Bü’deki Eğitimlerde ’Robot Hasta’ Dönemi

Bartın Üniversitesi'nde (BÜ) başlatılan uygulamayla Türkiye'de ilk defa bir ön lisans programında, "Robot Hasta" ile eğitim verilmeye başlandı.

Bartın Üniversitesi'nde (BÜ) başlatılan uygulamayla Türkiye'de ilk defa bir ön lisans programında, "Robot Hasta" ile eğitim verilmeye başlandı. İleri teknoloji hasta simülatörü, 73 ilaca tepki veriyor, kalbi atıyor, nefes alıyor, hatta konuşabiliyor.

Bartın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda (SHMYO) eğitimlerinde "robot hasta" kullanmaya başladı. Uygulama ile İlk ve Acil Yardım Programı öğrencileri ileri teknoloji hasta simülatörüyle deneyime dayalı öğrenme imkanına kavuştular. SHMYO Müdürü Doç. Dr. İbrahim Tümen, gelişen teknolojiyle birlikte eğitimde çıtanın yükseldiğini belirterek, robot hastalarla verilen eğitimin öğrenciler için eşi bulunmaz bir fırsat olduğunu söyledi. Türkiye'de simülatörlü eğitimin sadece 3 üniversitede bulunduğunu da kaydeden Tümen, "Derslerimizde robot hastalar kullanmamız, öğrencilerimize deneyime dayalı bir öğrenme imkanı sunuyor. Bu eğitimlerde öğrencilerin kendilerine olan güveni artmakla birlikte mesleki bilgi ve becerilerine de katkı sağlıyor. Öğrencilerimiz gerçek bir vaka ile karşılaşıyormuş gibi sanal ortamda klinik yeterliliklerini artırmış oluyorlar. İnsan özellikleri taşıyan bu robot hastayı kullanan Türkiye'de üç devlet üniversiteden biriyiz. Ön lisans programlarında kullanan ise tek üniversiteyiz" dedi.

Tümen, Robot Hasta'nın ileri teknoloji ürünü olduğunu da ifade ederek, "Derslerimizde kullandığımız simülatör ileri teknoloji içeren özelliklerle donatılmıştır. İnsana özgü özellikleriyle damarından kan alınabiliyor, serum takılabiliyor. Kalbe ait tüm anormal ritimleri ekranda izleme fırsatı veriyor. 73 ilaç verilebiliyor ve bu ilaçlara tepki alabiliyorsunuz. Kalp masajı yapılabiliyor, öksürüyor, damarlarında kan dolaşımı oluyor, konuşabiliyor. Daha birçok özelliğiyle hasta bir insan hissi yaratıyor. Bu da eğitim ve öğretimin olabildiğince faydalı olmasını sağlıyor" diye konuştu.

"Robot Hasta" simülatörü uygulamalı sınavların ve akademik çalışmaların yapılmasında da kullanılabilecek.

Bilim-Teknoloji Haberleri