Vali Çiftçi; “Mehmet Âkif Ersoy Milletimizin Gönlünde Yer Etmiştir”
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, 12 Mart İstiklâl Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Âkif Ersoy'u Anma Günü Münasebetiyle bir mesaj yayınladı.
Vali Mustafa Çiftçi yayınladığı mesajda şöyle dedi, "Milletimizin asil vicdanında güçlü bir yeri olan inanmış ve adanmış bir şair, maarif davamıza emek vermiş bir eğitimci, Millî Mücadele yıllarında vatanı için yollara düşmüş bir umut ışığı, söylemleri eylemleriyle bir olan vaiz ve hatip, bütün zorluklara göğüs geren büyük bir inanç ırmağının hakikat yolcusu. Kısacası bu topraklarda yaşayan herkesin ortak değeri, kıymetidir; Mehmet Âkif Ersoy. Mehmet Âkif, edebiyatımızda olduğu kadar fikir hayatımızda da bir ahlâk ve fazilet timsâli, bir dinî iman sanatkârı ve bir millî heyecan şairi sıfatıyla milletimizin gönlünde bu yönüyle yer etmiş ve ebedi yerini almış İstiklâl Şairimizdir.
Kur'an-ı Kerim, Âkif'in gönlüne ve beynine taht kurmuş, sözlerine ve yaşayışına aksetmiştir. Onun his ve duygularının, fikir ve düşüncelerinin kaynağını elbette ki Yüce Kitabımız şekillendirmektedir. Âkif herkes olmaktan kurtulan bir şairimizdir ve Âkif gibi düşünmek; vatan, millet, özgürlük, istiklâl ve istikbal için bu yolda her şeyini ortaya koymak demektir. Dini ve millî duygulara sahip bir dava adamı olan Mehmet Âkif Ersoy; ülkemizin direniş, diriliş ve var oluş destanı olan İstiklâl Marşımızda aziz milletimizin fedakârlığını ve kahramanlığını kaleme almıştır. Marşımızın içeriği kadar yazılış süreci de Âkif'in fikirlerini, kişiliğini ve ahlâkını yansıtır. İstiklâl Savaşı'nın ruhen her anını yaşamış biri olarak İstanbul'dan başlayarak Balıkesir, Ankara, Kastamonu, Konya gibi yurdun pek çok bölgesini dolaşarak Anadolu insanında Millî Mücadele ruhunu uyandırmak için gece gündüz demeden yollara düşmüş, halkımızın cephede ve cephe gerisinde nasıl bir mücadele verdiğini gözlemlemiştir. Böylece zafere giden yolda İstiklâl Marşımız, milletimizin ruhunun ve karakterinin canlı bir ifadesi olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş destanının en güzel beyanı İstiklâl Marşı'dır ve 12 Mart 1921; birliğimizi, dirliğimizi korumak için "Korkma!"dığımızın, Hakk'a tapan milletimizin istiklâli hak ettiğini tüm dünyaya eşsiz dizelerle haykırışının tarihidir. İstiklâl Marşımız, kuruluş ve kurtuluş mücadelesi veren kahraman ordumuzun ümidine fer olmuştur. Milletçe verilen bir mücadele ile milletimizin dirilişinin en güzel tercümesi olması bakımından İstiklâl Marşımızın yeri doldurulamaz. Bu yönüyle şanlı marşımız, kalplerde uyandırdığı kuvvet ve heyecan ile bir asırdır milyonlarca insanın gönlünü gururla doldurabilecek kabiliyettedir. Âkif'ten bize kalan miras ise onun bu birleştirici ufkunu toplumun bütün kesimleriyle beraber ilelebet hissedilmesini sağlamaktır. Allah bir daha bu millete İstiklâl Marşı yazdırmasın."
Kaynak:IHA