Sağlık-Sen Rize İl Başkanı Yılmaz: Üç kademeli bir memnuniyet hayata geçirilmelidir
Sağlık-Sen Rize İl Başkanı İsmail Yılmaz, sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve haklarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz, yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının iş yükünün fazla olması, gece vardiyaları ve iş sağlığı güvenliği konularında yaşanan eksikliklere dikkat çekerek, üç kademeli bir memnuniyet sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Yılmaz, "İyiliği dünyaya hakim kılmak. Büyük bir iddia iyilik, bakanımızın bu iltifatları iyiliği dünyaya hakim kılan (kılacak) olan sağlık çalışanlarının iş, işleyişlerini kolaylaştırmak, sosyal çalışma alanlarında kendilerine güvence vermek, işlerinin işleyişi dışındaki, işlerinin işleyişinde de onlara kolaylıklar sağlamakla mümkündür." dedi.
Yılmaz, sağlık çalışanlarının iş yükünün ağır olduğunu belirterek, "Haftada kırk saati aşan, yerine göre 7/24 hizmetlerine şahitlik ettiğimiz sağlık çalışanlarının mesai dışı (nöbet) ve gece çalışmaları (gece zamları) anlamlandırılmalıdır. Gecesini gündüzüne katan sağlık çalışanlarının gecesi gündüzü belli değildir. Gece zammı mutlaka verilmelidir, güneşin batmasıyla bastıran iş yorgunluğu, gecenin ilerleyen saatlerinde gözlere ağırlık vererek tüm vücudun aşırı yorgunluk hissetmesi, yorulması, ayaklarının takatinin kesilmesi, vücut tam bir yorgunluk haline girer. Bu tür çalışma şartlarında kolay yaşlanma, vücudun deforme olması söz konusudur. Onun içindir ki emsali iş yüklerinin ücretleri ve yıpranmaları gibi maddi düzenlemeleri de yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.
Ayrıca, iş sağlığı ve güvenliği konusunun önemine değinen Yılmaz, onkoloji gibi riskli alanlarda çalışan sağlık personelinin maruz kaldığı ilaç reaksiyonları gibi tehlikelerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade ederek, “İş sağlığı güvenliği birimi aktif bir şekilde biran önce sağlık tesislerinde hayata geçirilmelidir. Onkolojide çalışan sağlık çalışanları ilaç reaksiyonlarından etkilenmekte, iş sağlığı ve güvenlikleri sorgulanmaktadır. Riskli alanında çalışmalarına rağmen riski göz ardı edilmekte sadece sözlerle gönülleri kazanılmaktadır. Riskli alanlar yeniden gözden geçirilmeli, risk faktörleri göz ardı edilmemelidir." dedi.
Üç kademeli memnuniyet sistemi öneren Yılmaz, bu sistemin; “İş sağlığı güvenliği olmalıdır. İşin maddi karşılığı analiz edilip, tam verilmelidir. Güler yüz ve samimiyet idari fiiliyata geçirilmelidir.” şeklinde uygulanması gerektiğini ifade etti.