Türkiye'de Yasaklı İnternet Sitelerine DailyMotion da Eklendi
Küresel video paylaşım sitesi youtube.com'un bir yıllık sansürü henüz anılmışken şimdi de onun gibi video paylaşımı için yararlanılan DailyMotion sitesine savcılık kararıyla yasak getirildi.
Siteye erişim yasağı Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 24 Mart'ta aldığı kararın ardından uygulamaya sokuldu.
Siteye girmek isteyenler, "Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir. T.C.Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 24.03.2009 tarih ve 2009/25 sayılı kararı gereği erişime kapanmıştır" yazısıyla karşılaşıyorlar.
DailyMotion sitesine, Ağustos 2008'de de gerekçesi ve hangi yargı kararına dayandığı dahi belirtilmeden hizmete kapatılmıştı. Çeşitli gerekçelerle erişime kapatılan siteler arasında da geçmişte Myspace, Wordpress sitelerine de yer aldı.
Ayrıca, geocities.com sitesi, Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 4 Şubat 2008'de erişim yasağı kararı aldığından beri erişilmez durumda.
Türkiye'den ve uluslararası alandan ifade özgürlüğü savunucuları, akademisyenler, hukukçular, gazeteciler ve İnternet kullanıcıları yasaklara tepki göstermişti. Sansüre Adnan Oktar katkısı
Harun Yahya mahlasını da kullanan ve yaratılışçılığı savunan Adnan Oktar, evrim teorisi üzerine çalışan bilim insanı Richard Dawkins'in, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim-Sen) sitelerinin yanı sıra Google'ın e-posta iletişim grubu Google Groups ve ardından da bir okur yorumu nedeniyle Vatan gazetesinin internet sitesini Türkiye'den erişime kapattırmıştı.
Mahkemeler bugüne kadar Oktar'ın yanı sıra çok çeşitli şikayetler üzerine aralarında YouTube, EkşiSözlük, DailyMotion, blogger.com, geocities.com gibi paylaşım alanlarının da bulunduğu onlarca siteyi erişime kapattı. Youtube bir yıldır Türkiye'den yasak!
YouTube'a Türkiye'den getirilen erişim yasağının birinci yılına girdiğini hatırlatan İnternet Teknolojileri Derneği (INETD) başkanı Mustafa Akgül "Yasakçı refleksten kurtulmalıyız. Bu, İnternete zarar veriyor" açıklaması yapmıştı.
Paylaşım sitesi, "Atatürk'e hakaret" içerdiği iddia edilen bir video gerekçesiyle, 5 Mayıs 2008'de mahkeme kararıyla erişime kapatılmıştı. 5651 sayılı İnternet suçlarıyla mücadele kanununun kaldırılması gerektiğini vurgulayan Akgül, sorunun bununla sınırlı olmadığını da ekledi: "Kişisel haklar, fikri ve sınai hakların ihlali gerekçesiyle Türkiye'nin her hangi yerinde bir mahkeme, hiç bir savunma almadan, bir bilirkişiye başvurmadan tedbir olarak bir yasaklama getirebiliyor."
"Zararlı" içeriğin filtrelenebileceğini, bu konuda bilişim alanında çalışan sivil toplum örgütleri ve gönüllülerin işlevsel olabileceğini belirten Akgül, "devlet bu işi yurttaşa bırakmalı. Bu esastır" dedi.
Uzmanlaşan mahkemeler kurulmasını isteyen Akgül, hukukçuların bilişim konusunda eğitilmesi gerektiğini de vurguladı. TGS başkanı Ercan İpekçi, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) 1 631 İnternet sitesi hakkında erişim yasağı koyduğunu açıklamıştı. Erişim yasağını teknik olarak atlatmak mümkün.
Bir site daha yasaklandı!
Türkiye'de yasaklı İnternet sitelerine youtube ve geocities'den sonra DalyMotion da eklendi. Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı, 24 Mart'ta erişim yasağı kararı aldı. Nedeni bilinmiyor.