Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Çintay koordinesinde, kurum müdürleri, okul yöneticileri ve sektör temsilcileri, nitelikli personel ihtiyacının çözümü için bir araya geldi.
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odasında (BİNTSO), Kadir Çintay başkanlığında kurum müdürleri, okul yöneticileri ve sektör temsilcileri ile Bingöl'deki nitelikli personel ihtiyacının çözümü üzerine "Mesleki Eğitim Çalıştayı" gerçekleştirildi. Çalıştaya dair açıklamalarda bulunan BİNTSO Başkanı Çintay, "Bugün bir araya gelme sebebimiz, Bingöl'de yaşanan nitelikli personel ihtiyacının nasıl karşılanabileceği konusundaki sorunları ve çözüm önerilerini tartışarak bir yol haritası oluşturmaktır. Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu konuya iki açıdan bakıyoruz. Öncelikle üyelerimizden sürekli gelen "nitelikli personel bulamıyoruz" şikayetlerine çözüm arayışındayız. Ardından, işsiz gençlerimizin bu kadar fazla olmasına rağmen işletmelerimizin nitelikli eleman bulma konusundaki zorluklarına çözüm bulmak istiyoruz. Gerçekte, bu sorunun cevabını biliyoruz. İşsiz gençlerimiz, işletmelerimizin aradığı niteliklere sahip değiller. Bu sorunu nasıl çözebiliriz? Bu sorunların üstesinden nasıl gelebiliriz ve bu görevleri yerine getirmek için neler yapabiliriz, hepsini birlikte düşünmemiz gerekiyor" dedi.
BİNTSO olarak üzerlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduklarının altını çizen Çintay, "Bu toplantıda, lütfen kimse "biz üstümüze düşeni yapıyoruz, başka ne yapabiliriz? Yapacağımız başka bir şey yok." diye düşünmesin. Somut bir sorun var, bu da demek ki izlediğimiz yolda bir yanlışlık veya eksiklik var. Bu gerçeği kabul ederek çalışmalarımıza başlamamız önemlidir. Mesleki eğitim dediğimizde, aklımıza meslek okulları, halk eğitim merkezleri, İŞKUR ve üniversitemiz gelmektedir. İlimizdeki sorunların sadece Bingöl'e özgü olmadığını, ancak Bingöl'deki uygulamalardan kaynaklanan sorunların olduğunu biliyoruz. Öğrencilerimize dokunmanın en etkili yolu, meslek lisesi müdürlerimizin beyaz gömlekler yerine önlükleriyle, yağ lekeleri ve iş izleriyle dolu üniformalarını giyerek onlara günlük yaşamın gerçekliğini sunmalarıdır. Bu özveri, öğrencilere gerçek bir rol model olmalarını sağlayarak geleceğe daha güvenli ve motive bir şekilde hazırlanmalarına yardımcı olacaktır. Örneğin, bir üniversite mezunu mühendisin gerçek hayattan ve üretimden ne kadar uzak olduğunu ve işe başladığında ne kadar zorlandığını biliyoruz. Bir mühendis çoğu zaman işletmelerde ustabaşı tarafından yönetilmektedir. İşletmelerimizin birçoğunda mühendis kadrosu boştadır. Bunun nedenini sorduğumuzda, bir mühendisin işletmeye katkısının olmadığını söylemektedirler. Ancak, bu durumun düzeltilmesi gerektiğini biliyoruz. Bir mühendislik öğrencisinin bir ustabaşısından daha bilgili olması beklenemez. Bazı turizm tesislerinde otelde ve restoranda hizmet kalitesinin düşük olması sorunlu bir durumdur. İlimizdeki okulların, ara yöneticiler yetiştirmek ve tesislerin ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü olduğunu düşünüyoruz. Meslek liselerimizde öğrencilere verilen eğitim müfredatlarının çok eski olduğunu gözlemliyoruz. Teknoloji ve bilim hızla gelişirken, öğrettiğimiz mesleki bilgilerin güncel olması önemlidir. Ayrıca, meslek liselerinde öğretmenlerin bilgilerini güncelleyemediği ve eski teknolojiyle donatılmış laboratuvarlarda çocukları eğitmeleri sorunlardan biridir. Bu konuda iyileştirmeler yapmalıyız. Gerekirse öğretmenlerimizi yurtdışında vizyonlarını yenilemek için değişim programlarına dahil etmeliyiz. Makine ekipmanlarımızın günün teknolojisine uygun hale getirilmesi için birlikte çalışabiliriz" diye konuştu.