Bakan Fatih Kacır Trabzon Üniversitesi’nde Yapay Zekâ Ve Robotik Kodlama Merkezi’nin Açılışına Katıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, inşa ettikleri altyapı ile birlikte son 5 yılda imalat sanayinde yüksek teknoloji üretimindeki artışın yüzde 58'e ulaştığını belirterek "Dünyanın savaşlar, küresel salgınlar, ticaret ve teknolojide...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, inşa ettikleri altyapı ile birlikte son 5 yılda imalat sanayinde yüksek teknoloji üretimindeki artışın yüzde 58'e ulaştığını belirterek "Dünyanın savaşlar, küresel salgınlar, ticaret ve teknolojide korumacılık, iklim değişikliği, afetler, gıda ve hammadde krizleri ile boğuştuğu bir döneminde Türkiye, son 12 çeyrektir büyümesini kesintisiz sürdürdü. Yıllık ihracatımız 254 milyar dolara erişerek tarihi bir rekora imza attı. Doğuştan elektrikli, yerli ve milli akıllı otomobilimiz Togg artık yollarda. Türkiye Yüzyılı'nda daha büyük başarı hikayeleri oluşturmak için; tıpkı milli SİHA'larımızı ve TOGG'u geliştirirken olduğu gibi; yenilikçi teknolojilerde yetkinliklerimizi güçlendirmeye odaklanacağız. Bunlardan biri de şüphesiz yapay zekâ" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Trabzon Üniversitesi Yapay Zekâ ve Robotik Kodlama Merkezi'nin açılış törenine katıldı. Törene Bakan Kacır'ın yanı sıra Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

"Yapay zekâ başta olmak üzere, dijital teknoloji alanlarında muazzam değişimler yaşanıyor"

Törende bir konuşma yapan Bakan Kacır, Dördüncü Sanayi Devrimi ile birlikte, yıkıcı ve yenilikçi fikirlerin oluşturduğu katma değer ve istihdamın ekonomilerin itici gücü haline geldiğini söyleri. Bakan Kacır, "Yapay zekâ başta olmak üzere, dijital teknoloji alanlarında muazzam değişimler yaşanıyor. Sosyal hayattan iş süreçlerine, üretim modellerinden, tüketici davranışlarına kadar tüm alanlarda değer üretimi, veri temelli yenilikçi yaklaşımlarla yeniden şekilleniyor. Türkiye olarak, dijitalleşmenin getirdiği bu yeni dünya düzeninde, üreten ve politika belirleyen bir güç olmamızı sağlayacak olan insan kaynağı altyapısını inşa ediyoruz. Açılışını gerçekleştireceğimiz Yapay Zekâ Kodlama Merkezi de bu doğrultuda atılmış önemli bir adım. Karadeniz'in yenilikçi bilim üssü Trabzon Üniversitesi bünyesinde hayata geçirilen bu merkezle; gençlerimizin dijital becerilerini geliştiriyor, genç istihdamını ve girişimciliği destekliyoruz. Bünyesinde 3 tam donanımlı laboratuvar bulunduran bu merkezde düzenlediğimiz eğitimler ve danışmanlık hizmetleri ile; gençlerimizin; geleceğin mesleklerine uygun yetkinlikler kazanmasını, Dijital bilgi ve becerilerini artırmasını ve yenilikçi iş fikirleri oluşturmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

Son 21 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde dev bir Ar-Ge ve yenilik ekosistemi kurduklarını dile getiren Bakan Kacır, "Sayıları bin 600'ü aşan Ar-Ge ve tasarım merkezleri, 10 bine yaklaşan teknoloji girişimine ev sahipliği yapan 101 teknopark ve 272 bini aşan Ar-Ge personeli, bu ekosistemin odağında yer almakta. Bu altyapı, son 21 yılda ülkemizdeki siyasi istikrarın, uzun vadeli ve kararlı adımların eseridir. İnşa ettiğimiz altyapı ile birlikte son 5 yılda imalat sanayinde yüksek teknoloji üretimimizdeki artış yüzde 58'e ulaştı. Dünyanın savaşlar, küresel salgınlar, ticaret ve teknolojide korumacılık, iklim değişikliği, afetler, gıda ve hammadde krizleri ile boğuştuğu bir döneminde Türkiye, son 12 çeyrektir büyümesini kesintisiz sürdürdü. Yıllık ihracatımız 254 milyar dolara erişerek tarihi bir rekora imza attı. Doğuştan elektrikli, yerli ve milli akıllı otomobilimiz Togg artık yollarda. Türkiye Yüzyılı'nda daha büyük başarı hikayeleri oluşturmak için; tıpkı milli SİHA'larımızı ve TOGG'u geliştirirken olduğu gibi; yenilikçi teknolojilerde yetkinliklerimizi güçlendirmeye odaklanacağız. Bunlardan biri de şüphesiz yapay zekâ" şeklinde konuştu.

"Hedefimiz, teknolojik değişimlerin getirdiği fırsatları herkes için erişilebilir kılmak"

"Günümüzde haberleşmeden havacılığa, tıptan savunma sektörüne kadar birçok akıllı sistemin çekirdeğini yapay zekâ oluşturuyor" diyen "Veri analitiği ve öğrenme algoritmalarındaki ilerlemelerle birlikte yapay zekâ, yaşamımızda her geçen gün daha derin ve dönüştürücü etkiler oluşturuyor. 2030 yılına kadar, yapay zekânın küresel ekonomiye 15 trilyon doların üzerinde bir katkı yapması öngörülüyor. Bu, yapay zekânın sadece teknolojik bir gelişme olmadığını, aynı zamanda ekonomik bir dönüşüm aracı olduğunu gösteriyor. Elbette, bu teknolojilerin hayatımıza daha yaygın bir şekilde girmesiyle, bazı işler ve hizmetler için duyulan ihtiyaçlar da zamanla azalacak. Yapay zekâ ve robotik gibi teknolojilerin, bazı geleneksel işlerin yerini almasıyla, yeni iş alanları ve hizmet gereksinimleri de ortaya çıkacak. Hedefimiz, teknolojik değişimlerin getirdiği fırsatları herkes için erişilebilir kılmak, Türkiye Yüzyılı'nı inşa ederken genç ve dinamik nüfusumuzun itici güç olmasını sağlamaktır. İşte bu nedenle, Ulusal Yapay Zekâ Stratejimizi 2021 yılında devreye aldık. Yenilikçi teknoloji alanlarında ihtiyaç duyulan ve özel uzmanlıklara sahip araştırma altyapısının oluşturulmasını, çalışmalarımızın odağına aldık. Yapay zekâ ekosistemini harekete geçirmek ve ekosistemin paydaşları arasındaki iş birliğini güçlendirmek üzere TÜBİTAK bünyesinde Yapay Zekâ Enstitüsü'nü kurduk. Yapay Zekâ Ekosistem Çağrıları Programı ile yapay zekâ çözümlerine ihtiyaç duyan şirketlerimizin, yerli teknoloji tedarikçisi KOBİ'ler ve araştırma merkezleriyle ortak konsorsiyum projelerini destekliyoruz. Bu kapsamda 2022 yılında, 10 konsorsiyuma toplam 18 milyon TL destek sağladık" ifadelerini kullandı.

"Gençlerimizin işgücü piyasasına katılımını artırmayı ve böylece bölgesel kalkınmayı daha da güçlendirmeyi hedefledik"

Yenilikçi teknolojilerde söz sahibi olmanın anahtarının nitelikli insan kaynağı olduğunu vurgulayan Bakan Kacır, "Bu anlayışla, ülkemizi Türkiye Yüzyılı'na taşıyacak her adımın odağına, insan kaynağımızı alıyoruz. Kalkınma ajanslarımızın desteğiyle İstanbul ve Kocaeli'de yeni nesil yazılım eğitimi veren Ecole 42 okullarını açtık. Bu okullarda öğrencilerimize uluslararası standartlarda, ücretsiz yazılım eğitimi sunuyoruz. Ayrıca, Türkiye Açık Kaynak Platformu ile açık kaynak yazılım ürünleri geliştirirken, nitelikli yazılımcı sayımızı artıran projeleri de hayata geçiriyoruz. Sektör Kampüste Programında 10 binden fazla üniversite öğrencimiz blokzincir teknolojisi ve uygulamaları, yapay zekâ ile öneri sistemleri, endüstride dijital dönüşüm ve ileri imalat uygulamaları gibi alanlarda sektör profesyonellerinden eğitim alıyor. Oyun ve Uygulama Akademisiyle, her yıl 2 bin gencimize teknoloji, girişimcilik, uygulama ve oyun geliştirme alanlarında yetkinlik kazandırıyoruz. TÜBİTAK desteğiyle açılan Bilim Merkezlerimiz "de, gençlerimize robotik kodlama ve programlama eğitimleri vererek dijital becerilerini güçlendiriyoruz. Gençlerimizin, teknoloji dünyasındaki yolculuğunda desteklerimiz bunlarla sınırlı değil. Dünya'nın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'te genç yazılımcılara ve girişimcilere yönelik atölye, seminer ve eğitimler düzenlerken, onları iş dünyasının temsilcileriyle de bir araya getiriyoruz. Genç yeteneklerimizin projelerini, ideallerini gerçeğe dönüştürmeleri için fırsat sunuyoruz. Ülkemizin en yenilikçi firmaları, yetenekli genç yazılımcılarımızı ve girişimci ruha sahip gençlerimizi keşfetmek için artık TEKNOFEST'e akın ediyor. Diğer yandan, 2022 ve 2023 yıllarında, bölgesel kalkınmaya öncülük eden kalkınma ajanslarımız için ana odak noktasını "Genç İstihdamı" olarak belirledik. Böylelikle, gençlerimizin işgücü piyasasına katılımını artırmayı ve böylece bölgesel kalkınmayı daha da güçlendirmeyi hedefledik" dedi.

"Bu ülkenin en büyük gücü genç ve dinamik nüfusu"

Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında, çocukların ve gençlerin dijital yetkinliklerini güçlendirecek 63 projeye 318 milyon TL destek verdiklerini kaydeden Bakan Kacır, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yararlanıcıların eş-finansmanıyla beraber projelerin toplam bütçesi 400 milyon TL'yi aştı. Gençlerimizin ve kadınlarımızın istihdamını desteklemek üzere hayata geçirdiğimiz "Çalışan ve Üreten Gençler Programı" ile de; Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz "Yapay Zekâ ve Robotik Kodlama Merkezi" gibi nitelikli insan kaynağımızı güçlendirecek altyapıları inşa ediyoruz. Program kapsamında 9,7 milyon lira destek sağladığımız "Yapay Zekâ ve Robotik Kodlama Merkezi" ile gençlerimizin yapay zeka ve robotik kodlama başta olmak üzere dijital yetkinliklerini güçlendiriyoruz. Çünkü bu ülkenin en büyük gücü genç ve dinamik nüfusu. Milyarlarca dolarlık küresel teknoloji firmalarının kurucularına ve ekiplerine baktığımızda gençleri görüyoruz. Eğer ülke olarak kendi gençliğimize erken yaşta doğru yetkinlikleri kazandırabilirsek Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğumuzda hedeflerimize daha hızlı bir şekilde ulaşacağız."

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Eğitim Haberleri