Eskişehir'in Aşağısöğütönü mahallesinde yaşayan emekli noter Mehmet Çelikbilek, 22 bin lira harcayarak evinin çatısına kurduğu sistemle güneş enerjisinden elde ettiği elektriğin bir bölümünü ihtiyacı ile kullanıyor, fazlasını da TEDAŞ'a satıyor.
Ak Parti'nin eski milletvekili aday adaylarında da olan Mehmet Çelikbilek, güneş enerjisinden elektrik üreterek Eskişehir'de bir ilke imza attı. Çelikbilek, elektrik ihtiyacını karşılamak için evinin damına güneş enerjisinden elektrik elde edebilen paneller koydurdu. Yaptığı çalışmayla ilgili açıklama yapan Mehmet Çelikbilek, "Yenilenebilir Enerji Sistemleri diye bir firma var. Onunla irtibata geçtik. Buraya 22 tane güneş enerjisinden elektrik elde edebilmemiz için paneller koyduk. Bunun içinde Enerji Piyasa Düzenleme Kurulu'ndan, TEDAŞ'tan, belediyeden değişik raporlar, izinler alındı. Bu prosedür 2 sene sürdü. Üretimi bir sene sonra kurduk, ama geçici kabul filan olmadı. Geçici kabul de bu sene 2015'in Haziran ayında yaptık ve TEDAŞ'a elektrik satmaya başladım. Çatıda güneş enerjisinden elde ettiğim elektriği hem kendi tesisimde kullanıyorum, hem de ihtiyaç fazlasını TEDAŞ'a satıyorum" dedi.
SİSTEM KENTİNİ 7-8 YILDA AMORTİ EDECEK
Elektrik tesisinin kurulum maliyetinin 22 bin TL civarında olduğunu, yaptığı hesaplara göre sistemin 7-8 senede en geç kendini amorti edeceğini anlatan Çelikbilek, şunları söyledi;
"Haziran ayında TEDAŞ'dan ilk para almaya başladım. İlk ay 295 TL, ikinci ay 330 TL, geçen ay 295 TL aldım. Bu ay da okudular, 250 TL civarında bir para alacağım sanırım. Güneş olduğu sürece elektrik üreteceğiz. TEDAŞ 25 yıl bizden elektrik almaya taahhütlü. Satışımız dolar bazından oluyor. Ben 5 Kw elektrik üretiyorum. Bunun 1 Kw'lık bölümünü kendim kullanıyorum, kalanını TEDAŞ'a satıyorum."
DEVLET BU İŞİ "ÜÇ KÂĞIDA" DÜŞÜRMELİ
Türkiye'nin güneş enerjisinden elektrik üretmeye elverişli bir iklimi olduğuna da değinen Çelikbilek, "Araştırmalarıma göre, 12 ayın sadece 2 ayında güneş gören İskandinav ülkeleri bile bu sistemi kullanılıyor. Türkiye'de 12 ayın 11 ayı güneş var, ama biz bu sistemi kullanmıyoruz. Devlete de biraz sitemim var. Bu işi "üç kâğıda" düşürmesi lazım. Üç kâğıttan kastım; panel faturası, devreyi kesen sigorta tertibatı, çift yönlü sayaç varsa açılmasına izin verilmeli. Ben hukukçu olmama ve bu kadar tanıdığımın olmasına rağmen 2 sene uğraştım. Kolaylık sağlanmalı, bu prosedür değişmeli" şeklinde konuştu.