RTEÜ’lü öğretim üyelerinin geliştirdiği ateş takip cihazı, bebek ve çocuk sağlığı alanında boşluğu dolduracak
Tek bir ana üniteden oluşan ve kullanımı kolay olan cihaz, harici bir yazılıma ihtiyaç duyulmadan doğrudan vücut üzerinden veri alabiliyor.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Yasin Yıldız, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Fatih Gül ile Doç. Dr. Hasan Eroğlu ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yıldıran Yılmaz’ın birlikte özenle tasarladığı bu cihaz sayesinde, ebeveynler çocuklarını endişe içinde takip etmek zorunda kalmayıp, ateş ve satürasyon riskli değerlere ulaştığında anında uyarı alarak, çocuklarının sağlık durumunu daha etkin bir şekilde takip edebilecek.
Türk Patent ve Marka Kurumundan da tescil alan çocuk sağlığı konusunda önemli bir adım olan bu yenilik, ailelerin endişelerini minimize etmekte büyük rol oynayacak ve çocukların hastalık takibinde kolaylık sağlayacak.
YÖK BAŞKANI ÖZVAR’DAN GURURLANDIRAN PAYLAŞIM
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da sosyal medya hesabından RTEÜ’lü öğretim üyelerinin geliştirdikleri inovatif ateş takip cihazı ile ilgili açıklamaların yer aldığı videoyu “Üniversitelerimiz kaliteli tıp eğitimlerinin yanı sıra araştırma ve buluş çalışmalarıyla da toplumumuza hizmet ediyor, ülkemize değer katıyor” notuyla paylaştı.
İnovatif ateş takip cihazı buluşçuları arasında yer alan Öğr. Üyesi Doç. Dr. Yasin Yıldız, oksijen satürasyonu ile geliştirdikleri cihaz ile ebeveynlerin cep telefonlarına mesaj gideceğinden sürekli çocuklarının yanında bulunmalarının önüne geçileceğine vurgu yaparak, “Geliştirmiş olduğumuz cihazla hem vücut sıcaklığını hem de satürasyonu takip etmeyi amaçlıyoruz. Piyasada şu an kullanımda olan sadece ateş ölçer şeklinde geliştirilmiş cihazlar bulunmaktadır. Biz bunlara ilave olarak oksijen satürasyonu da ekledik. Böylece hem ateşli hem de ateşsiz havale geçiren çocukların takiplerinde bir kolaylık sağlanmış olacak. Eğer ateşi yükselirse çocuğun, özellikle 38 derecenin üzerine çıkarsa her 30 saniyede bir ateşi ölçmeyi planlıyoruz. Benzer şekilde eğer çocuk ateşsiz havale geçirecek olursa bu sefer de oksijen satürasyonu düşeceği için yine bir alarm seviyesi oluşacak ve yine ebeveynlere alarm gidecek.” dedi.
Toplumda görülme sıklığına bakıldığında ateşli havalenin yüzde 2 ile yüzde 5 oranında, ateşsiz havalenin ise yüzde 1 civarında görüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Yasin Yıldız, “Neredeyse 20 çocuktan bir tanesi bizim hedef kitlemizi teşkil edeceğini göstermektedir. 30 saniyede bir ateşin ölçümü gerçekleştirilecek ve alarm seviyesi oluştuğunda ailelerin cep telefonlarına mesaj gidecek dolayısıyla ailelerin sürekli çocuklarının yanında bulunmalarına gerek kalmayacak” diye konuştu.
İnovatif ateş takip cihazı ile ebeveynlerin normal yaşamlarına geri dönerek sürekli olarak çocuklarının yanında bulunmalarına gerek kalmayacağına vurgu yapan Yıldız, şunları kaydetti: “Çocukları ateşli havale geçiren ebeveynler, gribal enfeksiyonlar başta olmak üzere riskli durumlarda endişe duymakta ve saatlerce çocuklarını takip edebilmektedir. Bu durum özellikle çalışan ebeveynler için sorun olabilmektedir. Ebeveynler cihaz sayesinde, çocuklarını takip etmek zorunda kalmayıp, ateş ve satürasyon riskli değerlere ulaştığında anında uyarı alarak, çocuklarının sağlık durumunu daha etkin bir şekilde takip edebilecekler.”
Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Fatih Gül ise geliştirmekte oldukları ürünün tek bir ana üniteden oluşacağını ve kullanımının oldukça kolay olacağını belirtti.
Harici bir yazılıma ihtiyaç duyulmadan doğrudan ürün üzerinden veri alarak ebeveynlere risk faktörlerini ikaz edebileceklerini kaydeden Gül, “Cihazımız tek bir pille çalışacak olup harici kaynaklara ve şarj adaptörüne ihtiyaç duymamaktadır. Ayrıca suya dayanıklı yumuşak bir kılıfa sahip olup bebeklerin ve çocukların kullanımı için uygun özelliklere sahip olacaktır.” dedi.