Türkiye'de ilk defa 2009-2010 yıllarında görülen ve Güney Amerika kökenli olan Domates Güvesi(Tuta Absoluta) domates bitkisinin ana zararlılarından olup yoğun popülasyonlarda %100'lere varan ürün kayıplarına neden olabiliyor.
Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ekipleri domates üreticileri için büyük tehdit oluşturan domates güvesi konusunda çiftçileri bilinçlendirmeye devam ediyor. Erzincan'da sofralık domates üretiminin yoğun olarak yapıldığı seralar ile Merkez ve Üzümlü İlçesine bağlı köylerde domates güvesi çıkışı ve popülasyon yoğunluğu tespit amaçlı eşeysel çekici feromon tuzaklar asılıyor.
Domates güvesine karşı çalışmalara başlayan tarım teşkilatı gerekli gözlem ve tespitleri yaparak seralara ve açık alanlara feromon tuzağı yerleştiriyor. Tuzaklarda ergin kelebeklerin görülmeye başlamasıyla beraber ekipler çiftçilere gerekli bilgilendirmeleri yapıyor.
Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ekipleri ile sahadaki çalışmalara katılan Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, Üzümlü ilçesine bağlı Denizdamı Köyü'nde bulunan seralara feromon tuzaklarını yerleştirdi.
Konuyla ilgili bilgi veren Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, "Ülkemizde özellikle seralarda hızla yayılan Domates Güvesinin açık alanda başta domates olmak üzere patlıcangillerde de yayılmasının önüne geçmek ve etkin mücadelenin zamanında gerçekleştirilmesine için çiftçi eğitim ve yayım çalışmalarına önem veriyoruz. Çiftçilerin konuya hakim olabilmeleri ve önlemler alabilmeleri için Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü çiftçilere bilgilendirme yapıyor. Çiftçilerimizin özellikle alabilecekleri kültürel önlemler şöyle ; Fidelerin zararlı ile bulaşık olmamasına özen gösterilmeli. Zararlı ile bulaşık yaprak, meyve ve bitkiler üretim alanından uzaklaştırılıp imha edilmeli. Üretim alanı ve çevresinde Domates Güvesine konukçuluk edebilecek yabancı otlarla mücadele edilmeli. Hasat sonrası tarlada kalan Domates Güvesi ile bulaşık bitki artıkları imha edilmeli. Ürün münavebesi yapılmalı (Patlıcangiller familyasına bağlı olmayan ürünler yetiştirilmeli.) Hasattan sonra derin sürüm yapılmalı. Yetiştirme tekniğine uygun gübreleme ve sulama yapılmalı. Seradaki giriş ve havalandırma açıklıkları Domates Güvesinin giremeyeceği incelikteki tül ile kapatılmalıdır. Çiftçilerimizi aynı zamanda biyolojik mücadele ve kimyasal mücadele hakkında da gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz" diye konuştu.