Bakan Işık, Alternatif Enerjili Araç Yarışları’nın Ödül Törenine Katıldı

TÜBİTAK tarafından düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nın ödül töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Bu ayın...

TÜBİTAK tarafından düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nın ödül töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Bu ayın sonuna kadar yerli otomobilimizin üç tane prototipi üretilmiş olacak" dedi.

TÜBİTAK tarafından düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışları, Kocaeli'nin Körfez ilçesinde bulunan Körfez Yarış Pisti'nde gerçekleştirildi. Yarışların ödül törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve çok sayıda davetli katıldı. Hidrojen ile Çalışan Araçlar ve Elektrik Enerjisi ile Çalışan Araçlar olarak iki kategoride yapılan yarışlara İstanbul Üniversitesi ekipleri damga vurdu. İki dalda da yarışları birinci olarak tamamlayan İstanbul Üniversitesi ekipleri Hidroist ve SOCRAT, ödüllerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın elinden aldı.

Ödül töreninde bir konuşma yapan Bakan Işık, "Dünyada son yıllarda hızlı bir şekilde, özellikle otomobilde ve otomotivde alternatif enerjili araçlara yönelik yoğun bir çalışma var. Geçen yıl yine aynı yarışmayı düzenlemiştik ve geçen yıl burada "Yerli otomobili yapacağız" demiştik. Yerli otomobilin de içten yanmalı motorlar alanında değil, elektrikli araç kategorisinde olacağını söylemiştik. Tam bir yıl geçti. Allah'a şükür bugün, geldiğimiz noktada çok önemli bir mesafe aldık. Bu ayın sonuna kadar üç tane prototipimiz üretilmiş olacak. Bir prototipimiz de farklı bir talebimiz olduğu için bir ay kadar sonra, istediğimiz değişiklikler yapıldıktan sonra gelecek. Burada üzerinde durduğumuz konu; menzili uzatılmış elektrikli araçtır. 2016 yılında da 30-40 tane aracı tüm mevsim, iklim ve arazi koşullarında test etmek için üreteceğiz. 2020 yılından önce de inşallah bir Türk markasını dünya yollarına çıkartmış olacağız. Bu Türkiye açısından son derece önemlidir. Zira geleceğin teknolojilerinde yarışmanız için bir platforma sahip olmanız gerekir. Artık Türkiye bu platforma sahip oldu. Ama önümüzdeki dönemde otomobilde de otomotivde de en fazla odaklanılacak olan alan AR-GE alanı olacak. Bugünkü bu yarışmalar sebebiyle gençlerimizin yoğunlaştığı alanlar geleceğin alanlarıdır. İnanıyorum ki bugün burada yarışan araçların üretiminde rol alan gençlerimiz, yarın Türkiye'de üretilen otomobilin üretiminde önemli roller alacaksınız. Bu bizim açımızdan çok önemli. Artık dünyada hızlı bir şekilde elektrikli aracın ticarileşmesine yönelik çalışmalar var. Biz inşallah bu defa Türkiye olarak treni kaçırmıyoruz. İnşallah Türkiye bu yarışa tam zamanında ve güçlü bir şekilde başlayacak" dedi.

Bakan Işık, konuşmasının ardından yarışlarda mücadele eden araçları inceledi. Araçların yapımında emeği olan gençleri tek tek tebrik eden Bakan Işık, Elektrik Enerjisi ile Çalışan Otomobiller dalında birinci olan İstanbul Üniversitesi ekibi SOCRAT'ın yaptığı aracı denedi. Araç ile test sürüşü yapan Bakan Işık, "Bu tam bir yarış arabası. Öyle sürmek kolay değil. Ama arkadaşlar gerçekten güzel bir iş çıkartmışlar, güzel bir araba yapmışlar. İnşallah bu verilen emekler, ileride ticarileşme konusunda Türkiye'ye çok büyük avantajlar sağlayacaklar. Bu arkadaşlarımız Türkiye'nin kendi yerli otomobilinin geliştirilmesinde çok önemli roller alacaklar" ifadelerini kullandı.

Bilim-Teknoloji Haberleri