Rize'de İl Afet Risk Azaltma Planı Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Rize'de İl Afet Risk Azaltma Planı Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş’ın başkanlığında ve 81 ilin valisinin katılımıyla düzenlenen İRAP değerlendirme toplantısına video konferans yöntemiyle katıldı.

Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, 13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü kapsamında, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş’ın başkanlığında ve 81 ilin valisinin katılımıyla düzenlenen İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) değerlendirme toplantısına video konferans yöntemiyle katıldı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş’in açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş, 81 ilin valilerine hitap etti. Toplantıya, Rize Valisi İhsan Selim Baydaş’ın yanı sıra Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Vali Yardımcısı Murat Öztürk, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Serkan Savaş, AFAD İl Müdürü Mehmet Salih Avcı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Hüseyin Sarı, DSİ Rize Şube Müdürü Kasım Kazdal ve Karayolları Rize Şube Müdürü Burak Şara ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayberk Kaya katıldı.

Video konferans sonrasında Vali İhsan Selim Baydaş başkanlığında devam edilen toplantıda İRAP’a ilişkin çalışmalar, sorunlar ve öneriler vb. ele alınarak değerlendirildi ve Rize özelindeki sorunlar ile çözüm önerileri üzerinde duruldu. Toplantı sonrası yapılan açıklamada; şunlar kaydedildi:

Rize'de Afet Risklerini Azaltma Çalışmaları Sürüyor

"Afet risklerini azaltma çalışmaları, afetlerin neden olduğu riskleri analiz ederek yönetme sürecine dayanıyor. Bu çalışmaların temel amacı, afetlere karşı dirençli toplumlar ve yerleşim alanları oluşturmaktır. 13 Ekim, Birleşmiş Milletler tarafından 'Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü' olarak kabul edilmiştir ve bu bağlamda ilimizde de önemli çalışmalar yapılmış ve süreç devam etmektedir.

2021-2026 yıllarını kapsayan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) doğrultusunda, ilimiz coğrafi yapısı ve iklim koşulları göz önünde bulundurularak kapsamlı çalışmalar yürütülmektedir. Rize, Türkiye’nin en fazla yağış alan ili olup, yıllık ortalama yağış miktarı metrekareye 2309 kg’dır. Ayrıca 3600 sürekli akışı olan dere ve yaklaşık 6000 adet kuru dere havzası bulunmaktadır. Bu doğal yapı, sel, heyelan ve taşkın gibi afetlere karşı bölgeyi hassas hale getirmektedir. Geçmişten bugüne 1255 alan afete maruz bölge ilan edilmiştir.

İlimizdeki afet risklerini minimize etmek amacıyla çeşitli haritalar oluşturulmuş, kaya ıslahı, istinat duvarları, drenaj sistemleri gibi altyapı çalışmaları ile dere yataklarının temizliği ve ıslahı sürdürülmektedir. Afet risklerini azaltma çalışmalarında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından Devlet Su İşleri'ne (DSİ) 8 ekskavatör tahsis edilmiş, ayrıca Rize Belediyesi ve İl Özel İdaresi’ne kanal temizleme ve diğer altyapı çalışmaları için çeşitli ekipmanlar alınmıştır. 2024 yılının Ocak ayından bugüne, il genelinde 1.080.000 metreküplük dere yatağı temizliği ve 200.000 metreküplük düzenleme çalışması gerçekleştirilmiştir.

Erken uyarı sistemlerinin (Meteoroloji, DSİ ve AFAD) kurulumu ile afetlere karşı hazırlıklı olmayı amaçlamaktayız. Aynı zamanda toplumun tüm kesimlerini kapsayan eğitim ve bilinçlendirme kampanyaları düzenlenmektedir. Afet öncesinde yapılan her 1 birimlik yatırımın, afet sonrasında 48 birimlik tasarruf sağladığı unutulmamalıdır.

Bu vesileyle, ilimizdeki tüm kamu kurumları, üniversitemiz, sivil toplum kuruluşları ve halkımızı afet risklerini azaltma konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Birlikte daha güvenli ve dayanıklı bir Rize inşa edebiliriz.

Risk alma, tedbir al!"

rizede-il-afet-risk-azaltma-plani-degerlendirme-toplantisi-yapildi-1.jpg

rizede-il-afet-risk-azaltma-plani-degerlendirme-toplantisi-yapildi-4.jpg

rizede-il-afet-risk-azaltma-plani-degerlendirme-toplantisi-yapildi-2.jpg

rizede-il-afet-risk-azaltma-plani-degerlendirme-toplantisi-yapildi-3.jpg

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.