Suyabatmaz: Kadınların İş Hayatında Daha Fazla Rol Almasını İstiyoruz
TOBB Rize Kadın Girişimciler Kurulu ile Rize Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Paneli gerçekleştirildi.
“Kadınız, Güçlüyüz, Sahadayız” sloganıyla Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen 'İlham Veren Kadınlar Paneli'ne Rize Valisi Kemal Çeber’in eşi Neslihan Ayan Çeber, Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü Esra Alemdaroğlu, Çalışma ve İş Kurumu Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Rize Göç İdaresi Müdürü Mürüvvet Serap Aydın, Kadem Rize Temsilcisi Öznur Günay, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Sema Yağcıtekin, Cumhuriyet Halk Partisi İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Ardal, Milliyetçi Hareket Partisi İl Kadın Kolları Başkanı Hülya Çiçek Feyiz, Salvader Başkanı Ali Toptan, kadın kooperatifleri ve kadın girişimciler katıldı.
Rize Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Yasemin Suyabatmaz, programın açılış konuşmasında, kadınların, sosyal hayatta, iş hayatında, siyasette daha fazla aktif rol almasını istediklerini kaydetti.
Konuşmasında kadınların iş hayatına etkileri ve yaşadıkları zorluklar üzerine değerlendirmelerde bulunan ve ülkemizdeki kadın girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla politika belirlemek ve girişimcilik kültürünün geliştirilmesine öncülük etmenin yanı sıra kadınlara kişisel gelişim yollarını öğretmeyi ve kariyer geliştirmeyi hedefleyen bir kuruluş olduklarını belirten Rize Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Suyabatmaz, “TOBB Kadın Girişimciler Kurulu TOBB tarafından Birlik Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu‘nun öncülüğünde 2007 yılında 81 ilde kuruldu. 7 bin kadın girişimciler kurulu üyemiz bulunan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, kadın girişimciliği konusunda genel politikalar geliştiren ve görüş oluşturulmasına katkıda bulunan istişare bir kurumdur. Ülkemizdeki kadın girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla politika belirlemek ve girişimcilik kültürünün geliştirilmesine öncülük etmenin yanı sıra kadınlara kişisel gelişim yollarını öğretmeyi ve kariyer geliştirmeyi hedefleyen bir kuruluşuz. Girişimci ruhlu kişilere, bu özelliklerini daha etkili ve verimli kullanabilmelerini sağlayacak ve iş kurmayı düşünenlere kuruluş ve devamında işi sürdürme süreçlerinde ihtiyaçları olacak temel bilgileri vermek ve yol göstermek amacıyla seminer, panel ve bunun gibi etkinlikler düzenleyerek hem gençlerimize hem de iş hayatına girmek isteyen kadınlarımıza öncülük ediyoruz. Girişimcileri ön plana çıkartarak ülkemizdeki kadın girişimcilik bilincini arttırıyoruz. Koçluk sistemi geliştirerek yeni iş kuran girişimcilere deneyimli girişimciler tarafından belli sürelerde destek sağlıyoruz. Üniversiteler ve sektörlerde girişimde bulunmasına yardımcı olacak politikalar belirlemek ve sektörlere kadın girişimcileri yönlendirerek teşvik ediyoruz.” dedi.
Suyabatmaz, fırsat verildiğinde kadınların başaramayacağı hiçbir işin olmadığına vurgu yaparak kadınların omuz vermediği ve sahip çıkmadığı bir demokrasi mücadelesinin başarıya ulaşmasının mümkün olamayacağını ifade ederek şunları kaydetti: “Ben ve ekibim bu onurlu görevi üstlenirken kadın işgücüne duyduğumuz inanç ve birlikte şehrimiz için yapabileceklerimizin yarattığı heyecanla sorumluluk aldık. Bu duygudan hareketle Türkiye’mizin 81 ilinde oluşturulan kurumlarımız ile güçleniyoruz. Hedefimiz mevcut projeleri geliştirerek mevcut tabana yaymak ve pandemi ile birlikte gelen olumsuzlukları minimize ederek 142 bin olan kadın girişimci sayımızı daha yukarıya taşımak ilk önceliğimizdir. Biliyoruz ki kadınların omuz vermediği, sahip çıkmadığı bir demokrasi mücadelesinin başarıyı ulaşması mümkün değildir. Yeterince temsil edilmediği ve dahil olamadığı yönetim anlayışı bir toplumun kalkınma ve refahı için en büyük eksikliktir. Kadınların toplumsal yapı içindeki konumlarının her bakımdan iyileştirilmesi sadece o toplum için değil aynı zamanda söz konusu toplumun yer aldığı bölge içinde ciddi önem taşımaktadır. Nitekim sürdürülebilir kalkınma hedefli bir ülke olarak kadın istihdamı ve iş gücü odaklı politikalar geliştirerek hayatımızı şekillendiren tüm alanlarda gerek karar alma mekanizmaları gerek temsil organlarında daha fazla yer almak ve geleceğin şekillenmesinde aktif bireyler olmak istiyoruz. Hayatın ağır yüklerini taşıyan, elinin emeğini gözünün nuru ile birleştiren küçücük yüreğine kocaman sevgileri sığdıran, güçsüz bedenlerin güçlü kahraman kadınları! Gelin hep birlikte 2003 Türkiye’sinde ortak hareket edelim ve daha güçlü bir Türkiye’yi gelecek nesillere hep birlikte emanet edelim. Kadın, toplumun en etkili, yönlendirici ve birleştirici unsurudur.”
Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Aziz Karamehmetoğlu da yaptığı konuşmada kadınların toplumdaki yerinin yadsınamaz olduğunu, günümüz şartlarında iş dünyasında da etkin rol oynadıklarını ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Birsen Ertan moderatörlüğünde gerçekleşen panel girişimci iş kadınları Ayten Mumcu, Feruze Aykut, Mürşide Okumuş ve Hamdüsena Bilgin ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Pınar Mert Cüce’nin katılımları ile başladı. Ertan, katılımcıların kısa özgeçmişlerini okudu. Katılımcılar ise kadınların iş dünyasında ve hayatın her alanında nasıl bir duruş sergilemeleri gerektiği hakkında değerlendirmelerde bulunarak, başarı hikayelerini anlattılar.
Panelin ardından katılımcılara plaket takdim edildi.