Anka-Heron Derken Şimdi de RİHA 1

İstanbul Teknik Üniversitesi, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi başarılarına bir yenisini daha ekledi.

Türkiye yerli imalata hız verdi. İstanbul Teknik Üniversitesi son 10 yıldır yaptığı çalışmalarla Türkiye'ye önemli tasarımlar kazandırdı. Yerli üretimlere ivme kazandıran Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, bu alanda adını "Arıkopter"le başarı defterine yazdırmıştı.
 
Askeri kullanım amacıyla tasarlanan yerli insansız hava aracı da bilim ve teknolojik gelişme hanesine adını yazdıracak.
 
Rotorlu İnsansız Hava Aracı anlamına gelen "RİHA 1" olarak tanımlanan helikopter, saate 100 kilometre yapabiliyor. 3 bin metreye kadar yükselebilen bu araçlar için ilk adım 2006 yılında atıldı.
 
İTÜ Uzay Mühendisliği Bölüm. Bşk. Prof. Alim Rüstem Aslan yeni projeyi şu şekilde anlattı: "Değişik gündüz ve gece termal kamera kullanılması, bir miktar malzeme taşıması, toplam kalkış kültesi 90 kilo. Büyüklüğüne göre 2 saat kadar görev yapabilme özelliğine sahip."
 
İnsansız uçak Heron'larla kıyaslandığında havada asılı kalma özelliğinden dolayı, görüntü tespiti oldukça kaliteli. Ayrıca 3 saate kadar havada kalıyor.
 
Uçaklar gibi özel piste gerek duymayan ‘RİHA 1’in benzerleri 2 milyon avroya satılıyor. Motor dışında tamamen yerli olan insansız hava aracı, çok daha uygun fiyata mâl oldu. Araçların seri imalatına kısa süre içinde başlanacak.

Bilim-Teknoloji Haberleri