Elektrik Üretiminde Milli Proje: Günrüz

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komite Üyesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komite Üyesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Aras, geliştirdiği yeni milli proje ile enerjide dışa bağımlılığı sona erdirmeyi hedefledi.

Prof. Dr. Haydar Aras, elektrik üretiminde doğalgazı değil, yerli enerji kaynakları; güneş ve rüzgarı kullanarak, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Eti Makina tarafından maddi olarak desteklenen Helisel Güneş ve Rüzgar Türbin Tasarımı adlı Santez Projesi'ni (GÜNRÜZ) geliştirdi. Projenin nasıl ve neden başladığını açıklayan Prof. Dr. Aras, "Fosil yakıtların çevreye olumsuz etkileri ve maliyetlerinin artması buna paralel olarak elektrik kullanım bedelinin yüksek olması da göz önüne alındığında: yenilenebilir enerji kaynakları yönünden son derece elverişli olan ülkemizde, bu kaynakları kullanarak enerji üretimine yöneltecek bir ekipmanın tasarımının ve bunun verimliliğinin araştırılması amacı gibi gerekçelerle projeye başladık" dedi.

Projenin amacını da açıklayan Aras, "Gerçekleştirilen proje ile üniversite-sanayi işbirliğinin kurumsallaştırılması ve üniversitede yapılan bilimsel çalışmaların ticarileştirilmesi, ülkemize katma değer sağlayacak, uluslararası pazarlarda rekabet edebilecek seviyede yeni bir ürünün geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi amaçlandı" diye belirtti.

HEM GÜNEŞTEN HEM RÜZGARDAN ENERJİ

Tamamlanan projede geliştirilen dikey rüzgar türbini ile aynı anda hem güneşten hem de rüzgarın enerjisinden yararlanıldığını belirten Prof. Dr. Haydar Aras, literatür araştırmalarında bu yapıdaki bir hibrit sisteme ait herhangi bir çalışmaya rastlanmadığını, bu nedenle de yapılan çalışmanın ülkenin enerjide dışa bağımlılığını azaltabilmek için bir alternatif olduğuna dikkat çekti. Prof.Dr.Aras, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eti Makine tarafından desteklenen projenin, tasarımı ve imalatı yapılan sistemin dikey bir rüzgar türbini üzerine entegre edilen esnek potovoltaik panellerden oluştuğunu ifade etti.

YEREL KULLANIMDA AVANTAJLI

Projenin Ar-Ge yönü hakkında da bilgi veren Aras, projenin hangi aşamalardan geçtiğini ise şöyle özetledi:

"Henüz literatür araştırmalarında üzerinde bilimsel çalışma yapılmamış bu fikrin, rüzgâr enerjisiyle birleştirilmesi çalışması projenin Ar-Ge içeriğini oluşturmaktadır. Bu şekilde çalışabilen hibrit sistem kurulumu ve kullanımı kolay. Sistemin özellikle dar alanlarda diğerlerine göre büyük üstünlük sağlıyor. Bunun yanında mevcut hibrit sistemler sabit olmasına karşın, bizim geliştirdiğimiz sistemin taşınabilir olması, yerel kullanım için avantaj sağlamaktadır."

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK NASIL ÖNLENİR?

Doğalgazdan elektrik üretimi durdurulmazsa ve bu devlet politikası haline getirilmezse enerjide dışa bağımlılığın artarak devam edeceğine dikkat çeken Prof. Dr. Haydar Aras, "İthal ettiğimiz gazın yaklaşık yüzde 48'ini çevrim santrallerinde kullandık. Kombine çevrim santrallerinde doğal gazdan elektrik üretimi, devlet politikası olarak eğer sonlandırılabilirse ve yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üreten sistemlerin yerli imalatını da arttırılabilirsek ki; bu konuda yeterli insan gücüne ve sermaye birikimine sahibiz işte o zaman enerjide dışa bağımlılığımız azalacaktır. Elbette bunun için iyi bir planlama ve politika oluşturmamız gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

SEYYAR VE PORTATİF

Geliştirilen bu sistemin günlük hayatta çok kolay kullanılabileceğini ifade eden Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Aras, "Sistem seyyar ve portatif olduğu için çok dar bir alanda kullanılabilir her yere taşınabilir, kırsal bölgelere götürülebilir" dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Helisel Güneş ve Rüzgar Türbin Tasarımı Santez Projesi'nde enerji veriminin arttırılmasını hedeflediklerini ve bunu başardıklarını belirten Prof. Dr. Aras, hem rüzgar hem de güneşten aynı anda elektrik üreten bir sistem geliştirdiklerini kaydetti. Yenilenebilir enerji kaynakları üretme konusunda çalışmaların artarak devam edeceğini sözlerine ekleyen Aras, bu alanda çalışanlara başarılar diledi.

Bilim-Teknoloji Haberleri