Atık Makine Parçalarından 3d Yazıcı Ürettiler

Giresun Üniversitesi (GRÜ) Teknik Bilimler Yüksek Okulu öğrencileri, atık makine parçalarından 3D Yazıcı ürettiler.

Giresun Üniversitesi (GRÜ) Teknik Bilimler Yüksek Okulu öğrencileri, atık makine parçalarından 3D Yazıcı ürettiler.

Sanal ortamda tasarlanmış herhangi şekildeki bir üç boyutlu nesnenin katı formda basılması işlemini yapan son dönemin gözde aleti "3D" yazıcıyı bitirme ödevi olarak gerçekleştiren İlker Şen, İshak Çelik ve Cumhur Kemal Cesur'dan oluşan öğrenci grubunun üretimi cihaz büyük ilgi görüyor.

Giresun Üniversitesi (GRÜ) Teknik Bilimler Yüksek Okulu (TBYO) Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Birkut Güler, öğrencilerin 3 aylık kısa bir sürede atık makine parçalarını bir araya getirerek ileri gelen üniversitelerin bitirme projesi olarak yapmış olduğu dünyada da gelişen bir eğilim olan 3D Printer imal ettiklerini ifade etti.

Güler, "Biz ve öğrencilerimiz dünyadaki gelişmeleri takip ediyoruz. Bitirme projesi kapsamında bu tarz bir ürün ortaya çıkartmak zorundalar. Araştırdılar ve böyle bir proje ile geldiler. Öğrencilerimiz kendi bilgileri ve çabalarıyla bunu ortaya koyarak sonuca ulaştırmış oldular. Elimizden gelen desteği vererek yerli yapım 3D yazıcıyı ortaya çıkardılar. Maliyet açısından baktığımızda Çin ile yarışır bir maliyetle üretimi gerçekleştirdiler" dedi.

"ÇİNLİLER'DEN DAHA İYİYİZ"

Öğrencilerin, çeşitli yazıcılardan alınan step motorlar, kayış kasnak mekanizmalarını bir araya getirerek güzel bir çalışma yaptıklarını anlatan Birkut Güler, geliştirildiği takdirde başta bütün küçük çaplı makine parçalarının imalatı, otomotiv yan sanayinde olmak üzere bir çok sektörde kullanılabileceğini söyledi.

Kopya ürünler konusunda dünya lideri olan Çin teknolojisine de vurgu yapan Güler, "Türkler Çinliler'den daha zekidir. Yeter ki gerekli zaman, mekan ve bütçe sağlanırsa her şeyi yaparız. Rekabet edemeyeceğimiz hiçbir alan olmaz" şeklinde konuştu.

"HAYAL ETTİK, ÇALIŞTIK VE BAŞARDIK"

GRÜ Teknik Bilimler Yüksek Okulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü öğrencisi İlker Şen, "Öğretmenlerimiz mezun olmadan önce bir bitirme projesi yapmamız gerektiğini söyledi. Arkadaşlarımızla birlikte bizim eksiğimiz nedir, daha farklı ne yapabiliriz diye düşündük. Netice olarak 3D yazıcı yapmaya karar verdik. Hocalarımıza projemizi anlattık kabul ettiler. 3D yazıcı yapmaya karar verdikten sonra bunun bir tasarım aşaması vardı. Teknik çalışmalarımızı yaptık ve hatalarımızı da giderdikten sonra ilk 3D Türk Yazıcısını ortaya çıkardık. Hayal ettiğimiz aklımızdan geçen 3 boyutlu modellerin hepsini bilgisayar ortamında tasarlayarak yardımcı programlarla makineye aktararak, istediğimiz her şeyi gerçek nesnelere dönüştürebiliriz" ifadelerini kullandı.

"YAZICI SAYESİNDE SANAL GERÇEĞE DÖNÜŞÜYOR"

GRÜ Teknik Bilimler Yüksek Okulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü öğrencisi İshak Çelik ise makinenin 3D yazıcı sistemi, kontrol ünitesi, LCD ekran ve buna uygun program ile bilgisayardan oluştuğunu anlatarak program sayesinde modelleri buradan makineye aktardıklarını ve ham maddenin 220 derecede eritilerek yazıcıdan dışarı verilerek imalatın gerçekleştiğini söyledi.

"BÜYÜK PROJELERE İMZA ATMAK İSTERDİK"

GRÜ Teknik Bilimler Yüksek Okulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü öğrencisi Cumhur Kemal Cesur da teknolojisi gelişmiş ülkelerde daha büyük çaplı 3D yazıcılarla inşaatlar ve büyük parçalar yapılığını belirterek, "3D yazıcının daha büyük ve daha gelişmiş halini yapmış olsaydık eğer sadece bu projelerle kalmayıp daha büyüklerine imza atmak isterdik" dedi.

Bilim-Teknoloji Haberleri