Samsun Müzesi'nde sergilenen Güney Mamudu fosilinin de yer aldığı 545 milyon yıllık deniz lalesi fosili ve diğer fosiller ziyaretçilerden yoğun ilgi çekiyor.
Bilim insanları dünya tarihindeki yaşamın 4,5 milyar yıldır sürdüğünü belirtiyor. Bu çok uzun zaman diliminde önceki çağlarda yaşayan birçok canlı türünün kalıntıları fosilleşerek bugüne kadar sağlam kalmayı başardı. Samsun Müzesi de kentte daha önceki yıllarda yapılan kazılarda bulunan nesli tükenmiş hayvan fosillerini ve diğer canlı fosillerini özel bir bölümde vatandaşların seyrine sunuyor.
Samsun Müzesi'nde Samsun'da yapılan kazılarda çıkartılan 66-200 milyon yıllık ammonit fosili, yine Samsun'da bulunan 100 milyon yıllık deniz kestanesi (ekhinoid) fosili, 251-545 milyon yıllık deniz lalesi (krinoid) fosili, 1-2 milyon yıllık Güney Mamudu (M. Meridionalis) fosili ve 1-2 milyon yıllık yaban atı (Eguus) fosili sergileniyor. Müzeye gelen vatandaşlar, özellikle milyonlarca yıl önceki fosillere yoğun ilgi gösteriyor.
14 yıl önce maden ocağında bulunan mamut fosilleri sergileniyor
Günümüzde mamut familyasından 2 tür yaşamını sürdürürken bunlar Afrika ve Asya fili olarak 2'ye ayrılıyor. Samsun Müzesi'nde sergilenen mamuta ait azı dışı ve üst çene Ladik'te bir kömür işletmesinde 14 sene önce bulundu. 1-2 milyon yıllık olduğu uzmanlar tarafından değerlendirilen fosilin bulunduğu yerde yapılan kazılarda aynı zamanda yine 1-2 milyon yıllık yaban atı fosilleri de bulundu.
Müzede fosiller hakkında yapılan bilgilendirmede dinozorların ortaya çıkmasından 220 milyon yıl önce denizlerde yaşayan deniz kestaneleri, 65 milyon yıl önce yok olan ammonitler ve çiçeğe benzeyen deniz laleleri hakkında da bilgilendirme bulunuyor.