Alternatif tatil arayanlara nadir bitki türleri, ormanları, yaban hayatı ve buzul gölleri ile farklı güzellikler sunan, 52 bin 970 hektar alanı kapsayan Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda sonbahar, yerini kışa bırakmaya başladı.
Doğal ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra ender ekosistemiyle Dünya Doğayı Koruma Vakfınca (WWF) "dünyanın korunması öncelikli 100 bölgesinden biri" gösterilen Pokut ve Sal Yaylası bitki örtüsünün sonbaharda kızıl ve sarı tonlara bürünmesi ziyaretçileri büyülüyor.
Kaçkar Dağlarında 1800 metreden sonra ağaç türlerinin yetişmemesine rağmen, 2050-2100 rakımdaki Pokut ve Sal Yaylasında Karadeniz rüzgarı alması nedeniyle ağaç yetişmesi bölgeye ayrı bir önem katıyor.
Bitki örtüsü ile her mevsim turistlere farklı bir güzellik sunan yaylalar sonbaharın hakim renkleri olan sarı ve kızıl tonlar ile görenleri adeta büyülüyor.
Bitki örtüsü ile her mevsim turistlere farklı bir güzellik sunan yaylalar sonbaharın hakim renkleri olan sarı ve kızıl tonlar ile görenleri adeta büyülüyor.
Zirvelerden doğup, sonbaharın hakim renklerine bürünmüş vadilerden süzülerek Karadeniz'e dökülen akarsu boylarında yürümek, doğa tutkunlarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Akarsuların kimi yerlerinde bulunan irili ufaklı şelaleler, doğadaki renk cümbüşü ile fotoğraf tutkunlarının bölgeye ilgisini artırıyor
Vadilerde ve zirvelerde her mevsim görülmesi mümkün sis de sonbaharda seyrine doyum olmayan manzara oluşturuyor.
Sonbaharın tonlarının yanı sıra Kaçkar Dağları'nın yüksek kesimlerinde hazan mevsiminin yerini kış almaya başladı. Konumu açısından tüm yaylalar ve sıralı Kaçkar Dağları'nın eşsiz manzarasını görme imkanı sunan 2400 rakımlı Huser Yaylası da karla buluştu.
Doğa ve fotoğraf tutkunlarının en iyi manzarayı yakalamak için sık sık uğrak yeri olan yayla, özellikle sis bulutu ve gün batımını görüntülemek isteyen ziyaretçilerin en çok keyif aldığı etkinlik oluyor. Gruplar halinde yaylaya gelenler, sis bulutu ve gün batımının fotoğrafını çekerken, bazıları da multikopterle bölgeyi havadan görüntülemeye çalışıyor.
Zengin bitki örtüsü ve bu eşsiz doğal güzellikleri görmek isteyenler dünyanın dört bir yanından yöreye akın ederken milli parkı ziyaret edenler arasında bulunan doğa tutkunları ve dağcılar kaya tırmanışı, trekking yapabiliyor. Doğa tutkunları, günübirlik ziyaretin yanı sıra kamp kurup geceyi çadırlarında da geçirebiliyor.
Yaylalarda ise hava koşulları nedeniyle az sayıda yaylacı barınıyor. Doğa tutkunlarına ev pansiyonculuğu hizmeti veren işletmeler ise aralık ayına kadar tesislerini açık tutuyor.
Kaçkarlar doğa sporlarının yanında son yıllarda Avrupa'daki en kaliteli kara sahip olma özelliği ile helikopterli kayak sporu "heliski"nin vazgeçilmez mekanı haline geldi. Bölgede 2005 yılından itibaren düzenli olarak helikopterli kayak faaliyeti yapılırken yörede erken kar yağması kayak tutkunlarını sevindiriyor. Erken kar bölgede daha fazla kayak yapılabilme imkanı tanıyor.
Kaçkar dağlarının yükselen değeri ve tanınırlığının artması nedeniyle Doğu Karadeniz'de "kış turizm koridoru" oluşturulması çalışması ise devam ediyor. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, bölgede farklı alternatiflerin oluşturulması ve kış turizminin canlandırılması çalışmaları kapsamında 2 milyar liralık harcama ile Ordu'dan Artvin'e kadar "Kış Turizm Koridoru" oluşturmak için çalışma yürütüyor.