AK Parti Seçim İşleri Başkanlığı ve Seçim Koordinasyon Merkezi'nin çalışması neticesinde yaklaşık 8 milyon vatandaşın 2011 seçimlerinden bu yana çeşitli vesilelerle adres değişikliğine gittikleri, bunlardan yaklaşık 1 milyon 400 bininin ise kayıt yaptırmadığı belirlendi.
TIKLAYIN NEREDE OY KULLANACAĞINIZI ÖĞRENİN!
8 MİLYON KİŞİ ADRES DEĞİŞTİRDİ
AK Parti'de 30 Mart 2014'te gerçekleşecek yerel seçimler ile ilgili çalışmalar hızlandırıldı. Parti kurmayları, bir taraftan büyükşehir, il ve ilçelerin aday belirleme süreçlerini yürütürken diğer taraftan ise teşkilatların yapacağı seçim çalışmalarını belirliyor. Bu çalışmaların en önemli ayağını ise yerel seçimlerde oy verecek 50 milyonun üzerinde seçmen oluşturuyor. Türkiye'de sık sık adres değişikliğinin yaşanmasından yola çıkan AK Parti Seçim İşleri Başkanlığı (SİB) ve Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM), son seçimin gerçekleştiği 2011 yılından bu yana 7 milyon 883 bin 85 seçmenin adres değişikliğine gittiğini belirledi.
1.2 MİLYON SEÇMEN AK PARTİ ÜYESİ
Yani 8 milyona yakın seçmen mahallesini değiştirdi. Eğer bir çalışma yapılmaz ise şu an için bu seçmenden 1 milyon 382 bini adres değişikliğini bildirmediği için kesinlikle oy kullanamayacak. 8 milyondan geriye kalan 6,5 milyon seçmenden ise 1 milyon 163 bininin AK Parti üyesi olduğu ve taşındığı mahallede seçmen kaydını yaptırdığı belirlendi. Geriye kalan 5,5 milyona yakın seçmenden büyük bir bölümü gerekli bilgilendirme yapılmaz ise sandığa gitmeyebilir.
TEŞKİLATLAR HAREKETE GEÇİRİLDİ
AK Parti'de SİB ve SKM birimleri, mahallesini değiştiren bu seçmenlerin bulundukları yerde sandığa gitmesini sağlamak için il ve ilçe teşkilatlarını harekete geçirdi. Öncelikli olarak yer değiştiren seçmen verileri teşkilatlar ile paylaşıldı. Bu seçmenlerden öncelikli olarak yaklaşık 1 milyon 382 bin seçmenin kaydının yapılması için gerekirse kapı kapı dolaşılması istenildi. Adres değişikliği yapan ve AK Parti üyesi olan 1 milyon 163 bin seçmen ise mahallesini değiştirenlerin mevcudundan çıkartıldı.
Geriye kalan 5,5 milyon seçmenin de adresini değiştirdiği için bulunduğu mahallede yabancılık çekebileceği, seçmen listesinde adının olup olmadığını öğrenmede ya da sandığa gitmede gerekli iradeyi gösteremeyebileceği belirtildi. Teşkilatlardan, bu seçmenlerinde öncelikle ilk defa oy kullanacakları mahalleye 'hoşgeldin' ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi ve gerekli bilgilendirilmenin yapılması istenildi.