Türkçe Bilgisi İdeal Emeklilik İçin Fırsat Oldu
Ülkelerin demografik yapısı, ekonomik koşulları ve sosyal hizmet sistemleri bu değerlendirmeyi etkiliyor mu? Hangi ülkeler emeklilik sistemini en az destekliyor?
Dünya genelinde ülkelerin emeklilik yaşları ve şartları, demografik ve kültürel faktörlere bağlı olarak büyük ölçüde değişkenlik gösteriyor.
Preply araştırma ekibi dünya genelinde refah, ekonomi ve demografi verilerini analiz ederek emeklilik şartları ve ülkeleri inceledi.
Avrupa’da Emeklilik Şartları
Avrupa'da emeklilik yaşı ülkeden ülkeye değişiyor, genellikle geç yaşlarda emekli olunuyor. İtalya ve Portekiz'de 66 yaş ve üzeri, İrlanda, Hollanda ve Almanya'da 65 yaş civarında emeklilik söz konusu. Yunanistan 67 yaş ile öne çıkarken, Fransa ve Norveç 62 yaş ile daha alt sıralarda.
Avrupa'da iki ana emeklilik modeli var: Dağıtım (PAY-GO) ve Fonlama.
Dağıtım: Aktif çalışanların maaşından kesilen paralar emeklilere gidiyor. Kuşaklar arası dayanışma olarak görülüyor.
Fonlama: Çalışanlar kendi birikimlerini yapıyor ve emeklilikte bu birikimleri kullanıyor. Türkiye'deki bireysel emeklilik sistemine benzer. Avrupa'da emeklilik, ülkelerin ekonomik ve sosyal koşullarına bağlı olarak değişiyor. Her iki modelin amacı da emeklilikte huzurlu bir yaşam sürdürmek.
Amerika’da Emeklilik Sistemi
Amerika'da genelde 65 yaşında emeklilik mümkün, erken emeklilik seçeneği ise 62 yaşında başlıyor ama daha düşük maaş anlamına geliyor. Kanada'da da benzer şekilde 60 yaşında erken emeklilik var.
Online ingilizce özel ders platformu Preply'nin yaptığı araştırmaya göre Amerika'daki emeklilik mekanizması, sigortalı çalışanların yıllar içerisinde topladığı puanlar üzerinden ilerliyor. Bu yapıda, bireyler her yıl maksimum 4 puan kazanabiliyor. Toplanan puanlar birikerek 40 sayısına ulaştığında, emeklilik için gereken şartlar sağlanmış oluyor. Bu durumu baz alırsak, maksimum puanla ilerleyen bir kişinin yaklaşık 10 yıl içinde emekli olabileceğini ifade edebiliriz. Puan sisteminde, bireylerin yıllık gelirleri dikkate alınıyor. Mesela, yıllık geliri yaklaşık 1.500 dolar olan bir birey, en düşük puanı kazandığı için emeklilik için nispeten biraz daha uzun süre beklemiş oluyor. Amerika'da sigortalı çalışanlar 65 yaşında emeklilik hakkı elde edebiliyorken eksik maaş almayı kabul eden kişiler 62 yaşında da emekli aylığı almaya başlayabiliyor.
Emekliliği En Çok Destekleyen Ekonomilere Sahip Ülkeler
Preply'nin yaptığı araştırmaya göre Emekliliği en çok destekleyen ekonomilere sahip olan ülkeler sıralamasında, ilk sırayı Slovakya alırken, bunu sırasıyla Romanya, Brunei, Hırvatistan, Rusya, Panama, Suudi Arabistan, Kıbrıs, Bahreyn ve Malta takip ediyor.
Slovakya’nın ilk sırada yer almasının başlıca nedeni 4. en düşük yaşam maliyetine ve yaşlı vatandaşları için ortalamanın üzerinde gelire sahip olması. Uygun yaşam giderleri, yaşlılar için sağlıklı bir gelirle birleştiğinde, emeklilerin emeklilik boyunca kendilerini finansal olarak hayatlarına devam etmelerini sağlayabiliyor.
Emekliliği en çok destekleyen ekonomilere sahip ülkeler
Kaynak: https://preply.com/en/blog/b2b-countries-retirees-returning-to-work
Emekliliği En Az Destekleyen Refah Sistemlerine Sahip Olan Ülkeler
Preply'nin araştırmasına göre emekliliğin en az desteklendiği ülkeler sıralamasında, Suudi Arabistan birinci sırada yer alıyor. Suudi Arabistan'ı sırasıyla Polonya, İtalya, Romanya, Rusya, Kıbrıs, İrlanda, Portekiz, Panama ve Slovakya izliyor. Bu ülkelerdeki zayıf refah sistemleri, ulusal emeklilik planlarındaki eksiklikler ve düşük emekli maaşları, emeklilerin finansal güvencesini sağlamakta zorlanmalarına neden oluyor.
Polonya, emeklilik maaşı ve zayıf sağlık sistemi ile Suudi Arabistan'ın hemen arkasında yer alıyor. Daha sonra gelen İtalya, vatandaşlarına Polonya'dan daha iyi sağlık hizmetleri sunarken, emeklilik planları daha kötü.
Emekliliği En Az Destekleyen Refah Sistemlerine Sahip Ülkeler
Kaynak: https://preply.com/en/blog/b2b-countries-retirees-returning-to-work
Online yabancı dil eğitim platformu Preply araştırma ekibi tarafından yapılan bu karşılaştırmalı analiz, emeklilik yaşları ve şartlarının küresel düzeydeki çeşitliliği gözler önüne seriyor. Her ülkenin emeklilik sistemleri, demografik, ekonomik ve sosyal faktörlere bağlı olarak şekillenirken, bu farklılıklar bireylerin emeklilik planlarını etkileyen önemli unsurlar arasında yer alıyor. Dünya genelindeki emeklilik uygulamalarının derinlemesine incelenmesi, bireylerin uluslararası perspektiften emekliliklerini planlama ve yönetme konusundaki bilinçlerini artırabilir.
Türkçe Bilginizi Paylaşarak Emeklilik Döneminizi Değerlendirin
Emeklilik sonrasında birçok kişi, hayatlarını daha anlamlı kılmak ve ek gelir sağlamak amacıyla çeşitli kariyer seçeneklerini göz önünde bulunduruyor. Bu dönemde öne çıkan seçeneklerden biri de Türkçe dil bilgisini paylaşarak Türkçe konuşma dersleri yapmaktır. Türkiye'den emekliler, Preply gibi platformlar aracılığıyla öğrencilere Türkçe özel ders vererek not sadece ek gelir elde etmekle kalmıyor, aynı zamanda kültürel alışverişte bulunma şansını da yakalıyorlar. Türkçe öğretmenliği, emeklilik döneminde öğrenmeye ve öğretmeye yönelik bir tutkuyu birleştirerek, hem bireyin kişisel gelişimine katkıda bulunuyor hem de küresel bir bağlamda öğrencilerle iletişim kurma imkanı sunuyor. Dolayısıyla, Türkçe dilindeki zenginliği paylaşarak geçireceğiniz emeklilik dönemi, sadece size değil, öğrencilerinize de bir ömür boyu sürecek bir değer sunabilir.
Kaynak:HABER MERKEZİ