CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun, Rize'nin İyidere ilçesindeki Babillon Otel için verilen kredilerin geri ödenmemesi ve bankanın oteli devralıp satışa çıkarması yoluyla ortaya çıkan kamu zararına ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi verdi
Bekaroğlu, çiftçiyi desteklemek için kurulan Ziraat Bankasının, çiftçilerin hakkını üç tane AKP’liye kredi olarak yedirdiğini iddia etti.
Sahipleri AK Parti eski Milletvekili ve MÜSİAD eski Genel Başkanı Ali Bayramoğlu ile iş insanları Özcan Sümer ve Yasemin Suyabatmaz olan otel için açılışta yapılan basın tanıtımında Bayramoğlu, 40 milyon TL’ye mal olduğunu ifade etmişti.
Medyada yer alan haberlerde bugünkü kur karşılığı 235 milyon TL olan otel için Ziraat Bankasından 39 milyon TL kredi alındığı ve geri ödemelerdeki aksamalar nedeniyle birkaç kez yeniden yapılandırıldığı, buna rağmen kalan 64 milyon TL’lik borcunu ödememek için otelin Ziraat Bankasına devredileceği iddia edilmişti.
Konuyu TBMM gündemine getirerek Ziraat Bankasının kredi kullandırma yoluyla zarara uğratılasının nedenlerini irdeleyen CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde; otelin inşa edildiği deniz dolgusunun İyidere Belediyesine yaptırıldığı, inşaat maliyetinin tamamına yakınının Ziraat Bankasından alınan kredi ile karşılandığı, bu kredinin verilmesinde, otelin sahiplerinin AKP’li siyasetçi ve iş insanlarının olmasının etkisi olduğu iddialarını sordu ve usulsüzlükte imzası bulunan banka yöneticileri ile diğer sorumlular hakkında soruşturma açılarak ortaya çıkan kamu zararının bu kişilerden tahsil edilmesini istedi.
235 milyon TL’lik otel 54 milyon 670 bin TL’ye satışa çıkarıldı
İddialara göre; kalan 64 milyon TL’lik kredi borcunu ödemeyen otel sahiplerinin Ziraat Bankası ile muvazaalı işlem tesis ederek oteli Bankaya devrettiğini hatırlatan Bekaroğlu, “Ziraat Bankası, kredi takibi yapmak yerine kalan kredi borcuna karşılık, otel sahiplerinin isteği doğrultusunda oteli devralmış bu şekilde kamu zararına yol açılmıştır.” dedi.
Ziraat Bankası tarafından 54 milyon 670 bin TL bedelle satışa çıkarılmasının ayrıca kamu zararı meydana getireceğini ifade eden Bekaroğlu, kalan kredi borcunu dahi karşılamayan satış bedelinin, kamuoyunda muvazaalı işlem olarak algılanmasına yol açtığını belirterek, oteli yine aynı veya onlarla ilişkili kişilerin alacağına dair iddiaları gündeme getirdi.
Çiftçinin hakkı birkaç kişiye yedirildi!
Kamu Bankalarının, özellikle Varlık Fonu’na devredildikten sonra sıklıkla batık kredi/şirket kurtarma haberleri ile gündeme geldiğini vurgulayan Bekaroğlu, “Kuruluş amacı çiftçileri desteklemek olan Ziraat Bankası, çiftçilerden esirgediği 84 milyon vatandaşa ait olan kamu kaynağını iktidar yanlısı birkaç iş insanına aktarmıştır.” dedi.
Ziraat Bankasının, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin bünyesinde olduğunu ve Varlık Fonu Başkanlığı görevini bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yürüttüğünü ifade eden Bekaroğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan şu sorularına cevap istedi:
Yazılı ve görsel medyada söz konusu otelin yapımı ile ilgili olarak yer alan iddialar doğru mudur? Bu otelin yapılması için gerekli olan deniz dolgusu çalışması bizzat belediye tarafından mı yapılmıştır? Dolgu işlemi için belediye tarafından yapılan harcama tutarı ne kadardır?
Bu otelin yapımı için hangi tarihte Ziraat Bankasından ne kadar kredi alınmıştır? Bu krediler usulüne uygun olarak mı verilmiştir? Kredi için gerekli teminat ve diğer garantiler alınmış mıdır?
Alınan kredi için hangi tarihlerde ne kadar tutarda geri ödeme yapılmıştır?
Bu otel için devlet imkânlarının kullanılmasında ve bu tartışmalı kredinin verilmesinde, otelin sahiplerinin eski AKP Milletvekili Ali Bayramoğlu ve diğer AKP'liler olmasının payı var mıdır? Bu kredinin verilmesi için Ziraat Bankası yöneticilerine siyasi baskı yapıldığı iddiaları doğru mudur?
Ziraat Bankası otele niçin el koymuştur? Bunun nedeni sadece 64 milyon TL’lik kredi borcu mudur, başka nedenleri veya daha yüksek miktarda kredi borcu söz konusu mudur?
Söz konusu tesisin Ziraat Bankasınca devralınması ile ilgili olarak Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’a bilgi verilmiş midir? Sn. Cumhurbaşkanının bu konuda herhangi bir talimatları olmuş mudur?
Bugünkü değeri 235 milyon TL olan oteli, sahiplerinin kalan 64 milyon TL kredi borcu nedeniyle devralan Ziraat Bankası, otelle ilgili üst kullanım hakkını hangi gerekçe ile 54.670.000 TL bedelle ihaleye çıkarmıştır? Kalan kredi borcunu dahi karşılamayan ihale işleminden doğacak kamu zararı nasıl karşılanacaktır?
Ziraat Bankası, geri dönmeyen kredi alacağının takibini yapmak yerine niçin otelin üst kullanım hakkı karşılığında alacağından vazgeçmiştir?
Rize kamuoyunda, Ziraat Bankasının otel sahipleriyle muvazaalı işlem yaptığı ve otelin kullanım hakkının yine aynı kişilere verileceği şeklinde iddialar gündeme gelmektedir. Bu iddialar doğru mudur?
Burada ne kadar kamu zararı vardır? Bu kredilerden oluşan zarar nasıl karşılanacaktır? Kamu zararı söz konusu kredinin verilmesi işleminde imzaları bulunan bürokratlardan tahsil edilecek midir? Bu şekilde kamuyu/bankayı zarara uğratan yöneticiler hakkında adli ve idari soruşturma yapılacak mıdır?
Ziraat Bankası'nın 2021 yılı sonu itibarıyla bu şekilde batan/tahsil edilemeyen ne kadar tutarda kredisi bulunmaktadır?