Çay Bahçesi Kuracak Olanlara Ruhsatname Verilmesinde Uygulanacak Esaslara Dair Yönetmelik'e göre, çay bahçesi kurma ruhsatı verilenlere 4. yılın sonunda "Çay Bahçesi Ruhsatnamesi" verilecek. Çay Bahçesi Ruhsatnamesi almak isteyenler çay bahçesi kurulacak arazinin bulunduğu bölgeye en yakın ÇAY-KUR çay fabrikasına başvuracak.
Çay Bahçesi Kuracak Olanlara Ruhsatname Verilmesinde Uygulanacak Esaslara Dair Yönetmelik, "çay tarım alanlarında, çay bahçesi kuracak olanlara, önceden almaları gereken ruhsatnamenin verilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek" amacıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, çay bahçesi kuracak olanlar dilekçeleriyle arazinin bulunduğu bölgeye en yakın ÇAY-KUR çay fabrikasına başvuracak. Başvuruyu alan ÇAY-KUR çay fabrikası, teknik heyet oluşturarak başvuru sahibinin arazisinin kontrolü için uygun bir tarih belirleyecek.
-ÇAY BAHÇESİ KURULACAK ARAZİLERDE ARANAN ŞARTLAR-
Çay bahçesi kurulacak arazilerde şu şartlar aranacak :
"-Toprak yüzeyinden bir metre aşağıya çay köklerinin nüfuzuna mani olacak sert bir tabaka bulunmaması,
-Toprağın alt kısmının çay köklerini çürütecek derecede su tutan bir tabakayı ihtiva etmemesi,
-Toprağın tamamının kumdan ibaret bulunmaması,
-Toprağın asitlik derecesinin 4,5-6 arasında olması,
-Çay bahçesi kuracak olanların arazinin sahibi veya hissedarı olmaları ."
-ÇAY BAHÇESİ KURMA RUHSATNAMESİ ALANLAR-
Çay bahçesi kurma ruhsatnamesi alanların araziyi her türlü bitki örtüsünden temizleyip işleyerek çay fidesi dikimine uygun hale getireceği belirtilen Yönetmelikte, şöyle denildi :
"-İlgili ÇAY-KUR çay fabrikasına başvurarak yaptığı işleri teknik elemanlara kontrol ettirir.
-Fide dikimi için ilgili ÇAY-KUR çay fabrikasından teknik eleman talep ederek fide dikimi ile ilgili gerekli bilgileri alır ve fide dikimini yapar.
-Fide dikildikten sonra gelişim periyoduna göre eksik fideleri tamamlar. Çay bahçesindeki otları temizleyerek önerilen gübrelemeyi yapar. Fideler üç yaşına gelince şekil budaması yapar. Şekil budaması yapmadan önce ilgili ÇAY-KUR çay fabrikasından teknik bilgi alır.
-4 yıla kadar geçen süreçte arazinin hazırlanması, fide dikimi, bakım ve gübreleme, şekil budaması safhalarında olmak üzere en az üç defa teknik elemanlara kurduğu çay bahçesini kontrol ettirir. Gerekli öneri ve teknik bilgileri alır. Yaptığı iş ve işlemlerin uygun olduğuna dair, teknik elemanlardan kişiye ve araziye ait bilgileri içeren rapor isteyerek bu raporları saklar. Çay bahçesi ruhsatnamesi verilme aşamasında bu raporları teknik heyete sunar.
-Çay bahçesi kurma ruhsatı verilenlere 4. yılın sonunda, teknik heyet tarafından yapılan incelemeler sonucunda "Çay Bahçesi Ruhsatnamesi' verilir ."
Öte yandan, 19 Ocak 1994 tarihli ve 21823 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çay Bahçesi Ruhsatlarının Yeniden Düzenlenmesinde Uygulanacak Esaslar Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı
Çay Bahçelerine Yeni Düzenleme
"Çay Bahçesi Ruhsatnamesi" 4 yılda alınabilecek...