En uzak yıldızımsı "gök cismi" görüntülendi

Avrupalı gökbilimciler, Büyük Patlama (Big Bang)'den sadece 770 milyon y ıl sonra oluşmuş bir quasar (yıldızımsı gök cismi) görüntüledi.

Eşsiz bir parlaklığa sahip olan nesne, kütlesi Güneş'in 2 milyar katından fazla olan bir karadelik tarafından güç alıyor.

Avrupa Güney Yarımküre Astronomik Araştırmalar Organizasyonu (ESO)'ya ait olan Şili'deki VLT teleskopunun tespit ettiği quasar, şu ana kadar evrende keşfedilen en eski ve en parlak nesne. Bilim dergisi Nature'da bugün yay ınlanan araştırma sonuçlarına göre, 'ULAS J1120+0641' adı verilen quasar dünyaya öyle uzak ki, ışığı bize ancak 12,9 milyar yıl sonra ulaşabildi.

ESO'dan araştırma lideri Stephen Warren, "Bu gök cismi, evrenin hayati bir noktası. Bu, Büyük Patlama'dan milyonlarca yıl sonra süper kütleli karadeliklerin nasıl büyüdüklerini anlamamıza yardım edecek çok nadir bir nesne" açıklamasını yaptı.

Bilim adamı Bram Venemans da, "Bu cismi bulmak 5 yılımızı aldı. Bize, evrenin tarihinde 100 milyon yıllık bir pencereyi keşfetmenin eşsiz bir fırsatını veriyor" dedi.

Gizemleri tam anlamıyla çözülememiş olan quasarlar, evrenin uzak köşelerinde akıl almaz bir enerjiyle parlayan gökadalar olarak da biliniyor. Daha önce, bugüne kadar gözlenen en eski quasarın varlığı, evrenin oluşumundan 870 milyon yıl sonrasına ait olarak tespit edilmişti.

Bilim-Teknoloji Haberleri