TÜBİTAK tarafından organize edilen ve üniversite öğrencilerinin kendi yaptıkları araçlar ile yarıştıkları 12. Alternatif Enerjili Araç Yarışları, Kocaeli'de başladı.
TÜBİTAK tarafından 12.'si düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışları, Kocaeli'de bulunan Körfez Yarış Pisti'nde başladı. Üniversite öğrencilerinin kendi yaptıkları hidrojenle çalışan hidromobil ve elektrikle çalışan elektromobil araçları ile katıldıkları yarışlar, hidromobil yarışları ile başladı. Hidromobil yarışlarına Afyon Kocaelitepe Üniversitesi öğrencileri "Hisar FCV" isimli araçları, Anadolu Üniversitesi "Dorian" isimli araçları, Çukurova Üniversitesi "Hidrova" isimli araçları, Uludağ Üniversitesi "HidroMakit" isimli araçları ve Yıldız Teknik Üniversitesi "Sirius" isimli araçları ile katıldı. 5 üniversitenin kendi yaptıkları araçlar ile katıldıkları yarışın başlangıcında Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin araçları henüz çıkış yapmadan teknik arızadan dolayı pit stopa girmek zorunda kaldı.
"Yaklaşık 30 üniversitemizden takımlar yarışmaya katıldı"
Yarışlar hakkında basın mensuplarına açıklamada bulunan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, "TÜBİTAK'ın en temel görevlerinden biri bilim insanı yetiştirmesi ve bilimsel çalışmaları toplum geneline yaygınlaştırmak. Bu program bu amaçların her ikisini de gerçekleştirmek üzere kurgulanmış bir program. Öğrencilerimize özgüven kazandırmak, ileriki hayatlarında AR-GE çalışmalarına daha fazla vakit ayırmalarını sağlamak üzere bir farkındalık kazandıracak. Biliyorsunuz son 10 yılı aşkın bir süredir güneş enerjili araç yarışları düzenliyorduk. O alanda belli bir doyuma ulaştık. Artık geçen yıldan beri elektromobil ve hidromobil yarışlarını yapıyoruz. Yine geçen sene ilk defa insansız hava aracı yarışmalarını düzenledik. Bu sene eğer ki bu uçuş yasağı ile ilgili bir sorun olmazsa Eylül sonunda İHA yarışımız da olacak. Bu seneki alternatif enerjili araç yarışlarımız da bugün başladı. 5 tane hidromobil yarışıyor. Yarın da 30 elektromobil yarışacak ve bu yarışmayı tamamlamış olacağız. Yaklaşık 30 kadar üniversitemiz de farklı takımlarla bu yarışmaya katılmış oldular" dedi.
"Konvansiyonel motorların çok ciddi altyapısı var"
Üniversitelerin alternatif enerjili araçlar hakkında yaptığı AR-GE çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Arcaklıoğlu, "Gerek üniversitelerimiz, gerekse kendi araştırma merkezlerimizde bu anlamda ciddi çalışmalar var. Gerek konvansiyonel motorlar, gerekse de alternatif enerjili motorlar konusunda ciddi çalışmalar var. Türkiye'deki öncelikli alanlar konusunda AR-GE desteklerinde de bu çalışmalara yoğun destek veriliyor. Tabi bildiğiniz gibi aynı anda yerli elektrikli araç çalışmasını da yürütüyoruz. Bunun organizesi TÜBİTAK tarafından gerçekleştiriliyor. Özetle gerek üniversitelerde, gerek araştırma merkezlerinde çok sayıda alternatif enerjili motorlar konusunda çok ciddi çalışmalar olduğunu söyleyebiliriz. Bütün dünyada bu çalışmalar yapılıyor. Fakat konvansiyonel yani içten yanmalı motorların çok ciddi altyapısı var. Bunların dönüşümü çok kolay olmuyor. Ama alternatif enerjili araçlar benim tahminime göre önümüzdeki 5 yıl içerisinde yollara ciddi olarak çıkmaya başlayacaklar. Bu da sektörün tamamına dönüşüm için bir vakit vermiş olacak" şeklinde konuştu.
"Elektrikli araç konusunda çok ciddi çıkış yaptık"
Elektrikli araç konusunda Türkiye'nin dünya pazarında geldiği noktaya da değinen Prof. Dr. Arcaklıoğlu, "Elektrikli araç konusunda biz çok ciddi çıkış yapmış durumdayız. Bir firmanın bütün fikri hakları alınarak şu anda burada yoğun bir çalışma yürütülüyor. İçten yanmalı motorlarda yanlışlıkla treni kaçırdık. Şu anda daha ziyade elektrikli araç konusunda bu açığı kapatarak iyi bir noktaya gitmek üzere çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.