Türkiye, Akdeniz Hub’ının Kurulması Çalıştayı Yapıldı
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Ufuk Avrupa Okyanuslar ve Suların Restorasyonu Misyonu'nun temiz denizler ve okyanuslarla ilgili hedeflerinin desteklenmesine yönelik "Türkiye, Akdeniz Hub'ının Kurulması Çalıştayı'nda yer aldı.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü öncülüğünde Mersin Deniz Ticaret Odası ve Mersin Ekonomi Platformu'nun da iş birliğinde yapılan çalıştayda, Akdeniz'deki kirliliklerin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için yapılabilecekler üzerine fikir alışverişi yapıldı. MTSO Toplantı Salonu'nda yapılan çalıştaya ODTÜ DBE Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk ve kent paydaşlarının temsilcileri katıldı. Okyanusların, denizlerin ve suların kirlenmesini önleme ve ortadan kaldırmanın ana amaçlar arasında yer aldığı çalıştayda, temiz denizlerle ilgili ulusal ve uluslararası uygulamalar paylaşıldı. Akdeniz'de kirliliğin önlenmesi ve ortadan kaldırılması hedefine yönelik engeller, aksiyonlar ve öncelikli adımlar konusunda görüş alışverişinin de yapıldığı çalıştayda, Bülent Halisdemir "Atıksız Şehirler ve Temiz Denizler: Mersin Örneği" konu başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Çalıştayın ana konusunu ve amaçlarını anlatan Halisdemir, "Bu Ufuk Avrupa Misyon Okyanuslar'ın temiz denizler hedeflerine yönelik bölgemiz aktörleri ile gelecek adımları görüşmeye yönelik çalıştay. Özellikle Akdeniz'de okyanus ve suların sağlıklı hale getirilmesi, kirliliğe karşı dirençli hale gelmesi ve kirleticilerin minimuma indirilmesi, önlenmesi, kaynakta korunması için, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü hocalarımızın katkıları ile yürütülen BlueMissionMed projesi çerçevesinde atıksız ve temiz denizler için "Türkiye, Akdeniz Hub'ı Kurma" çalıştayını gerçekleştiriyoruz. Çalıştayda Avrupa Birliği delegasyonundan, çeşitli üniversitelerden, kurum ve kuruluşlardan çok değerli araştırmacıların ve yöneticiler temiz denizlere yönelik gerçekleştirdikleri çalışmalı içeren sunumları oldu. Biz de Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, atıksız bir kent oluşumu noktasında Mersin'de denizle ilgili yaptığımız çalışmalarımız hakkında bilgi verdik. Bizim bu işin neresinde olduğumuzdan, ne tür teknolojik yenilikleri kullandığımızdan, projelerimizden ve bundan sonra yapacaklarımızdan bahsettik" dedi.
En son gerçekleştirdikleri Temiz Akdeniz projesinin detaylarını da katılımcılarla paylaştıklarını belirten Halisdemir, "Amacımız temiz bir Akdeniz. Mersin'in Akdeniz'e küs olan bir şehir olmaması her yerinden, her noktasından vatandaşlarımızın faydalanabileceği bir Akdeniz'i elde etmek için bugün burada bir çalıştay düzenleniyor. Buradan çıkan sonuçlar gerek yerel, gerek ulusal, gerekse de uluslararası alanlarda çözüm önerileriyle birlikte yayınlanacak. Bir sonraki aşamada da uygulamalara geçeceğiz" diye konuştu.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu ise çalıştayda ana odağın Akdeniz kıyılarında olan kirlilik ve bu kirliliğin ortadan nasıl kaldırabileceği olduğunu söyleyerek, "Zaten büyükşehir belediyemiz ile uzun süredir çeşitli çalışmalar yürütüyorduk. Örneğin, Temiz Akdeniz gibi başlattığımız bir program var. Bugün de bir Akdeniz hub'ı kuruyoruz. Yani kirlilikle mücadeleye yönelik bir hub kuruyoruz ve bu hub altında büyükşehir belediyemiz başta olmak üzere birçok paydaşı buluşturuyoruz. Tüm paydaşlar bugün bu hub altında yer alıyor ve buradaki ana amacımız çözümlere odaklanmak. Bugüne kadar sorunları çalıştık, çalışmaya da devam edeceğiz. Ama bundan sonra hızla nasıl çözüm ortaya koyabiliriz, bunlara da odaklanmak amacındayız" şeklinde konuştu.
Kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirleyeceklerini de vurgulayan Salihoğlu, "Öncelikle bir durum tespiti yaptık. Bundan sonraki oturumlarda da çözümlere yönelik herkes nasıl görev alabilir, ne tür taahhütlerde bulunabilir, bunları toparlayıp ilerlemeyi hedefliyoruz. Bizim hem kısa vadeli, hem orta vadeli planlarımız olacak. Çünkü süreç uzun bir süreç. Yani bu denizlerin temizlenmesi kısa vadede olmuyor maalesef. Ama bazı kısa vadeli önlemlerle, 1-2 yıl içinde daha iyi bir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Uzun vadede çok daha sağlıklı bir deniz ekosistemine ulaşmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaynak:IHA