Türkiye’nin İlk Akıllı Tv Laboratuvarı Açıldı
Türkiye'nin ilk "Akıllı TV Laboratuvarı" Kadir Has Üniversitesi'nde Philips TV işbirliği ile açıldı.
Kadir Has Üniversitesi, Philips TV ile bir araya gelerek üniversite-sanayi işbirliğine örnek olacak bir adım attı. Kadir Has Üniversitesi'nde Philips TV işbirliğiyle "Türkiye'nin ilk Akıllı TV Laboratuvarı" açıldı. Laboratuvarın resmi açılışı ve imza töreni 11 Kasım Çarşamba günü Kadir Has Üniversitesi'nde Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ve Philips TV Türkiye Genel Müdürü Faruk Kocabaş'ın katılımıyla gerçekleşti. Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulan laboratuvarın amacı, Smart TV uygulamaları geliştirmek isteyen gençleri eğitmek olacak. Laboratuvarda geliştirilen uygulamalar Philips Android televizyonlarda yer alma şansı yakalayacak.
Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, açılış konuşmasında, "Kadir Has Üniversitesi olarak evrensel nitelikte, konusunda uzman ve araştırmacı, dünya vatandaşı olacak bireyler yetiştirme hedefimizi son teknoloji ile geliştirerek sürdürüyoruz" dedi.
"Dünyanın sayılı teknoloji şirketlerinden biri olan Philips ile yaptığımız bu işbirliği ile bir ilki başarıyoruz" diyen Prof. Dr. Mustafa Aydın, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Eğitim ve araştırmalarda son mobil teknolojilerin kullanıldığı üniversitemizde, Türkiye'nin ilk Akıllı TV Laboratuvarı ile hem öğrencilerimiz hem de akademik ekibimiz yeni ve güncel Android uygulamalar geliştirme imkanı bulacak. Bütün bunları göz önünde bulundurduğumuzda Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulan Türkiye'nin ilk Akıllı TV Laboratuvarı ile üniversite ile sektörler arasında kurmuş olduğumuz güçlü bağlara bir zincir daha ekledik. Kadir Has Üniversitesi, verdiği eğitimler ile toplumsal ve bilimsel gelişimleri son teknoloji ile takip ederken, açılan laboratuvarlar, uluslararası işbirlikleri ile global bir marka haline geliyor. Bu kapsamda üniversite sanayi işbirliği ile öğrencilerimizin geleceğe en iyi biçimde yetişmiş bireyler olarak hazırlanmasını sağlıyoruz."
"Bilgisayar mühendisliğinin temel hedeflerinden bir tanesi bilgisayarları akıllı hale getirmektir. Yaklaşık 2010 senesinden beri mobil tarafta bu teknolojileri aktif olarak kullanıyoruz, kullandırıyoruz ve aynı zamanda öğretiyoruz" diyen Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Taner Arsan, "İlk mobil uygulama geliştirme derslerimizi 2010 senesinde verdiğimizi ve bugünkü cep telefonu teknolojisinin geldiği noktayı göz önünde bulundurduğumuzda bunun doğru bir yön olduğunun farkındayız. Bu cihazların akıllı hale gelmesi ve özellikle televizyonların da bu kategoride değerlendirilmesiyle aslında yeni bir alan daha devreye girmiş oluyor. Dolayısıyla bu alanda da yetiştirdiğimiz bilgisayar mühendislerinin en iyi eğitimi alabilmesi ve Android TV üzerinde uygulama geliştirir hale gelebilmesi amacıyla böyle bir işbirliği yaptık ve bunu hayata geçirmekten de son derece mutluyuz" dedi.
Yapılan yatırımlara değinen Yrd. Doç. Dr. Taner Arsan, "Bu konuda hem üniversitemizin hem de Philips TV'nin gerçekten önemli katkıları oldu. Üniversite tarafında gerçek anlamda bir altyapı yenilemesine gittik. Laboratuvar tamamen elden geçirildi, bütün altyapı gözden geçirildi. Buradaki deney setlerimizin tamamı yenilendi. Philips TV de en önemli katkıyı sağladı, burada kullanılacak olan Smart TV sistemlerini laboratuvarımıza kazandırdılar" diye konuştu.
"Kadir Has Üniversitesi kendi bünyesinde araştırma geliştirme faaliyetlerine ve gelişen teknolojiye uygun yatırımlar yapıyor, bu konuda dersler veriyordu. Biz de Philips TV olarak gelişen televizyon teknolojisinde özellikle Smart TV'ler ve Android TV'lerde yeni ürünler çıkarıyorduk. Bu gelişen noktada iki paydaş olan Kadir Has Üniversitesi ve biz Philips TV olarak ortaklaşa bir laboratuvar açtık" diyen Philips TV Türkiye Genel Müdürü Faruk Kocabaş ise, "Smart TV 2008 senesinde ortaya çıkan bir konsept. Sonrasında da hızla gelişti. Sektörde yerel ya da global tüm oyuncular bu alana yatırım yapıyorlar. Hepsinin kendine göre bir akıllı televizyon konsepti var. İki senedir de Android TV hayatımıza girdi. Biz geçen sene Avrupa'nın ilk Android TV'sini piyasaya sürdük. Bu sene diğer firmalar da lokalde ya da globalde olsun Android TV'de ürünlerini piyasaya süreceklerini söylediler. Burada insan kaynağı olarak baktığımızda bu işi bilen, bu işe meraklı, gelecekte bu işi yapabilecek kişilerin olması içeriğin geliştirilmesi açısından sektörel olarak bize fayda sağlayacak. Tüketicinin Smart TV deneyimini gerçekten daha üst düzeye çıkaran bir unsurdur ve mutlaka gelişmiş bir içerik sunulması gerekiyor. Bu insan kaynağının faydasını hep birlikte görüyor olacağız" şeklinde konuştu.
Kaynak:IHA