ROMED Başkanı Usta 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'ne Dikkat Çekti

ROMED Başkanı Usta 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'ne Dikkat Çekti
ROMED Başkanı Resul Usta, 2 Nisan’ın 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmesiyle otizmin dünya üzerinde yaşayan milyonlarca çocuk ve aileleri için çok başka bir anlam daha taşıdığını kaydetti.

Rize Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği (ROMED) Başkanı Resul Usta, “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” dolayısıyla açıklamada bulundu. Toplumda, otizm konusunda farkındalık oluşturmak istediklerini belirten Başkan Usta, “Dünyada otizm konusunda farkındalık oluşturmak ve otizm konusunda toplumu bilinçlendirmek, toplumun dikkatini çekmek amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan ‘Dünya Otizm Farkındalık Günü’, Nisan ayı ise ‘Dünya Otizm Farkındalık Ayı’ olarak ilan edilmiştir. 2 Nisan’da başlayan ‘Otizm Farkındalık Ayı’ çerçevesinde tüm dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve farkındalığın arttırılarak otizmli bireylerin eğitiminin sağlanması, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması amaçlanmıştır.” dedi.

Otizmli bireylerin farklılıklarının bu dünyaya çok şey katacağını ve bizlerin farkında ve yanlarında olmamız gerektiğini kaydeden ROMED Başkanı Usta, Dünyada her 60 çocuktan birisi otizmli doğduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Daha güzel bir dünya için farkındayız, farklılıklarımızla bir aradayız. Otizm durumunu kabullen ve yargılama! Çünkü ben onu hissediyorum. Herkese nasıl davranıyorsan bana da öyle davranmaya devam et! Senin sevgine ihtiyacım var, ön yargılarına değil! Otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artmaktadır. 1985 yılında her 2500 çocuktan birine konan otizm tanısı, 2001 yılında 250, 2013 yılında ise 88 çocuktan birine denk gelirken günümüzde doğan her 60 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya gelmektedir. Otizmin erkek çocuklarındaki yaygınlığı, kızlardan 4 kat fazladır. Ülkemizde sağlıklı istatistikler olmaması nedeniyle, Otizm Platformu’nun öngördüğü verilere göre, tahmini olarak 550.000 otizmli birey ile 0-14 yaş grubunda 150.000 civarında otizmli çocuk bulunduğu ‘varsayılıyor.’ Otizmli bireylerin ebeveynleri, kardeşleri, yakın akraba ve çevreleri de hesaba katıldığı zaman, Türkiye’de her ile yayılmış durumda otizmden etkilenen 2 milyondan fazla vatandaşımızdan bahsedebiliriz.”

Usta, otizmin temel belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağıyla istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar gözlenmekte olduğunu ve bilinen tek çarenin erken tanı ile yoğun özel eğitim olduğunu ifade ederek, “Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi erken tanı ile yoğun, sürekli özel eğitimdir. Erken tanı ve ardından gelecek haftada en az 20 saat özel eğitimle otizmli çocukların hayatlarında büyük fark yaratmak, sağlıklı gelişim gösteren akranları ile birlikte aynı okulda okuyacak seviyeye getirmek mümkün olabilmektedir. Bu bağlamda sivil toplum kuruluşları olarak bizlere de büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. Bu kutsal görev ve sorumluluğumuzu yerine getirme adına, 2009 da derneğimizi kurduk. Derneğimiz, otizmli ailelere ulaşmak, onları otizm konusunda bilinçlendirmek, destek olmak ve yaşadıkları sıkıntıları bir nebze olsun paylaşarak hafifletmek adına çalışmalar yapmaktayız. Ayrıca, Gençlik ve Spor il Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü (Halk Eğitim) ile ortaklaşa gerçekleştirmiş olduğumuz yaz ve kış dönemlerinde atölye spor ve yüzme kurslarında öğrencilerimize eğitim vermekteyiz. Farklı alanlarda eğitim gören çocuklarımızın yeteneklerine göre geleceklerini şekillendirmeyi amaçlamaktayız. Daha fazla çocuğumuza eğitim desteği verebilmek adına Rize Belediyesinin yapacağı Engelli Yaşam Merkezi Kompleksi içerisinde yer alacak olan ‘Otizm yaşam evi’ projesini hayata geçirme yolunda önemli adımlar atmış bulunmaktayız. Bu proje kapsamında birlikte ilerlediğimiz Rize Belediyesine çok teşekkür ederiz.” diye konuştu.

RİZE ŞİMAL AVM'DE 2 NİSAN OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ ETKİNLİĞİ

2 Nisan 2023 Pazar günü saat 13.00 - 14.00 arasında Şimal AVM ev sahipliğinde otizmli çocukların sergisi ve Workshop etkinliği düzenleyeceklerini kaydeden Usta, etkinliğe bütün hemşerilerinin katılım sağlamalarını ve desteklerini beklediklerini ifade ederek, “Derneğimizin kuruluşundan bu güne kadar destek ve katkılarını bizlerden hiçbir zaman esirgemeyen başta; Rize Valiliğine, Rize Belediye Başkanlığına, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesine, ÇAYKUR Genel Müdürlüğüne, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor, Aile ve Sosyal Politikalar, Sağlık, Kültür ve Turizm İl Müdürlüklerimize, şahsım, derneğim ve bütün otizmli ailelerimiz adına teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, 2 Nisan ‘Dünya Otizm Farkındalık Günü’nü tebrik ediyor, bütün engelli kardeşlerime engelsiz bir yaşam diliyor; sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir ömür geçirmelerini temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

rize-otizmle-mucadele-ve-egitim-dernegi-baskani-resul-usta-001.jpgibrahim-turut-manset-015.jpg

Kaynak:Zeynep Taylan

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum