Erken Tanı Hayat Kurtarıyor: Kontrolsüz Çoğalan Hücreler Meme Kanserini Tetikliyor

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, Türkiye'de ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme sebep olan meme kanseri, meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıktığını...

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, Türkiye'de ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme sebep olan meme kanseri, meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıktığını belirtti.

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, Ekim ayında tüm dünyada yürütülen farkındalık ve bilinçlendirme etkinliklerinde "Pembe Kurdele" temasının kullanıldığını ifade ederek, il genelinde de toplum tabanlı kanser taramalarına Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurularak başlandığını, akabinde bu tarama programlarına Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) dahil edildiğini aktardı.

Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun tarama programları ile son teknoloji dijital mamografi cihazlarının yoluyla vatandaşlara ücretsiz olarak hizmet verildiğini kaydeden Dr. Ağırtaş, "Yine bu merkezlerimizde halk eğitimleri, KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi) eğitimi verilmekte ve tanıtıcı broşür dağıtımı da yapılmaktadır. İlimizde ayrıca Gezici Kanser Tarama Aracımızla da merkezde ve ilçelerimize bağlı köy, kasaba ve mahallelerimizde vatandaşlarımızın ayağına gidilerek de mamografi ve diğer tarama hizmetleri sunulmaktadır" dedi.

Dr. Ağırtaş, "Meme kanseri ileri dönemlere gelene kadar belirti vermeyebilir. Bu nedenle belirtiler tanı koymak için yeterli olmadığından en yakın sağlık merkezlerine başvurulması gerekmektedir. Meme kanserine erken dönemde tanı konması, tedavide başarıya ulaşma ve sağ kalım süresini artırmaktadır. Bu nedenle 40-69 yaş aralığında tüm kadınlara 2 yılda bir mamografi çektirmesi önerilmektedir" şeklinde konuştu.

Erken teşhiste en önemli faktörüm kadınların bu konuda bilinçlenmesi ve 40 yaşından itibaren düzenli olarak mamografi yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Dr. Ağırtaş, kadınlara tarama merkezlerinde özellikle erken tanı için yöntemleri şu şekilde açıkladı:

"Kadınlar 20 yaşından sonra her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Her ay düzenli ve sürekli yapılacak KKMM'ye ilave olarak, 40 yaşından itibaren yılda bir kez de doktora meme muayenesi için gitmelidir. 40-69 yaş arası kadınlarımız ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapmalı, yılda bir kez de doktora meme muayenesi için gitmelidir. Bu yaş aralığındaki tüm kadınlarımızı ücretsiz meme kanseri taramalarını yaptırmak üzere Fabrikalar Mahallesi 25. Sokak No: 3 adresinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezine davet ediyor, ilçe ve köylerimizde gezici olarak hizmet sunan Mobil Kanser Tarama Aracımızda ise meme kanseri ve diğer kanser taramalarını yaptırmak üzere bekliyoruz."

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Sağlık Haberleri