ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, Türkiye’de çayın öncüsü olan kurumun her alanda önemli çalışmaları hayata geçirdiğini söyledi.
Günlük kapasiteyi artırarak üreticilerden önceki yılların çok üzerinde yaş çay alımı gerçekleştirdiklerini kaydeden Alim, “Geçen yıl ilk sürgünde 246 bin ton yaş çay alımı yaparken, bu yılın aynı döneminde 314 bin 500 ton seviyesine ulaştık. 2020 yılı ikinci sürgün döneminde ise üreticilerden 272 bin 491 ton yaş çay alırken, bu yılın aynı döneminde 295 bin 87 ton aldık. İlk iki sürgün döneminde önceki yılların çok üzerinde yaş çay alımı gerçekleştirmiş olduk. Önceki yılların çok çok üzerinde gerçekleştirdiğimiz alımlar, üreticimizin yanında olduğumuzu, devlet olarak mağdur olmamaları için büyük çaba sarf ettiğimizin göstergesidir. Tüm ekibimle birlikte üreticilerimiz için fedakarca çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.
‘Üretici ödemeleri zamanında yapıldı’
Üretici ödemelerinin zamanında yapıldığını hatırlatan Alim, “Mayıs ayında 123 bin 715 ton yaş çay karşılığında üreticilere 468 milyon 155 bin lira ödeme gerçekleştirdik. Haziran ayında üreticilerden aldığımız 190 bin 785 ton yaş karşılığında ise üreticilere yaklaşık 738 milyon lira ödeme yaptık. Temmuz ayında alınan 172 bin 317 ton yaş çay karşılığında 670 milyon 889 bin liranın da ödemesi yapıldı. Ayrıca Mayıs ayı organik yaş çay farkı olarak 19 milyon 841 bin lira da üretici hesaplarına aktarıldı” diye konuştu.
‘Yeşil çay pudrasından ‘detoks çayı’
Japonların geleneksel çay seremonilerinde içilen, dünyada 'matcha' olarak bilinen Karadeniz’in yeşil çay yapraklarından özel teknikle yeşil çay pudrasından, ‘detoks’ adı verilen çay geliştirdiklerini söyleyen Alim, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, Tokyo ziyareti sırasında ikram edilen, dünyada 'matcha' olarak bilinen yeşil çay yapraklarından özel teknikle üretilen yeşil çay pudrasını Türkiye'de ürettik. Çaykur tarafından Rize'de üretilen yeşil çay pudrasından çayın yanı sıra kek, kurabiye ve dondurma da yapılıyor. Çok güçlü antioksidan özelliği olan yeşil çay pudrasından ayrıca ‘detoks’ adı verilen çay geliştirdik. Kaynar su ve yeşil çay pudrasının karıştırılması ile hazırlanan çay, antioksidan özelliği ile zayıflama, sindirimi kolaylaştırma ve bağışıklığı güçlendirmesi ile tercih ediliyor. Yeşil çay pudrasından süt ilave edilerek içilebilen farklı bir çeşidi de hazırlandı. ‘Mactha Latte’ adı verilen çay fincana yarıya kadar 80 derece kaynar su, üzerine yeşil çay pudrası ve sıcak süt eklenerek hazırlanıyor. Kafeteryalarda tercih edilen sütlü çay tüketicilerden ilgi gördü” diye konuştu.
‘Özel çaylara talep fazla’
Aroma katkılı yeni ürünler için çalışmalar yürüttüklerini, bu ürünlerin de piyasaya çıkacağını söyleyen Alim, "Çay satış mağazalarını açtığımız bölgelere özel ürünler üretiyoruz. Her mağazamıza özel, o bölgeye ait bir sembolü taşıyan ve sadece o mağazada satılmak üzere özel bir çeşidi yapalım istedik. Erzurum'dakine Palandöken Çifte Minare sembolleri içeren paketiyle Palandöken çayı, İstanbul'daki mağazamızda satılan İstanbul'la özdeşleşen ve kentin en özel sembollerinden Ayasofya Camii'nden esinlenerek Ayasofya diye belirledik. Başkentimiz Ankara için yaptığımız çaya ise Başkent Meclis Çayı adını verdik. Bu özel çaylarımıza elek altı olarak bilinen en özel çayımızdan dolum yaparak tüketicilerimizin damak tadına sunduk. Özel çaylarımıza talep fazla” dedi.
Alim, Çaykur’un 90 çeşit çayına tüketicilerin yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, kuru çay satışlarının da önceki yıllara göre artış gösterdiğini söyledi.