Viskon Kumaş Nedir? Neden Yapılır?

Viskon Kumaş Nedir? Neden Yapılır?
Günümüzde modanın yükselişi birçok farklı giyim türünü ve tasarımları beraberinde getirdi.

Artık her mevsimin hatta her ayın trend ürünleri kombinleri ve gardıropları süslüyor. Durum böyle olunca giyim seçeneklerinde farklı kumaşlar tercih edilmeye başlandı. Çünkü her kumaş özellikleri ve görünümüyle birbirinden ayrılıyor. Son dönemlerde giyim ürünlerinde sıkça kullanılan viskon kumaşı bunun en büyük örneği. Elbiseden tişörte kadar birçok farklı kıyafet seçeneğinde karşımıza çıkan bu kumaşlar hakkındaki tüm detaylar yazımızda.

Viskon Kumaş Nedir?

Viskon kumaş, selülozdan elde edilen, yarı sentetik bir tekstil ürünüdür. Selüloz, genellikle odun hamurundan ya da bambudan elde edilir. Viskon kumaş ipek gibi parlak ve pürüzsüz bir dokuya sahip olduğu için genellikle "yapay ipek" olarak adlandırılır. Çünkü kumaş doku ve görünüm itibariyle ipek kumaş hissiyatı vermektedir. 19. yüzyılın sonlarında geliştirilen bu kumaş, özellikle, esnekliği ve yumuşak dokusuyla bilinir. Bunun için elbise, etek, bluz ve gömlek gibi birçok kıyafet seçeneğinde bu kumaşın kullanılmaktadır. Ayrıca ev tekstili ve mobilya gibi alanlarda da viskon kullanımı görülebilir.

Viskon Kumaşının Özellikleri

Giyimden tekstile birçok alanda kullanılan viskon kumaşlar çeşitli özellikleri sayesinde gittikçe popülerleşmektedir. Birçok giyim ürününde görülebilen bu kumaşların başlıca özellikleri şunlardır:

  • Yumuşak Doku: Viskon, doğal selülozdan üretildiği için pamuğa benzer yumuşak ve ipeksi bir dokuya sahiptir. Kumaşın bu yapısı viskon kıyafetlerin konforlu olmasını sağlamaktadır.
  • Nefes Alabilme Özelliği: Viskon kumaş, hava geçirgenliği yüksektir. Böylece vücut sıcaklığını dengeler ve terlemeyi önler. Bu özelliğiyle sıcak havalarda rahatlıkla kullanılabilir. Viskon elbiseler, tişörtler ve gömleklerin yaz aylarında sıkça tercih edilmesinin sebebi kumaşın bu özelliklerindendir.
  • Dökümlü Yapı: Viskon kumaş, dökümlü bir yapıya sahiptir. Bu özelliği sayesinde vücut sararak hatların daha zarif görünmesini sağlar. Ayrıca kıyafetlere daha akıcı bir görünüm kazandırır.
  • Nem Emme Özelliği: Viskon, nem emme özelliği yüksek bir kumaştır. Viskon kıyafetler vücudun terlediği durumlarda nemi vücuttan hızla uzaklaştırarak bunalımlı hisse önlemektedir.
  • Boya Tutma Özelliği: Viskon kumaş, farklı renkleri canlı bir şekilde muhafaza eder. Bunun için özel davetler için tasarlanan elbise modellerinde ve diğer çarpıcı kıyafetlerde viskon kumaştan üretilen birçok seçenek mevcuttur.
  • Kolay Bakım: Viskon kumaş, genellikle makinede yıkanabilir ve ütülenebilir. Ancak yüksek sıcaklıklarda yıkamak ve ütülemek kumaşın zarar görmesine neden olabilir.

Yukarıdaki bilgilere bakılacak olursa viskon kumaşların giyim ürünlerinde oldukça kullanışlı olduğunu söylemek mümkün. Viskon kumaştan üretilen kıyafetler günlük giyimden tarzından özel kombinlere kadar birçok alanda tercih edilebilir. Ancak bu noktada hazırlanacak kombin için belirlenen kriterleri göz önünde bulundurmak gerekir. Örneğin yoğun sıcak havaların yaşandığı yaz günlerinde ekstra ince bir kumaştan tasarlanmış elbise aranıyorsa viskon ürünlerle birlikte farklı seçenekleri de incelemek yerinde olacaktır.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.