Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen "Bayat Ekmek Toplama" kampanyası kapsamında kentin farklı noktalarına konulan kutulara bırakılan ekmek sayısında, özellikle ramazan ayında büyük artış görüldü.
Ramazan kültürünün yoğun şekilde yaşandığı kentte, ramazanda ekmek israfı iki katına çıktığı bildirildi.
Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışma kapsamında, farklı semt ve mahallelere ekmek toplama kutuları yerleştirildi. Mahalle sakinleri tarafından kutulara bırakılan bayat ekmekler, buradan toplanarak hayvan barınaklarında ve doğadaki yaban hayvanlarına yem olarak kullanılıyor.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ekmek Nimettir Çöpe Atılmaz" sloganıyla bayat ekmek toplama kampanyası başlattıklarını belirterek, halkın kampanyaya büyük ilgi gösterdiğini söyledi.
Kampanyayı kent merkezinde uyguladıklarını ve il genelinde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini vurgulayan Küçükler, "2012 yılında ilk etapta farklı semt ve mahallelere 30 adet bayat ekmek toplama kutusu koyduk. Çalışmayı genişleterek bu yıl da 20 kutu koyduk. Toplam 50 adet bayat ekmek toplama kutusu yerleştirildi" diye konuştu.
Kampanyadan önce insanların bayat ekmek poşetlerini ağaç dalına, korkuluklara, duvar üzerine veya konteynerlerin yanına bıraktığını anlatan Küçükler, "Bu güzel bir görüntü değildi. Biz de çalışma yaparak, bunu önledik. Kutulardan toplanan bayat ekmekler, hayvan barınaklarında, sokakta bulunan kedi, köpek ve kuşlara veriliyor. Doğadaki yaban hayvanları için de ekmek bırakılıyor. Ayrıca ihtiyaç sahibi aileler de bu ekmekleri hayvanları için değerlendiriyor" dedi.
Kent merkezinde günlük 210 bin adet ekmek üretildiğini anlatan Küçükler, şunları kaydetti:
"Bu ekmeklerden yaklaşık 11 bin tanesi çöpe gidiyor. Bu kampanya ile yılda 2 milyon lira tasarruf etmeyi amaçlamıştık. Şu ana kadar bir milyon civarında tasarruf sağlandı. Ramazan ayı dolayısıyla ekmek israfında önemli bir artış oldu. Erzurum'da geleneksel ramazan kültürü yaşatılıyor. İnsanlar iftar öncesi aç karna alışveriş yaptığı için çok fazla ekmek alıyor. İftarda hepsini tüketeceğini sanıyor. Bunun için de ekmek israfı fazla oluyor. Normal günlerde 11 bin ekmek çöpe atılırken, ramazanda bu iki katına çıkıyor."
"Amacımız bayat ekmeği teşvik etmek değil"
Bayat ekmek konusunda yanlış bir algılama olduğuna dikkati çeken Küçükler, "Sanki biz bu projeyi insanları bayat ekmeğe yönlendirmek, cazip hale getirmek istiyormuşuz gibi bir yanlış algılama var. 'Nasıl olsa bu ekmekler değerlendiriliyor' diye düşünülüyor. Bizim amacımız çöpe atılması kaçınılmaz olan bayat ekmekleri, başka yerlerde değerlendirmektir. Tüketebileceğimiz kadar ekmek alalım. Çünkü tahıl gerçekten çok pahalı bir gıda. Bunu çöpe atmayalım" şeklinde konuştu.
Bayat ekmek toplama kampanyasına halktan büyük destek geldiğini anlatan Küçükler, bunu genişleterek ilçelerde de uygulayacaklarını söyledi.