Resmi olmayan sonuçlara göre, 50 eyaletin 28’inde galip gelen Trump’ın toplam delege sayısı 295 olurken, 19 eyalette ve Washington D.C bölgesinde kazanan Harris, 226 delege elde etti.
Trump’ın kazandığı eyaletler (28): Michigan, West Virginia, Tennessee, South Carolina, Oklahoma, Mississippi, Kentucky, Indiana, Florida, Alabama, Arkansas, Louisiana, North Dakota, Wyoming, Nebraska, South Dakota, Ohio, Teksas, Missouri, Utah, Montana, Kansas, Iowa, Idaho, North Carolina, Georgia, Pensilvanya ve Wisconsin, Alaska
Harris’in kazandığı eyaletler (19+1) : Vermont, Connecticut, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, New Jersey, Delaware, Illinois, New York, Colarado, California, Oregon, Washington, New Mexico, Virginia, Havai, New Hampshire, Maine, Minnesota eyaletleri ve Washington D.C. bölgesi
Seçim sonuçları ve kazanan belli olduğu için geriye kalan Nevada ve Arizona sonuçları sembolik anlamdan öte bir değer taşımıyor. Bu iki eyalette de sonuçların kısa zamanda netleşmesi bekleniyor.
Amerikan Fox kanalı: ABD başkanlık seçimini Cumhuriyetçi aday Donald Trump kazandı
Fox kanalının yayımladığı resmi olmayan verilere göre, Trump, başkanlık yarışında rakibi Kamala Harris'i yenilgiye uğrattı.
Cumhuriyetçi aday Trump'ın, başkanlık için gereken 270 delege sayısını aştığı verisi paylaşıldı.
ABD başkanlık seçimlerinde, seçmenler, esas olarak destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor.
"Seçiciler Kurulu" adı verilen bu sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor.
Associated Press: Trump, ABD'nin 47. başkanı olarak seçildi
Associated Press'in (AP) yayımladığı resmi olmayan verilere göre, başkanlık yarışını Trump kazandı.
Donald Trump, salıncak eyaletlerden North Carolina, Georgia, Pensilvanya, Wisconsin'de; ayrıca Indiana, Kentucky, West Virginia, Florida, Tennessee, South Carolina, Oklahoma, Mississippi, Alabama, Arkansas, North Dakota, South Dakota, Wyoming, Nebraska, Louisiana, Ohio, Texas, Missouri, Utah, Montana, Kansas, Iowa, Idaho'da yarışın galibi oldu.
Donald Trump zafer konuşması yaptı
ABD seçimlerinin resmi olmayan sonuçları açıklanmaya devam ederken, başkanlık için gereken delege sayısını aştığı duyurulan Trump, Florida'da bulunan yerleşkesine yakın kongre merkezinde zafer konuşması yaptı.
Konuşmasına destekçilerine teşekkür ederek başlayan Trump, "Bu, ülkemizde daha önce hiç görmediğimiz bir siyasi zaferdir. 47. başkan seçilmem dolayısıyla Amerikan halkına teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
Trump, "Ülkemizin iyileşmesine yardımcı olacağız. Sınırlarımızı güçlendireceğiz. Ülkemizle ilgili her şeyi düzelteceğiz. Bu gece bir nedenden ötürü tarih yazdık. Bu neden, kimsenin mümkün olduğunu düşünmediği engelleri aşmış olmamız oldu." diye konuştu.
Donald Trump, her bir Amerikan vatandaşı için çalışacağını belirterek, yeni döneminin ABD'nin altın çağı olacağını söyledi.
Trump, "Bu Amerikan halkı için, Amerika’yı yeniden büyük yapmamıza imkan verecek muhteşem bir zafer." diye belirtti.
ABD'nin 47. Başkanı seçilen Trump rakibi Harris'e yaklaşık 5 milyon oy fark attı
AP'nin yayımladığı resmi olmayan verilere göre, 50 eyaletin 45'inde sonuçlar açıklanırken, Trump yaklaşık 71 milyon oy aldı.
Rakibi Harris'in aldığı oy sayısı ise yaklaşık 66 milyon 100 binde kaldı.
ABD geneli oy sayılarında Harris'i önde gösteren anketlerin aksine Trump, 50 eyaletin 27'sinde rakibine karşı zafer elde etmeyi başardı. Harris ise 18 eyaletin yanı sıra Washington DC bölgesinde seçimi kazandı.
Trump'ın aldığı oy oranı da yüzde 51 oldu.
Trump'ın yeni kabinesindeki muhtemel isimler merakla bekleniyor
ABD'de başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kazanmasının ardından, yeni başkanın oluşturacağı kabinede yer alacak muhtemel isimlerle ilgili tartışmalar gündem oldu.
ABD'de 5 Kasım'da yapılan ve Trump'ın kazandığı başkanlık seçimlerinin ardından kamuoyunda "Trump'ın kabinesinde kimler olacak?" sorusu sorulmaya başladı.
2016-2020 yıllarındaki başkanlık döneminde özellikle ilk yıl çok fazla sayıda isimle çalışan ve kısa zamanda birçok ismi görevden alan Trump'ın yeni kabinesini nasıl şekillendireceği merak konusu.
20 Ocak 2025'te yemin ederek resmen başkanlık görevine başlayacak olan Trump'ın oluşturacağı kabinede en fazla merak edilenler dışişleri bakanı, savunma bakanı, hazine bakanı, adalet bakanı ve ulusal güvenlik danışmanı gibi isimler olarak gösteriliyor.
Kabine üyelerinin onay süreçleri
ABD'nin yeni başkanı Trump'ın önünde atanmayı bekleyen yaklaşık 4 binden fazla pozisyonun 1200 kadarı Senatonun onayına tabi.
2016'da başkanlık koltuğuna oturan Trump, Senatoda çoğunluğun Demokratlarda olması sebebiyle birçok adayının onay süreçlerini uzun süreler beklemek zorunda kalmıştı.
Başta bakanlar olmak üzere Trump'ın yeni kabinesini şekillendirecek isimlerin, bu sefer Senatoda çoğunluk Cumhuriyetçilerde olduğu için daha kısa sürelerde onay alması bekleniyor.
Yeni dışişleri bakanı için adaylar
Amerikan medyasına yansıyan haberlere göre, daha önce de Trump'ın Dışişleri Bakanlığını yapmış olan Mike Pompeo'nun adı yeni kabinede de aynı görev için geçiyor.
Trump'a yakınlığıyla bilinen Pompeo, 2017-2018 yıllarında Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA) Direktörlüğünü de yürütmüştü.
Uzun yıllardır Florida Senatörü olarak Cumhuriyetçiler arasında güçlü yer edinen ve Trump'la yakın ilişkisi bulunan Marco Rubio'nun ismi de dışişleri bakanlığı için geçiyor.
Senatoda Dış İlişkiler Komitesinde de görev yapan ve özellikle Rusya, İran ve Çin konusundaki şahin çıkışlarıyla bilinen Rubio, olası bir teklif karşısında görev alabileceğini belirtmişti.
Bu isimlere ilaveten, Arkansas Senatörü ve Senato Dış İlişkiler Komitesi üyesi Tom Cotton, Trump döneminde Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevini yürüten Robert O'Brien'ın, Trump döneminde ABD'nin Berlin Büyükelçisi olarak görev yapan Ric Grenell'in ve Tennessee Senatörü Bill Hagerty'nin isimlerinin de dışişleri bakanlığı veya ulusal güvenlik danışmanlığı için geçtiği kaydediliyor.
Yeni savunma bakanı için adaylar
Amerikan medyasına göre, Mike Pompeo ve Tom Cotton'ın isimleri yeni savunma bakanı adaylığı için de geçiyor.
Bu isimlere ilaveten, daha önce Afganistan'da görev yapmış "yeşil bereli" eski asker Florida Temsilciler Meclisi Üyesi Mike Waltz'un ismi de savunma bakanlığı için listede yer alıyor.
Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi, Dış ilişkiler Komitesi ve İstihbarat Komitesi'nde de görev yapan Waltz, Donald Rumsfeld ve Robert Gates gibi eski savunma bakanlarına danışmanlık yaparken, Dick Cheney'nin başkan yardımcılığı döneminde ise Beyaz Saray'da çalıştı.
Hazine bakanı adayları
Kabinedeki ne önemli koltuklardan biri olan hazine bakanlığı için adı geçen kişiler arasında yatırımcılar, eski kabine üyeleri ve iş insanları bulunuyor.
Ünlü yatırımcı ve Trump'ın geçiş sürecini yönetmesi için belirlediği iki isimden biri olan Howard Lutnick'in ismi hazine bakanlığı için anılıyor. Trump'a yakınlığıyla bilinen Lutnick, seçim sürecinde Trump'a yüklü bağışlarıyla dikkat çekmişti.
İlk döneminde Trump'ın kabinesinde Ticaret Temsilcisi olarak 4 yıl görev yapan Robert Lighthizer de hazine bakanlığı için adı geçenler arasında yer alıyor.
Diğer yandan Trump'ın ilk döneminde Sermaye Piyasası Kuruluna başkanlık eden Jay Clayton, yine ilk döneminde Trump'ın Ulusal Ekonomi Konseyinde rol alan Larry Kudlow ve milyarder yatırımcı John Paulson gibi isimlerin bu listede yer aldıkları ifade ediliyor.
Özel kalem müdürü adayları
Yine Amerikan medyasına yansıyan iddialara göre, daha önce Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevini de yürüten önemli Cumhuriyetçi isimlerden Kevin McCarthy'nin Trump'ın yeni özel kalem müdürü olabileceği belirtiliyor.
Öte yandan bu pozisyon için Trump'ın seçim kampanya menajerlerinden Susie Wiles ve Trump'ın eski Beyaz Saray danışmanlarından Brooke Rollins'in de adının geçtiği kaydediliyor.
Olası diğer kabine üyesi adayları
Seçim kampanyası sürecinde yarıştan Trump lehine çekilen Robert F. Kennedy'nin de Trump'ın yeni kabinesinde görev almasına güçlü bir olasılık olarak bakılıyor.
Medyaya yansıyan haberlerde, Kennedy'nin yeni kabinede sağlık bakanlığı görevine getirilebileceği ya da danışman olarak görev yapabileceği öngörülüyor.
Utah Senatörü Mike Lee'nin yeni kabinede adalet bakanı olabileceği kaydedilirken, eski federal savcı Lee'nin 2020'deki seçimlerden sonra Trump'ın karşılaştığı dava süreçlerinde perde arkasında Cumhuriyetçi Başkan'a yardım ettiği ortaya çıkmıştı.
Ön seçim sürecinde Trump'a karşı yarışan ancak bir süre sonra Trump lehine yarıştan çekilen Vivek Ramaswamy'nin ismi de İç Güvenlik Bakanlığı için geçiyor.
North Dakota Valisi Doug Burgum'un enerji veya içişleri bakanlığı pozisyonlarından birine getirilebileceği ifade ediliyor.
Kampanya sürecinde Trump'a güçlü destek veren Amerikalı milyarder girişimci Elon Musk'ın da kabinede danışman olarak görev alması bekleniyor.
Biden, Trump'ı arayarak seçim başarısı dolayısıyla tebrik etti
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Biden, başkanlık seçimlerini kazanan Trump ile telefonda görüştü.
Donald Trump'ı seçimde elde ettiği zafer dolayısıyla kutlayan Biden, Ocak 2025'te düzenlenecek yemin töreni öncesinde "yumuşak bir geçiş" için çalışacağı sözünü verdi.
Trump'ı, Beyaz Saray'a görüşmeye davet eden Biden, ayrıca "ülkeyi bir araya getirmek" için çalışmanın önemini vurguladı.
Salıncak eyaletlerden Pensilvanya, Georgia, North Carolina'yı Trump kazandı
AP'nin yayımladığı resmi olmayan verilere göre, Cumhuriyetçi aday Trump, ülkede "salıncak eyalet" olarak bilinen eyaletlerden Pensilvanya'da 19 delegenin tamamını, Georgia'da da 16 delegeyi kendi hanesine yazdı. Trump, 16 delegesi bulunan North Carolina'daki yarışı kazandı.
ABD'nin en büyük eyaletlerinden Texas'ı Trump aldı
Texas'taki yarışı Trump önde tamamladı. Trump, Texas'ta 40 delege kazanmış oldu.
Harris, İsrail siyasetine tepkili salıncak eyalet Michigan'da da Trump'a yenildi
Associated Press (AP) ajansının yayımladığı resmi olmayan sonuçlara göre, ABD'nin İsrail politikasına tepkili Amerikalı Müslümanların ve Arapların en fazla yaşadığı Michigan'da seçim sonuçları belli oldu.
Joe Biden-Kamala Harris yönetiminin Gazze soykırımına verdiği desteğe tepkili Amerikalı Müslümanların ve Arapların en yoğun yaşadığı "salıncak eyaletlerden" Michigan'da, başkanlık seçimini Cumhuriyetçi aday Trump kazandı.
Trump, Michigan'ın 15 delegesini hanesine yazdırdı.
Michigan'da açık kaynaklara göre 250 bine yakın Arap Amerikalı ve Müslüman yaşıyor.
ABD'liler seçim sonuçlarını televizyon ekranlarından takip ediyor
Sandıkların kapanmaya başlamasının ardından ABD'lilerin seçim sonuçlarını bar ve kafelerdeki TV ekranlarından takip ettiği gözlemlendi.
AA ekipleri, ABD başkanlık seçimiyle ilgili gelişmeleri yerinden aktarıyor
Anadolu Ajansı (AA) ekipleri, ABD'deki kritik başkanlık ve Kongre seçimlerine ilişkin tüm gelişmeleri yerinden ve anında abonelerine ulaştırıyor.
ABD'de yeni başkanı ve Kongre'deki yeni üyeleri belirlemek için Amerikan halkı sandık başındaydı.
ABD'de seçimlerde açılan sandıklara göre Senato'da Cumhuriyetçiler çoğunluğu sağladı
AA muhabirleri ve fotomuhabirleri, başkanın seçileceği bu tarihi seçimleri Washington DC, New York, Chicago ve Michigan'da yerinden takip ediyor ve sahadaki tüm gelişmeleri anlık olarak haber, fotoğraf, video, canlı bağlantı ve anonslarla abonelerine ulaştırıyor.
ABD'de 1848 yılından bu yana geleneksel olarak başkanlık ve Kongre seçimlerini takip eden ve resmi olmayan sonuçları ilan eden AP, bu konuda Amerikan medyasının en önemli kaynağı konumunda.
Amerikan başkanlık ve Kongre seçim sonuçlarını AP'nin paylaştığı veriler üzerinden aktaracak olan AA, aynı zamanda anlaşılır ve açıklayıcı grafiklerle de seçim sonuçlarının tüm detaylarını aboneleriyle paylaşıyor.
ABD'de seçimlerde açılan sandıklara göre Senato'da Cumhuriyetçiler çoğunluğu sağladı
ABD'de 5 Kasım'da yapılan Kongre seçimlerinde Senato'da 52 sandalyeye ulaşan Cumhuriyetçiler, 4 yıllık aradan sonra Kongre'nin üst kanadında kontrolü yeniden ele geçirdi.
Associated Press'in (AP) paylaştığı resmi olmayan sonuçlara göre Cumhuriyetçiler, bu seçimlerde Demokratlarda olan 3 Senato koltuğunu kazanarak Kongre'nin üst kanadında çoğunluğu sağladı.
Cumhuriyetçi Donald Trump'ın seçimleri kazanmasının ardından Senato'da da çoğunluğa ulaşan Cumhuriyetçiler, 2024 seçimlerinden büyük bir başarıyla çıkmış oldu.
West Virginia, Montana ve Ohio'da 3 Senato sandalyesi Cumhuriyetçilere geçti
Seçimlerin en çarpıcı sonuçlarından biri olarak, West Virginia'daki seçimi kazanan Cumhuriyetçi aday Jim Justice, Demokrat rakibinden senatörlüğü alarak partisine yeni bir Senato sandalyesi kazandırdı.
Aynı şekilde Ohio'da Cumhuriyetçi aday Bernie Moreno ve Montana'da Cumhuriyetçi aday Tim Sheehy de Demokrat rakiplerindeki sandalyeleri kazandı.
Senato'da 52 sandalyeye ulaşarak Kongre'nin üst kanadında çoğunluğu sağlayan Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisinde halen devam eden oy sayımında şu ana kadar 205 sandalyeye ulaştı.
Buna mukabil 190 sandalye ile geriden gelen Demokratların, Temsilciler Meclisinde çoğunluğu sağlamalarına oldukça az ihtimal veriliyor.
Kamala Harris'in mağlubiyeti kabul konuşması yapması bekleniyor
Seçimleri kaybeden Kamala Harris'in, bugün mağlubiyeti kabul ettiğini ifade edeceği bir konuşma yapacağı bildirildi.
Amerikan CNN kanalının Harris'e yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Harris, bugün yerel saatle 16.00'da (TSİ 24.00) kameralar karşısına geçecek.
ABD'de resmi olmayan sonuçlara göre başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'a karşı kaybeden Harris'in, konuşmasında "mağlubiyeti kabul ettiğini" ifade etmesi bekleniyor.
Harris, Trump'ı arayarak tebrik etti
Öte yandan CNN kanalına açıklama yapan Harris'in yardımcılarından biri, Başkan Yardımcısı'nın Trump'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti.
Harris'in yardımcısı, "Harris, seçilmiş başkan Trump'ı arayarak 2024 başkanlık seçimini kazanması dolayısıyla tebrik etti. Kendisi, görüşmede, barışçıl bir yetki devir sürecinin ve tüm Amerikalıların başkanı olmasının önemini dile getirdi." ifadelerini kullandı.
Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump kimdir?
New York'ta 14 Haziran 1946 tarihinde Frederick ve Mary MacLeod Trump'ın beş çocuğunun dördüncüsü olarak dünyaya gelen Trump, Alman asıllı Amerikalı iş adamı Frederick Trump'ın torunu.
Emlakçı babasının da teşvikiyle gençlik yıllarından itibaren emlak dünyasına merak salan Trump, 1968'de Pennsylvania Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu, 1971'de babasının şirketinin başına geçti ve şirkete "Trump Organizasyon" adını verdi.
Şirketin merkezini Manhattan bölgesine taşıyan Trump, inşa ettiği otellerle tanınırlığını artırdı. 2004 yılında Amerikan NBC kanalında "Çırak" (The Apprentice) adlı bir program yapmaya başlayan Trump, bu programla şov şov dünyasına adım attı ve ismini dünya çapında duyurdu.
Cumhuriyetçi partiden başkan adayı olan Trump, 2016-2020 arasında ABD başkanlığı yaptı.
Demokratların adayı Kamala Harris kimdir?
Harris, 1964’te California’nın Oakland şehrinde Hindistan’dan ABD’ye öğrenci olarak gelen biyolog bir anne ile Jamaika’dan ABD’ye yine öğrenci olarak gelen ekonomi profesörü siyahi bir babadan dünyaya geldi.
Hukuk bölümünü dereceyle bitiren Harris, uzun yıllar San Francisco’da savcılık yaptı. Harris ayrıca 2010'da California eyaletinin ilk kadın başsavcısı seçildi.
Kamala Harris, 2017'de tarihteki ikinci Afrikalı-Amerikalı kadın ve ilk Güney Asyalı-Amerikalı senatör olarak California Senatörü seçilerek kariyerine devam etti.
Biden, Ağustos 2019'da Harris'i başkan yardımcısı adayı olarak seçti. Biden'ın kasımda seçimi kazanmasının ardından Harris, bu zaferle ABD'nin başkan yardımcılığı görevine gelen ilk kadın, ilk siyahi ve ilk Güney Asyalı Amerikalı oldu.
Harris halen Demokrat partiden başkan yardımcılığı görevini sürdürüyor.