Selçuk Efes Deve Güreşleri Derneği Hizmete Girdi

Selçuk Efes Deve Güreşleri Derneği Hizmete Girdi
Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği, hizmete girdi.

- Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği, hizmete girdi.

Selçuk İstasyon Meydanı karşısında bulunan dernek binası önünde gerçekleşen törene, Devecilik Kültürü ve Deve Federasyonu Başkanı Metin Çetin, Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Başkanı Mustafa İbili, dernek yönetim kurulu üyeleri, devecilik kültürünü ve deve güreşlerini seven vatandaşlar katıldı. Davul zurna eşliğinde Selçuk İstasyon Meydanına gelen develer, katılımcılar tarafından alkışla karşılandı. Davul zurnayla oynadığı ayak hareketleri ile dikkat çeken Mustafa İbili'nin devesi Efsane, tüm katılımcılar tarafından hayranlıkla izlenirken, yine Selçuk'ta güreşler için yetiştirilen Musti'ye havut giydirildi. Havut töreninde tüm katılımcılara pilav ayran ikram edildi.

Havut töreninin ardından dernek binasını açan merkezi Aydın'da olan ve Türkiye'deki bütün derneklerin katılımıyla kurulan Devecilik Kültürü ve Deve Federasyonu Başkanı Metin Çetin, bir konuşma yaptı. Çetin, yaptığı konuşmada; "Herkesin bildiği gibi Batı Anadolu Bölgesinde bulunan deve güreşleri yıllardan beri, geleneksel olarak atalardan gördükleri şekilde, kulaktan dolma yapılmaktaydı. Biz önce dernekleştik sonra federasyonlaştık. Şimdi federasyon olarak, bunu yazılı bir metin halinde yönetmelik çerçevesinde; yani amatör spor kulüpleri gibi Türkiye Futbol Federasyonu gibi, günleri belli, sistemi belli yazılı bir şekle dönüştürmek için harekete geçtik" dedi. 2012 yılında federasyonu kurduklarını anlatan Çetin, şunları söyledi: "25 derneğimiz var. Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Antalya gibi bölgelerimizdeki derneklerimizle aynı çatı altındayız. Amacımız deve güreşlerinin başıboşluktan ziyade her yerde, aynı sistem ve aynı uygulamayla hizmet vermesidir. Örneğin güreş süresi 10 dakikadır. Hayvanların korunması kanunu, bizim bu durumda en çok dikkat ettiğimiz noktadır. Hem hayvanlar korunacak, hem de deve güreşleri geleneği devam ettirilecek, hem folklorik özelliği olacak, hem de halkın eğlenmesine katkıda bulunacak."

Deve güreşi festivallerinin ekonomisinin, belediyelerce sağlanan bir etkinlik olduğunu hatırlatan Çetin; sözlerini şöyle sürdürdü: "Belediye görevlendirirse bu yıl güreşleri Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği üstlenecektir. Ama bundan böyle Türkiye çapında yapılacak tüm deve güreşlerinin, hakem tayinleri bulundukları yerin derneği ve hakem temsilcisi tarafından atanacak. Güreş günleri federasyon tarafından belirlenecek."

Selçuk'un, deve güreşlerini uluslararası formatta dünyaya duyuran bir ilçe olduğunu söyleyen Metin Çetin; "Deve güreşleri yardımlaşma demek, toplumun birbiriyle kaynaşması demektir. Bu anlamda buradaki arkadaşlarımızla aynı çatı altında bulunmaktan dolayı çok mutluyuz" dedi.

Yapılan açılış etkinliğinde, bir yaşını dolduran iki devenin güreştirilmesi, katılımcıları heyecanlandırdı.