Domaniç’te Kurbağaların 5 Bin Yıllık Üreme Göçü Başladı

Cins olarak sadece Kütahya'nın Domaniç ilçesinde görülen kurbağaların her yıl ilkbahar aylarında çiftleşmek için ormandan Topuk Yaylası Tabiat Parkı'ndaki gölete geçişleri başladı.

Cins olarak sadece Kütahya'nın Domaniç ilçesinde görülen kurbağaların her yıl ilkbahar aylarında çiftleşmek için ormandan Topuk Yaylası Tabiat Parkı'ndaki gölete geçişleri başladı.

Havaların durumuna göre her yıl 15 Mart -15 Nisan tarihleri arasında üreme dönemine giren cins olarak sadece Domaniç'te görülen kurbağaların erkeğini sırtına alarak dereden çıkıp karayolunun karşısındaki gölete geçerek burada erkeğin yardımı ile gölete larva bırakıyor. Bu arada kurbağaların karayolundan geçişleri esnasında artan trafik ve ilgisizlik nedeniyle her yıl sayıları giderek azalıyor.

2011 yılında Kütahya Dumlupınar Üniversitesince Seyitömer beldesinde yapılan arkeolojik kazılarda sırt sırta kurbağa figürleri bulunmuş ve bu 5 bin yıllık kurbağa figürlerinin Domaniç Kurbağaları olduğu belirtilmişti.

İlk yıllarda binlerce kurbağa geçişi gözlemlenirken, yoğun trafik ve ilgisizlik yüzünden her yıl geçiş döneminde yolun iki kilometrelik bölümü yemyeşil kurbağa ölüleriyle dolup taşıyordu. 2013 yılında yola dikilen ikaz tabelaları da zamanla yok olup gitti. Ayrıca kurbağaların larva bıraktığı göletin tel örgüyle çevrilmesinin kurbağaların binlerce yıllık alışkanlıklarının da bozulmasına neden olduğu iddia edildi.

Bu arada, gölete geçen kurbağaların larva bırakma anı kameralara yansıdı.

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Yaşam Haberleri