sağlık Müdürlüğü de 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında halk sağlığı konularında toplumun farkındalığını artırmaya yönelik gerçekleştirdiği etkinliklerde "Her Adımda Aile Hekimin Yanında" sloganıyla farkındalık etkinlikleri düzenledi. Halkın aile hekimliği hakkında daha fazla bilgi sahibi olması ve sağlık hizmetlerinden daha etkin bir şekilde yararlanması hedeflenen etkinlikler bir kez daha aile hekimliğinin sağlık sistemimizdeki vazgeçilmez rolünü gözler önüne serdi. Bu hafta boyunca gerçekleştirilen etkinliklerle, vatandaşların aile hekimlerine olan güveni pekiştirilerek sağlık hizmetlerinden daha etkin bir şekilde yararlanmalarının önemi vurgulandı.
İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Aile Hekimliği birimlerinde, aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı tarafından tanı ve tedavi edici sağlık hizmetleri ile birlikte sağlık danışmanlığı, aile planlaması, koruyucu sağlık hizmetleri sunulduğu kaydedildi. Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında aşılama, kanser taramaları, kronik hastalık taramaları yapılmakta olup bu hizmetlerin hastalıklardan korunmanın en önemli basamağı olduğu kaydedilerek, “Aile hekimi ana çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerini verir. Kayıtlı kişilerin yaş, cinsiyet ve hastalık gruplarına yönelik izlem ve taramaları yapar. Periyodik sağlık muayenesi yapar. Tetkik hizmetlerinin verilmesini sağlar ya da bu hizmetleri verir. Kendisine kayıtlı kişileri yılda en az bir defa değerlendirerek sağlık kayıtlarını günceller.
Evde takibi zorunlu olan özürlü, yaşlı, yatalak ve benzeri durumdaki kişilere evde veya gezici/yerinde sağlık hizmeti verir. Aile sağlığı merkezi şartlarında tanı veya tedavisi yapılamayan hastaları sevk eder. İlgili mevzuatta birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce kişiye yönelik düzenlenmesi öngörülen her türlü sağlık raporu, sevk evrakı, reçete ve sair belgeleri düzenler.” İfadelerine yer verildi.
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, aile hekimlerinin genellikle bireylerin ikametlerine yakın ve kolay ulaşılabilir konumda olduğunu belirtti. İl Sağlık Müdürü Tepe, “Bu durum aile hekiminin hizmet verdiği toplumu her yönüyle tanıması; aile, çevre ve iş ilişkilerini değerlendirmesine imkân sağlamaktadır. Kişiye yönelik koruyucu hekimlik hizmetleri ile ayakta ve evde hasta tedavisi hizmetleri bir arada yürütülmelidir. Entegre örgütlenme modelinin en basiti çağdaş aile hekimliğidir.” dedi.
Tepe, “Birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkili bir şekilde verilebilmesi, toplumun hastalık yükünün azaltılmasının yanı sıra ikinci ve üçüncü basamak tedavi kuruluşlarımızın da daha iyi ve kaliteli sağlık hizmeti ve sağlık eğitimi vermelerine fırsat tanıyacaktır.” diye konuştu.