Tüberküloz Hala Tehlikeli Boyutlarda
Erzurum'da İl Sağlık Müdürlüğü'nün koordinasyonunda "İl Tüberküloz Kontrol Kurulu Toplantısı" yapıldı.
Tüberküloz kontrol faaliyetlerinin il düzeyinde kesintisiz bir şekilde yürütülmesini, yaşanan sorunların giderilmesini ve ilgili hizmetlerin güçlendirilmesini sağlamak amacıyla, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Banu Bedir başkanlığında "İl Tüberküloz Kontrol Kurulu Toplantısı" yapıldı.
Toplantı; İl Sağlık Müdürlüğü, Cumhuriyet Başsavcılığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Müftülüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 13.Bölge Erzurum Eczacı Odası Başkanlığı, Atatürk Üniversitesi Hastanesi ile İlçe Sağlık Müdürleri, Toplum Sağlığı Merkezi Başkanları, Devlet Hastaneleri Başhekimleri ve Tüberküloz İl Koordinatörünün katılımı ile gerçekleştirildi.
Tüberküloz İl Koordinatörü Uzm. Dr. Elif Sağlam'ın Erzurum'a ait verem hastalığı verilerini sunduğu toplantıda geçmişten günümüze ülkemizde ve ilimizde tüberküloz hastalığının durumu değerlendirilerek; sağlık kuruluşlarının tüm basamakları arasında hasta yönetimi, tanı, tedavi ve koruma ile ilgili yapılması gerekenlerle ilgili bilgilendirme yapıldı. Erzurum düzeyinde yaşanan sıkıntılar ile Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) hizmetlerinin planlanması ve yürütülmesinde sektörler arası işbirliği konuları değerlendirilen toplantıda kurul üyelerinin tespit ve önerileri dikkate alınarak 2024 yılı kurul kararları alındı.
Uzmanlar tüberkülozun, dünyada halen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, " Bulaşıcı hastalıklar içinde en çok sayıda insanı etkileyen ve ölümüne sebep olan hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü tüberkülozun küresel kontrolü amacıyla 2014 yılından bu yana "Tüberkülozu Sonlandırma Stratejisi"ni yürütmekte ve tüberküloz hastalığını sona erdirmeyi hedeflemektedir. .Bu hedefe ulaşmak amacıyla ülkemizde Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı yürütülmektedir. 2035 yılına gelindiğinde hastalığın sıklığında %90 azalma, ölümlerde %95 azalma ve tüberkülozdan etkilenmiş ev halkının, tüberküloza bağlı yıkıcı maliyetle karşılaşma yüzdesinin sıfır olmasını hedeflemek amacıyla ile "Veremsiz Bir Türkiye!" sahasına ulaşmak için yürütülen faaliyetleri kapsamakta olup multidisipliner bir çalışma gerektirmektedir." Dediler.
Kaynak:IHA