Osmaniye'de Kadim Sanatlar Atölyesi ve Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde açılan "Çini Sanatı" kursuna katılan kadınlar, seramik üzerine işlenen motifleriyle hem birbirinden güzel ürünler yapıyor hem de eğleniyorlar.
Osmaniye'de kadınlar unutulmaya yüz tutmuş, Geleneksel Türk Sanatlarından olan çini Sanatını yaşatmak adına Kadim Sanatlar Atölyesi ve Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde açılan kursta "Çini Sanatı" eğitimi alıyorlar. Kadınlar, usta öğretici İlkay Kuzulu İlhan önderliğinde aldıkları eğitimler çerçevesinde çeşitli ürünler yaparak hem ev meslek öğreniyor hem de terapi niteliği taşıyan motifleri çizerek eğlenceli vakit geçiriyorlar.
Çini sanatıyla şans eseri tanıştığını söyleyen usta öğretici İlkay Kuzulu İlhan, "Şu anda Düziçi'nde yaşıyoruz eşimin görevi dolayısıyla daha önceki görev yerimiz olan Amasya'da Çin'iyle tanıştım. Oradaki usta öğreticilerimin sayesinde 8 yıldır çini yapıyorum, aynı zamanda çini ustasıyım. Aslında çok da farkında olarak başlamadım çini yolculuğuna tesadüfen, Amasya'da bir halk eğitimi merkezine girdim seramikle ilgili bir şeyler görebilir miyim diye çini bisküvisini orada ilk kez gördüm ve ondan sonrasında üstünü dekorlanması derken derken şu anda 8'inci senem. Şimdi de aldığım derslerle geliştirdim daha çok replika çalışıyorum zamanında yapılmış olan klasik ürünlerin desenlerine çalışıyorum tasarım çok fazla çalışmıyorum. Bugün de arkadaşımın ricası üzerine bir workshop düzenledik. Ürünlerimi çok fazla dışa yönelik değil de eşime ve çocuklarıma hatıra kalsın benden sonrası için evladiyelik olarak hazırladım" diye konuştu.
Halk Eğitim Merkezi ile birlikte kadınlar için farklı el sanatları kursu açtıklarını söyleyen Kadim Sanatlar Atölyesi Sahibi Ebru Onan Aksoy, "Bugün çok güzel bir atölye çalışması gerçekleştiriyoruz. Ben biraz Kadim Sanatlar Atölyesinden bahsetmek istiyorum; 8-9 yıldır faaliyet göstermekte olan ve birçok el sanatlarının yapıldığı, uygulandığı ve eğitimlerinin verildiği bir atölye. Burada dekoratif el sanatlarının birçok türünü yapıyoruz. Birçok rolyef kirpi oku, bakır, alüminyum, kağıt çalışıyoruz. Dekoratif boyamalar gerçekleştiriyoruz. Makromeler, soğuk porselenle birçok alanda eğitimlerimiz ve uygulamalarımız var. Yıllardır çok güzel workshoplar yaptık. Çok güzel işlere imza attık hanımlarla. Bu yılda hem hafta içi grubunda halk eğitime bağlı dekoratif sanatlar, el sanatlarıyla ilgili atölyeler yapıyoruz" dedi.
Etkinliğe öğrenci olarak katılan Songül Aksay, "Sanatsal aktivite var mıdır diye merak ederek internette araştırma sonucunda Kadim Sanatlar Atölyesi'ne rastladım. Hemen de yakın zamanda çiniyle ilgili bir atölye çalışması olduğunu duyunca hemen ulaştım, iletişime geçtim buradayım şu anda kendimi çok iyi hissediyorum. Gelmeden önce araştırdım çini gerçekten de geleneksel bir sanat dalıymış şu an bu fırçaya elime alabildiğim için ve bu dokunuşları yapabildiğim için kendimi şanslı hissediyorum ve tavsiye ediyorum herkese bu tecrübeyi yaşayabilmeleri istiyorum" dedi.