Bekaroğlu: Çağlayan Vadisine dokunma!

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Çağlayan Vadisinin 1. Derece doğal sit alanı statüsünün değiştirilmesine yönelik iddiaları TBMM’ye taşıdı.

HES, taş ocağı, maden arama ve yeşil yol projeleriyle bölge insanının göçe zorlandığını belirten CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Bakanlığının görevlerini hatırlatarak bu tür girişimlerde bulunmamasını istedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde; tarihi ahşap evleri, kemer köprüleri ve zengin bitki örtüsüne sahip Rize İli Fındıklı İlçesi Çağlayan Vadisinin, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca 15 Kasım 2008’de topoğrafya, biyolojik çeşitlilik, nadir görülen bitki kompozisyonu ve peyzaj bütünlüğü, barındırdığı canlı türleri itibarıyla 1. derece doğal sit alanı olarak tescil edildiğini hatırlatan Bekaroğlu, “Çağlayan Vadisinin 1. Derece doğal sit alanı statüsünün kaldırılıp hidroelektrik santral kurulabilmesi için Ayen Enerji firmasının başvurusu 30 Nisan 2010’da Rize İdare Mahkemesi tarafından reddedilmişti. Rize İdare Mahkemesinin kararı Danıştay 6. Dairesi tarafından da onanmış ve vadide 1. Derece doğal sit alanı olarak hiçbir kalıcı yapı inşa edilemeyeceğine bir kez daha hükmedilmişti.” dedi.

BAKANLIĞIN GÖREVİ ÇEVREYİ TAHRİP ETMEK DEĞİL, KORUMAKTIR

HES, taş ocağı, yol ve maden aramaları adı altında yıllardır vadilerin ve derelerin etrafında yaşayan köylülerin, yaylacıların, yöre insanlarının doğal yaşam alanlarından göçe zorlandıklarını vurgulayan Bekaroğlu, “Buna karşı yaşam alanlarını savunan yerel halkın davalarında haklı olduğu çeşitli mahkeme kararları ile tescil edilmiştir. Bölge halkının doğal yaşam alanları konusundaki hassasiyeti çok yüksektir ve her ne ad altında olursa olsun vadisini, derelerini, toprağını, suyunu savunma kararlılığındadır.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının başlıca görevleri arasında “Çevrenin korunması, iyileştirilmesi ile çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik prensip ve politikaların belirlenmesi amacıyla gerekli çalışmaları yapmak” bulunduğunu hatırlatan Bekaroğlu, son günlerde Fındıklı Çağlayan Vadisini 1. Derece doğal sit alanı statüsünden çıkarmak için Bakanlık bünyesinde bir çalışma yürütüldüğüne yönelik haberlerin bölge halkını huzursuz ettiğini ifade ederek Bakan Kurum’dan şu sorularına cevap istedi:

1- Rize Fındıklı Çağlayan Vadisinin 1. Derece doğal sit alanı statüsünden çıkarmak için Bakanlığınız bünyesinde çalışma yapıldığı iddiaları doğru mudur? Buna neden gerek duyulmaktadır?

2- Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun tescili, yerel mahkemenin ve Danıştay’ın kararlarına rağmen Çağlayan Vadisinde hangi önemli proje için bu kararları yok saymakta ısrar ediyorsunuz?

3- Doğu Karadeniz Bölgesinde yıllardır HES, maden arama, taş ocağı ve yeşil yol projelerinin doğal yaşam ortamlarını yok ettiği ve bölge halkını topraklarından koparıp göçe zorladığı, insanların büyük şehirlerin varoşlarında sefalete sürüklendiği şeklinde haklı kaygılar bulunmaktadır. Bu durum ülke insanının refahını, huzurunu korumakla görevli bir Bakan olarak sizi endişeye sevk etmemekte midir?

4- Bakanlık olarak çevrenin korunması ve geliştirilmesi için çalışma yapmanız beklenirken, tam tersine doğal çevrenin zarar göreceği, tahribata uğrayacağı uygulamalar içerisinde mi olacaksınız? Yöre halkının huzurunu bozucu bu tür girişimleri engellemeyi düşünmüyor musunuz?

Rize Haberleri