Bilgisayarları gözlerinizle kullanabilirsiniz

Deneme aşamasındaki bir teknoloji sayesinde bakışlarınızla bilgisayarları kontrol edebiliyorsunuz. Bu bilgisayarlarda artık mouse'la oynamaya gerek yok. Ekranda belirli bir bölgeye bakmanız yeterli.

Deneme aşamasındaki bir teknoloji sayesinde bakışlarınızla bilgisayarları kontrol edebiliyorsunuz. Bu bilgisayarlarda artık mouse'la oynamaya gerek yok. Ekranda belirli bir bölgeye bakmanız yeterli. Kontrol imleci anında o bölgeye gidiyor. Tabii eğer bir dosyayı açmak veya e-posta göndermek istiyorsanız, eski moda klavyenizi kullanmanız gerekiyor. Bu özel dizüstü bilgisayarlar, merkezi İsveç'te bulunan göz tarama firması Tobii Teknoloji ve Çin bilgisayar üreticisi Lenovo tarafından yapılıyor. İki firma, toplam 20 deneme bilgisayarı üretmek için bir araya geldi.

Tobii'nin yöneticilerinden Barbara Barclay, piyasaya sürülecek versiyonları için 2 yıl daha beklememiz gerektiğini söylüyor. Bu bilgisayarlar için özel bir gözlük gerekmiyor. Sensör, ışık ve işlemciyle donatılmış olan göz tarayıcıları bilgisayarın kapağına yerleştirilmiş. Yeni bilgisayarlardan birini deneyince, bakışlarla imleci yönlendirmenin son derece hızlı olduğunu keşfettim. Sadece bakarak harita üzerinde bir nokta seçebiliyordum. Yakınlaştırmak için bir tuşa dokunuyor ve gözlerimle harita üzerinde dolaşabiliyordum. Kuzeye gitmek için gözlerimi yukarı, güney için aşağıya doğru çevirmem yeterliydi.

Dosyalar da tek bir bakışla seçilebiliyor. İmleç baktığım anda hedefe gidiyor. Bilgisayar oyunları için bakışlarla kontrol özelliği de tam anlamıyla mükemmel. Dünyayı tehdit eden meteorları, bir bakış atarak ve tuşa dokunarak yok ettim. Bu teknoloji popüler olursa sadece bilgisayarlarda kullanılmayacak. Oyun konsollarında kullanılırsa, baktığınız kötü adamlar veya prensesler size geri bakacak. Teknolojinin televizyonlarda da kullanılması düşünülüyor. Kanada'daki Queen's Üniversitesi'nde normal tüketicileri hedefleyen yeni teknolojileri araştıran laboratuvarın başındaki Roel Vertegaal, göz takip teknolojisi kullanarak siz odadan ayrılınca duran, geri dönünce de çalışan televizyonlar üretti. Güney Carolina'daki Clemson Üniversitesi'nden Bilgisayar Mühendisliği Profesörü ve "Göz Takip Metodolojisi" kitabının yazarı Andrew T. Duchowski, bilgisayarlarda göz takip teknolojisinin yeni olmadığını söylüyor.

Örneğin Tobii'nin ve diğerlerinin piyasaya sürdüğü göz takip tarayıcıları bilgisayarlara bağlanabiliyor. Böylece felçliler de ekran klavyesini kolaylıkla kullanabiliyor. Bütün iş tamamen bakışlarla yürütülebiliyor. Ancak tuş vuruşlarının bilgisayarca kaydedilebilmesi için bakışların bir yerde çeyrek veya yarım saniye sabitlenmesi gerekiyor. Göz takip teknolojisinin yazı yazmak sürecini de hızlandırdığını belirten Vertegaal, "Yaptığımız deneylerde birden fazla ekranda çalışan kişilerin bir bakışlarıyla ekranı aktive edebileceğini ve bununda zaman kazandırdığını gördük. Yaptığınız işi 2 katı daha hızlı yapabileceğiniz son derece açık" diyor. Bu özel bilgisayarlar, bildiğiniz büyük dizüstü bilgisayarlara benziyor.

Sadece ekranın olduğu kapağın arkasında bir şişkinlik var. Kapağı kaldırdığınız anda ekranın altında bulunan göz takip sensörü devreye giriyor. Gözbebeğini aydınlatan ışıklar ve korneaya çarpıp geri dönen ışığı yakalayacak sensörler var. İşlemci ise gelen verilerden gözünüzün nereye doğru baktığını hesaplayıp imleci oraya doğru yönlendiriyor. Barclay bakışın ekran üzerinde bir madeni para büyüklüğünde bir yeri işaret ettiğini söylüyor.

Doğal olarak tüketiciler bakışlarının istemedikleri komutları vermesinden çekiniyor. Vertegaal, "Korkulan şey, kredi kartı sayfanıza girip yanlış bir şey yapıp istemediğiniz bir şey almak" diyor. Barclay bunun Tobii-Lenovo bilgisayarları için geçerli olmadığını söylüyor. "İstediğiniz yere bakabilirsiniz. Tıklayarak onaylamadığınız sürece işleminiz gerçekleşmez" diyor.

The New York Times / Sabah

Bilim-Teknoloji Haberleri