Sonunda bunu da yaptılar

Sonunda bunu da yaptılar
'Gülü seven dikenine katlanır' sözü tarih oldu. Bakın nasıl.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ)'nde laboratuar ortamında yapılan çalışmalar neticesinde doğada bulunan yabani güllerden dikensiz gül elde edildi.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ)'nde laboratuvar ortamında dikensiz gül üretildi.

Ziraat Fakültesi Biyoteknoloji Anadalı Bölüm Başkanı Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Canlı, laboratuar ortamında yaptığı çalışmalar neticesinde doğada bulunan yabani güllerden dikensiz gül elde etmeyi başardı. Canlı, elde edilen gülün bir süre sonra Isparta'ya özgü gülle entegrasyonunun sağlanmasını hedeflendiğini belirtti. Dikensiz gül üretebilmek için yaklaşık bir yıldır laboratuvarda çalıştıklarını anlatan Canlı, hedeflerinin 'saf, dikensiz Isparta gülü' elde etmek olduğunu dile getirdi.

Yusuf Canlı, ABD'de çalıştığı dönemde hocalarıyla birlikte 'Isparta Rose' adını verdikleri dikensiz gül ürettiklerinin, ancak kendisine izin verilmediği için Türkiye'ye getirme şansı olmadığını anlatarak, "Bu çalışmayı kimseden izin almak zorunda kalmadan kendi ülkem için yapmaya karar verdim ve geri döndüm. Dünya gül yağı üretiminde Isparta'nın önemini bildiğim için çalışmalarıma sıfırdan Süleyman Demirel Üniversitesi'nde başladım. Sürecin bu şekilde gelişmesi bir bakıma iyi oldu. Çünkü burada yapmış olduğum çalışmalar ABD'de yapmış olduğum çalışmalardan daha ileri düzeyde olacaktır." şeklinde konuştu.

Çalışmanın gül rekoltesine etkisi olmayacağını belirten Canlı, ancak maliyetlerin ve girdilerin düşeceğini söyledi. Hasat döneminde gül toplamada ciddi sıkıntı yaşandığına değine Canlı, "Bir işçinin topladığı günlük gül miktarı artacaktır. Bu hem zaman hem de maliyet tasarrufu sağlayacaktır." dedi.