Sabit hatlarda numara taşıma başlıyor
Sabit Hatlarda Numara Taşınabilirliği uygulamasının, 10 Eylül 2009 tarihinde başlamasıyla birlikte, alternatif operatörler tüketicilere çeşitli kampanya ve hizmetlerle ulaşmayı planlıyor.
Uygulama, alternatif operatörlerin pazar paylarını artırırken, telekomünikasyon sektöründe hareketliliğe yol açacak. Kasım 2008'de başlayan Mobil Numara Taşınabilirliğinde, numarasını taşıyanların oranının yüksekliğinden yola çıkıldığında, sabit numarasını taşıyanların oranının da kısa sürede oldukça yüksek olması bekleniyor.
Şehir içi konuşma hizmetlerinin alternatif operatörler tarafından sağlanabilir hale gelmesinin, ilk etapta konuşma ücretlerine yansıması beklenirken, rekabetin gelişmesi, Ar-Ge ve altyapı yatırımları ile tüketiciye sunulacak hizmet çeşitliliğinin artması öngörülüyor.
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Mobil Numara Taşınabilirliğinin rekabete olumlu etkisinin görüldüğüne işaret ederek, Sabit Numara Taşınabilirliği uygulamasının da sektöre fayda sağlayacağını, uygulamanın başlamasıyla aldığı hizmetin fiyat ve kalitesinden memnun olmayan çok sayıda sabit telefon abonesinin, numara değişikliği sıkıntısı yaşamadan yeni işletmecilere geçiş yapabileceğini söyledi.
Arıak, sektörde Türk Telekom'un yanı sıra 20 yeni işletmecinin faaliyet gösterdiğini kaydederek, yeni düzenlemelerle, bu firmalardan en az 5-6 tanesinin şehir içi görüşmeler alanında ilk aşamada aktif olacağını tahmininde bulundu. Arıak, ''Bu durum hiç şüphesiz sektörde büyük hareketliliğe yol açacak. Bunun sonucunda Türk telekomünikasyon sektörünü, rekabete daha açık, hizmet çeşitliliği artmış ve en önemlisi de vatandaşların rekabetin nimetlerinden faydalanmaya başladığı sektör haline getirme yolunda önemli gelişmeler sağlanmış olacaktır'' diye konuştu.
Şehiriçi görüşmelerin rekabete açılmasıyla birlikte çok büyük indirimler ve ucuzluk söz konusu olmasa bile, en azından bu alanda artık zam yapılmayacağının söylenebileceğine dikkati çeken Arıak, rekabetin başlamasıyla bu alanda hizmet çeşitliliği ve yeniliklerin artacağının, fiyat/kalite oranına bağlı olarak fiyat farklılaşmasının ortaya çıkacağının altını çizdi.
Arıak, sabit hatlarda numara taşınabilirliğinin, vatandaşların sabit telekom hizmetlerindeki temel haklarından olan ''Numara Taşıma Hakkına'' kavuşmalarını sağlayacağını belirtti.
Şehiriçi görüşmelerin ve geniş bant internet hizmetlerinin rekabete açılmasını sağlayacak uygulamaların gecikmesinin, temelde vatandaşlara zarar verdiğini vurgulayan Arıak, sabit telekom hizmetlerindeki temel vatandaş haklarını, ''işletmeci seçebilme hakkı, internete erişim hakkı, abone olmadan telefon hizmeti alma hakkı, telefon işletmecisini kolay değiştirme hakkı, numara taşıma hakkı, internet işletmecisini kolay değiştirme hakkı'' şeklinde sıraladı.
Arıak, AB ülkelerinde, sabit numara taşınabilirliği ve diğer uygulamalar sonucunda rekabetin geliştiği, alternatif işletmecilerin sabit telefon pazarından aldığı payın, yüzde 40'a yaklaştığı bilgisini verirken, ''Ülkemizde mobil numara taşınabilirliği çok kısa bir süre önce başlamış olmasına rağmen, numarasını taşıyanların oranı 8 ayda yüzde 6 seviyesine ulaştı. Bu gelişme ışığında, sabit numarasını taşıyanların oranının da kısa sürede oldukça yüksek olması bekleniyor'' dedi.
TURK.NET'TEN İNDİRİMLİ TARİFELER, ŞEHİR İÇİ ARAMALARDA AYRINTI
BİLGİSİ
TurkNet Murahhas Üyesi ve Genel Müdürü Cem Çelebiler ise seçim hakkını kazanan tüketicinin, bunu kullanarak kendine en uygun hizmeti en uygun fiyata almak isteyeceğini, işletmecilerin de tüketiciyi memnun etmek için çalışacağını, böylece hizmetlerin farklılaştırılacağını, Ar-Ge ve altyapı yatırımlarının artacağını dile getirdi.
Şehiriçi hariç (şehirlerarası, GSM ve uluslararası) telefon hizmetlerinin bir kaç yıl önce rekabete açılmasıyla özel işletmecilerin ''avantajlı'' tarife ve hizmet seçeneklerini sunabilmek için yarıştıklarını anlatan Çelebiler, bunun sonucunda tüketicilerin yeni ve ekonomik telefon hizmet tarifeleriyle tanıştıklarını hatırlattı.
Çelebiler, TurkNet olarak ADSL ve TurkNet Telefon hizmetini bir araya getiren ''ikili oyun'' paketleri hazırladıklarını belirtirken, hizmetlerine ilişkin şu bilgileri verdi:
''Artık hem bireyler hem de şirketler, telefon hizmetini ve ADSL hizmetini TurkNet'ten alacaklar ve bu iki hizmet için ödemelerini tek faturayla yapacaklar. Müşterilerimiz, şimdi almakta oldukları hizmetler için olduğu gibi her iki hizmetin de kullanım bilgilerine (mesela konuşma detayları, veya ADSL kota kullanımı) WEB sitemiz üzerinden her gün, her saat erişebilecekler.
Sunduğumuz 1095 ve TurkNet A-tipi telefon hizmetleri, uzak mesafe görüşmelerde, kıyaslama tarifelerine karşı yüzde 95'e varan indirimler sağlıyor. Sabit hatlarını TurkNet'e taşıyarak abonelerimiz arasına katılan tüketiciler, uzak mesafe ve GSM aramalarında bu indirimli tarifelerden yararlanabilecek, şehir içi görüşmelerinde de önemli tasarruflar sağlayacaktır. Bunun dışında yerleşik operatörün sunmadığı bir hizmet olan yapılan şehir içi aramaların ayrıntı bilgilerini de abonelerimize sunacağız.''
Tüketicilerin kendileri için fiyat ve performans açısından avantajlı alternatifleri görüp, bunu değerlendirdiğini anlatan Çelebiler, numara taşınabilirliğinin tüketiciler açısından hiçbir zorluk getirmeden alternatif işletmeciler tarafından üstlenilecek olmasının da numara taşımaya karşı tüketicilerin ilgisini artıracağını vurguladı.
Çelebiler, TurkNet olarak, serbestleşmeyi sağlayan tüm koşulların yerine getirilmesi halinde, yeni işletmecilerin toplam pazarı büyüterek, pazardan önemli pay çıkaracaklarını öngörürken, süreçten geçen ülkelere bakıldığında, alternatif operatörlerin sahip olduğu toplam pazar payının yüzde 30'a yakın olduğunu ve alternatif operatörler olarak toplam pazar paylarını zaman içinde bu seviyeye çıkartmayı hedeflediklerini bildirdi.
BiRi ABONELERİNE TELEFON GÖRÜŞMELERİ İNDİRİMLİ...
Koç.net Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, şehir içi konuşma hizmetlerinin alternatif operatörler tarafından sağlanabilir hale gelmesinin, ilk etapta konuşma ücretlerine yansıyacağına dikkati çekerek, uygulamanın, alternatif operatörlerin pazar paylarını artırmaya olanak yaratırken, sabit hatlarda tüketici yararına bir çok yenilik getireceğini ve sağlıklı rekabet ortamı oluşturacağını düşündüklerini ifade etti.
Koç.net olarak ''BiRi ADSL''le birlikte, 29 Mayıs'tan bu yana şehir içi hizmeti de verebilen ''ilk ve tek'' alternatif telekom operatörü olduklarını bildiren Akarca, ''BiRi abonelerimiz, telefon hizmeti destekli modemleri sayesinde şehir içi de dahil tüm telefon görüşmelerini, hiçbir ek işleme gerek kalmadan yüzde 45'e varan indirimlerle yapabiliyorlar'' dedi.
Akarca, uygulamayla birlikte, Koç.net olarak tüketicilere, telefon (ses) ve internet hizmetlerinin bir arada verildiği, farklı avantajlar içeren paketler sunacaklarını belirterek, bunlara, ''Koç.net'in, BiRi ADSL ile yeni tanışan abonelerine yönelik kampanyası kapsamında, 30 Eylül'e kadar BiRi ADSL abonesi olanların, ilk 1 ay boyunca, tüm şehirlerarası ve 1. kademe kapsamındaki ülkelere yönelik uluslararası sabit telefon görüşmelerini, zaman sınırı olmadan ve ücretsiz yapabilmeleri'' örneğini verdi.
Numara taşınabilirliği uygulamasıyla birlikte kampanyalarını, daha kapsamlı hale getirerek sunacaklarını vurgulayan Akarca, şu bilgileri verdi: ''1 Eylül itibariyle hat nakil ücretini artık almıyoruz. 30 Eylül'e kadar geçerli tüm kampanyalarımızda, kablosuz modem, 8GB kotalı, anti-virüs/anti-spam korumalı e-posta alanı, 5GB kotalı dosya alanı, 'Aile Koruma Hizmeti'ni ücretsiz kullanıma sunuyoruz. Abonelerimiz, BiRi Güvenlik Hizmeti'ni ise ayda sadece 2,75 liraya ya da yıllık 28 liraya alabiliyorlar. Tüm abonelerimiz, telefon hizmeti destekli modemleri sayesinde şehiriçi de dahil tüm telefon görüşmelerini, hiçbir ek işleme gerek kalmadan yüzde 45'e varan indirimlerle yapabiliyorlar.''
SUPERONLINE'DAN ''ÜÇLÜ OYUN''
Superonline Genel Müdürü Murat Erkan da, Superonline'a numarasını taşıyan bir abonenin, yerel operatöre ödediği sabit ücreti ödemeyeceğini, tüketicinin tek operatör üzerinden tüm servisleri almasının mümkün olacağını, her iki servis için de tek fatura hizmetinden yararlanabileceğini söyledi.
Uygulamayla, katma değerli servislerin Türkiye'de de uygulanabileceğini belirten Erkan, Superonline'in bu kapsamda tüketiciye sunmayı planladığı hizmet ve kampanyalara ilişkin şu bilgileri verdi:
''STH ile birlikte internet ve ses hizmetlerinin yanına WebTV hizmetini de katarak yurt dışında örneklerini gördüğümüz Üçlü Oyun'u (TriplePlay) müşterilerimize sunacağız. Bu konuda abonelerimizin internet deneyimlerini zenginleştirmek üzere yaptığımız çalışmalara devam ediyoruz. Bu anlamda Ağustos ayında http://www.superonline.com/superplay adresinden ulaşılabilen SuperPlay servisimizi devreye soktuk. SuperPlay ile fiber internet abonelerimiz, Lig TV'de yayınlanan maçları ve programları, fiber internetin hızı sayesinde yüksek görüntü kalitesi ve canlı yayın olarak izleyebiliyor. Türkiye'de Lig TV yayınının Lig TV dışında canlı olarak internet üzerinden izlenebildiği ilk uygulama olan SuperPlay'de sunulan film hizmeti ile kesintisiz film keyfini de internet üzerinden sunuyoruz.''
Erkan, tüketicilerin numara taşıma konusunda bilgisinin yeterli seviyede olmadığını düşündüklerini ifade ederek, ''Regülasyonlarda son ana kadar yaşanan belirsizlikler nedeniyle alternatif operatörler tüketicileri, konuyla ilgili bilgilendirebilecekleri aktiviteleri yapmakta geç kaldılar. Dolayısıyla GSM sektöründe yaşanan numara değişikliğindeki heyecanı bizim sektörümüzde göremiyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.
Müşterilerine, sabit telefon lisansları ile birlikte ses hizmetinin yanı sıra, daha gelişmiş hizmet ve ürünleri, daha hızlı ve daha uygun fiyata kullanma olanağı getirecek çözümler üzerinde çalışmalar ile altyapılarını oluşturmak üzere fiber optik alt yapı yatırımlarına devam ettiklerinin altını çizen Erkan, öncelikle numara taşıma ve tahsisle, ses pazarında şehir içi trafiğin 2 kat artacağını söyledi.
''PAZARDA YETERİNCE BASKI YOK''
Millenicom Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Cora, tüketicilerin, 10XY ve A-Tipi telefon hizmetleri konusunda giderek artan bilinçlenme sürecinde bulunduğuna dikkati çekerek, ''Halen düzenlemelerin tamamlanamamış olması nedeniyle alternatif telekom sektörü henüz arzu ettiğimiz rekabet ortamına kavuşamadı. Ama her geçen gün bir gelişme olduğunu da belirtmek gerekir'' değerlendirmesinde bulundu.
Cora, Türkiye sabit telefon hizmetleri pazarında henüz alternatif operatörlerin rekabet edebileceği ''adil bir rekabet ortamı'' sağlanamadığı için, hizmet çeşitliliği ve pazar payının Avrupa ülkelerine göre ''çok az'' olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
''Serbestleşme sürecinin başladığı 2004 yılından bu yana geçen 5 yıllık süreçte alternatif telekom operatörlerinin toplam trafik içindeki payları sadece yaklaşık yüzde 5 oranına ulaşabildi. Şu an Almanya'da alternatif operatörlerin toplam pazar payı yüzde 42 civarında bulunuyor. Dolayısıyla ülkemizde pazarın gelişmesi, yeniliklerin ve çeşitliliğin sunulabilmesi için pazarda yeterince baskı bulunmuyor.''
Tuğrul Cora, sıkıntılarını şöyle özetledi:
''Alternatif operatörler olarak diğer sıkıntımız ise halen 17,5 milyon Türk Telekom abonesinin yaklaşık yarısını oluşturan HesaplıHATT tarifesi abonelerinin alternatif telekom hizmetlerinden yararlanamıyor olması. Buna ek olarak uzak mesafe aramalarında rekabete açık StandartHATT tarifesinde yer alan mevcut aboneler, 1 Ocak 2010'a kadar hem 10XY hem de A-Tipi telefon hizmeti kullanarak şehiriçi görüşme hizmeti yapamayacak. Başka bir deyişle, toplam sabit telefon abonelerinin yaklaşık yüzde 96'sı alternatif telefon hizmetlerinden yararlanarak şehiriçi arama gerçekleştiremiyor.
Sabit numara tahsisi ile ilgili olarak alternatif operatörler adına bazı sıkıntılı durumlar mevcut. İlgili kanunda tahsis edebileceğimiz numaraların başına koyulacak kodların kullanılması ve belirlenmesi konusunda olumsuzluklar söz konusu. Bu nedenlerle kullanıcıların alternatif operatörleri tercih etmesi ve bu alanda hizmet veren firmalar olarak kullanılabilirliğimiz engellenebilir.''