Sahursuz oruç tutmak vücudu yağ deposuna çeviriyor

Sahursuz oruç tutmak vücudu yağ deposuna çeviriyor
Diyetisyen Mine Bilge, sahura kalkmadan oruç tutmanın besinlerin vücutta yağ olarak depolanmasına neden olduğunu söyledi.

Medicana Konya Hastanesinde görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Mine Bilge, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte yeme düzeni ve besinlerin içeriğinde değişiklikler oluşmaya başladığını, bütün gün alınması gereken besinlerin bir öğüne sığdırılmaya çalışıldığını belirtti.

Ramazanda beslenmenin temel prensibinin sahur ve iftarda doğru beslenip kişinin o günü herhangi bir sağlık problemi, halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetlerden uzak kalarak atlatabilmesi olduğunu ifade eden Bilge, “Bunun için yapılması gereken şeyler aslında zor değil. Tek yapmanız gereken, sahuru sabah kahvaltısı gibi düşünüp ona uygun şeyler yemek olacaktır. İftarda, mideye uzun süren açlıktan sonra yüklenmek doğru değildir. Orucu sıvı ile açmak en akıllıca yoldur.

Hem susuzluğumuzu giderir hem de midemizi şişirerek doymamızı sağlar. Çok susamaya başladığımız bu günlerde iftarımızı iki bardak su içerek açabiliriz. Ardından hurma gibi kan değerini yavaş yükselten bir meyve tercih edilebilir. Çorbayı tükettikten sonra en az 15 dakika ara verin. Sonra ana yemeğinizi, salata, yoğurt veya ayran ile avuç içi kadar pidenizi tüketebilirsiniz. Ramazanda en ihmal ettiğimiz yiyecek sebzedir, çünkü et baş tacı edilir. Haftada iki günü sebzeye ayırmaya çalışın” dedi.

Diyetisyen Mine Bilge, artan tatlı ihtiyacını gidermek için şerbetli tatlılar yerine hoşaf veya sütlü tatlılar yemenin daha uygun bir seçim olacağını anlatarak, uzun süreli susuzluk ve terleme ile kaybolan minerallerin maden suyu tüketimiyle dengelenebileceğini kaydetti.

“SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTMAYIN”
Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Mine Bilge, sahur yemeği yiyerek oruç tutulmasını tavsiye etti. Sahura kalkılmadan tutulacak orucun kişinin hazmını zorlaştırdığını ve belli bir saatten sonra metabolizma daha da yavaşladığı için bütün yenilen besinleri vücutta yağ olarak depolanmasına neden olduğunu aktaran Bilge,

“Sahurda az yağlı, protein içeriği yüksek bir öğün planlamalı. Yumurta yüksek protein içeriği sayesinde tok tutar, yanında yağ içeriği düşük, protein değeri yüksek lor peyniri eklenebilir. Sahurda mümkün oldukça beyaz ekmek veya pide tüketmeyelim, bu bizi acıktırır. Yerine tam buğday, çavdar, kepekli ekmek gibi kepeği ayrılmamış tahıllardan yapılan esmer ekmekleri tercih etmekte fayda var. Yine sahurda 2-3 ceviz tüketmek omega-3 yağ asitlerinden zengin olması aynı zamanda bir protein kaynağı olması nedeniyle sahur sofralarında yer almalı” diye konuştu.