Bayburt Üniversitesi, 2022 yılı verilerini kapsayan "Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi" raporunda iktisat alanında yükseliş sergilerken, 2020 yılı verilerine göre 30 yetkinlik alanında hacim ve kalite performansını artırarak faaliyet alanlarının önemli çoğunluğunda ortalamaların çok üstünde yükseliş gösterdi.
İhtisaslaşma odaklı bilimsel üretimin ve toplumsal uyarlanabilirliğin öncelikli performans ölçüm kriteri kabul edildiği günümüz akademi dünyasında Üniversitelerin yetkinlik odaklı alan performansları önem kazanıyor. Entegre kalite geliştirme stratejisiyle kurumsal kapasitesini üst düzeye yükselten Bayburt Üniversitesi, yetkinlik alanlarındaki gelişim grafiğiyle Türkiye'nin önde gelen üniversiteleri arasına adını yazdırdı. Alan bazlı yetkinlik performanslarının ölçümüne dayanan bilimsel rapora göre neredeyse faaliyet gösterdiği tüm alanlarda hacim ve kalite indeksini yükselten Bayburt Üniversitesi, 2020 yılından bu yana gösterdiği kalite performansıyla yetkinlik konumunu güçlendirdi. 30 alanda Türkiye ortalamasının bir hayli üzerine çıkan Bayburt Üniversitesi, İktisat alanında kurum içi performansta en üst noktayı yakalarken, gıda teknolojileri alanında ise en iyiler arasında konumlandı. Bayburt Üniversitesinin kalite performansını artırdığı alanlar raporda şöyle belirtildi: Enerji depolama, arıtma teknolojileri, fizikokimya, beslenme-diyetetik ve sağlık, yapay zeka ve makine öğrenmesi, işletme, kompozit, coğrafya, biyoenerji, eğitim, proses kimyası ve teknolojisi, enerji verimliliği, gıda biyoteknolojisi, gıda işleme ve üretim teknolojisi, inşaat, kataliz, sosyoloji, radyoloji, hayvan beslenmesi, bahçe bitkileri, mimar, diş ve edebiyat, tarih, biyomalzeme, kentleşme, robotik, güneş enerjisi, meteoroloji ve atmosfer bilimleri, psikoloji ve iktisat. 2020 yılına göre bazı yetkinlik alanlarının ilk kez tabloya girdiği 2020 raporunda, yükselişiyle en fazla göze çarpan üniversitelerden biri olan Bayburt Üniversitesi, gelecek süreçte Türkiye zirvesinde yer alacak kalite bazlı yetkinlik alanlarında sayısal artış hedefliyor.
İhtisaslaşma ve yetkinlik ilişkisine değinerek raporu yorumlayan Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen, "Tüm dünyada esnek uzmanlaşma adı verilen bir spesifik yetkinlik modeli endüstriyel etkisini artırırken, üniversitelerin de ihtisaslaşma odaklı bir akademik üretim ve performans modelini benimsemesi gerekiyor. Yetkinlik alanlarına baktığımızda, esasen toplumumuzun ve şehirlerimizin gelişim alanlarıyla örtüştüğü görülüyor. Teorik bilgiyi pratikte çözüm olarak kullanabilme gücünü ifade eden yetkinlik grafiği, Üniversitemizin hangi alanlarda toplumsal ihtiyaçlara hitap edebileceğini gösteriyor. Yetkin olduğumuz alanlardaki kalite göstergelerimiz, şehrimizde uzmanlıkla sağlayabileceğimiz pratik çözümlerin ifadesi bakımından önemli. Türkiye genelinde yetkinlik gücümüzü artıran ekibimizi kutlarken, yeni kalite gelişim çalışmalarımızla bu etkiyi sonraki dönemlerde kademeli olarak artırma hedefini de duyurmak isterim. Genç bir üniversite olmamıza karşın, kendi uzmanlık alanlarını geliştirebilen kurumsal kapasitemizi oluşturduk ve sürdürülebilir yetkinliğin altyapısını tesis ettik. Artık yeni uzmanlıklar ve yetkinlikler arasında disiplinlerarası bir sentez oluşturma gayretinde olacağız." dedi.