Sosyal Medya, Sağlık Sektörünü De Etkiliyor
Medya Şef Ajans Başkanı Emrah Yiğit, yalnızca bilgisayarla sınırlı kalmayan internet erişimiyle gittikçe yaygınlaşan ve getirisi olan sosyal medyanın, sağlık sektörüne olan etkisinden söz etti.
Online dünyanın her sektöre açıldığını ve insanların gündelik yaşantılarını da etkilediğini belirten Medya Şef Ajans Başkanı Emrah Yiğit, "O gün hangi hastalığa yakalandığımız konusunda, internet karar vermemizi sağlıyor. Özellikle sosyal medya ve yapılan paylaşım insanlar üzerinde ciddi etki bırakıyor. Bu etkiyi iki şekilde inceleyebiliriz. Birincisi, insanların daha duyarlı olmasını sağlayabiliyor. İkinci etki ise, insanların hastalık hastası olmasına yol açabiliyor. Sosyal ağlarda, doktor ve hastane sayfalarının paylaşımları ve hastalıkların belirtileri, insanlarda "Acaba bende x hastalığının belirtileri var mı?" düşüncesine yol açıyor" şeklinde konuştu.
"SOSYAL MEDYADA AKTİF OLMAK TERCİHTEN ZİYADE BİR ZORUNLULUK"
Mevcut durumda doktorlara olan güvenin azaldığını söyleyen Yiğit, şunları söyledi: "Hasta, hastalığı ile ilgili tüm bilgileri ve belirtileri internet üzerinden öğreniyor, diğer doktorlarla iletişime geçebiliyor. Bu noktada doktor şayet eksik ya da farklı bir şey söylüyorsa bu durumda güvensizlik ortaya çıkıyor. Bu güvensizliğin aşılmasının tek yolu, doktorun ya da sağlık merkezinin bir internet sitesi olması, sosyal medyada aktif olması ve hastalarla internet üzerinden iletişime geçebilmesi. Bu durumda hastaların güveni kazanılmış oluyor. Bilişim çağında sosyal medyada aktif olmak, bir tercihten ziyade bir zorunluluk haline geliyor. Sağlık kuruluşlarının sosyal medya sayfaları, hastalar tarafından büyük bir ilgi ile izleniyor. Bunun en önemli sebebi hiç kuşkusuz güvenilir içerik ve uzman yorumlarına ulaşabilmek zaten."
"İNSANLARIN YÜZDE 61'İ, SAĞLIK KURUMLARININ SOSYAL MEDYADAKİ PAYLAŞIMLARINA GÜVENİYOR"
Emrah Yiğit, sağlık sektöründe sosyal medyanın etkisi için olan istatistikleri şöyle açıklıyor:
"Kullanıcıların yüzde 42'si sosyal medyayı, sağlık ile ilgili (tedavi, doktor) kullanıcı yorumlarına erişmek için kullanmakta. Yüzde 25'i sağlıkla ilgili bir deneyimi paylaşıyor. Yüzde 20'si bir sağlık forumuna veya topluluğuna üye oluyor. Yüzde 61'i, sağlık kurumlarının sosyal medya paylaşımlarını güvenilir buluyor. Yüzde 41'i sağlık kurumları ile bilgilerini paylaşıyor. Yüzde 37'si ilaç firmasından gelen bilgiyi güvenilir buluyor. Yüzde 28'i ilaç firmaları ile bilgilerini paylaşmayı uygun buluyor. Sosyal medya yoluyla bilgileri paylaşmak ve bilgi edinmek için en aktif yaş grubu ise 18 ile 25 yaş arası şeklinde."
Kaynak:IHA