Güneş Enerjili Engellilere Özel Elektrikli Araç

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu (MYO) Elektrik ve Enerji Bölümü'nde okuyan 8 öğrenci, engelli vatandaşlar için güneş enerjisiyle...

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu (MYO) Elektrik ve Enerji Bölümü'nde okuyan 8 öğrenci, engelli vatandaşlar için güneş enerjisiyle çalışan elektrikli araç yaptı. 5 ay gibi kısa bir sürede yapılan araçla engelli kişi hem ulaşımını sağlayabilecek hem de aracı seyyar ürün pazarlamasında kullanabilecek.

Mersin'in merkez ilçe Mezitli Belediyesi'nin bu yıl 7.'sini düzenlediği Soli Güneş Festivali devam ediyor. Festivalde yenilebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisinin önemi vurgulanırken, açılan stantlarla da güneş enerjisiyle üretilen ürünler tanıtılıyor. Festivalin en dikkat çeken çalışmalarından biri ise MEÜ Teknik Bilimler MYO Elektrik ve Enerji Bölümü'nde okuyan öğrencilerin ürettiği güneş enerjili engelli elektrikli araç oldu. Araçla engelli kişi hem ulaşımını sağlayabilecek hem de aracı seyyar ürün pazarlamasında kullanabilecek. 8 öğrencinin 5 ay gibi kısa bir sürede yaptığı araç, saatte 25-30 kilometre arası hıza ulaşıyor.

Aracı yapan öğrencilerden Nahsan Eski, aracın yürüme engelli kişilerin ulaşımını kolaylaştıran ve aynı anda bu kişilere iş olanağı sağlayan seyyar ürün pazarlama aracı olduğunu söyledi. Araçtaki koltuğun her yöne döndüğünü kaydeden Eski, "Aracımızın üstü kapatılarak yağmur ve olumsuz hava şartlarından araçtaki kişinin etkilenmeyeceği şekilde tasarlanmıştır. Araç engellilerin hayatındaki engelleri aza indirmek, hatta yok etmek için yapıldı. Engelli insanlar normal insanlar kadar hayatını kolay yaşayamıyorlar. Ulaşabilecekleri yerlere kolay gidemiyorlar, parayı kolay kazanamıyorlar, bizim kadar kolay hayatlarını sürdüremiyorlar. Bizde 8 arkadaşla birlikte oturup engellilere yönelik proje yapmak istedik. Engelli bir insan sıfır masrafla, sıfır doğaya zararla ilerleyebilmesini sağlayacak dedik ve böyle bir araç tasarladık. Araç güneşten enerjisini karşılamakta, tavanda bulunan 8 adet güneş paneli ile 190 volt enerji elde edebilmekte. Engelli bir insan gideceği yere kadar gitti ve para kazanmaya ihtiyacı varsa motorun arka tarafını da kullanabilecek. Arka tarafa yaptığımız tezgahın üstünde engelli insan hiçbir ayarlama yapmadan, hiçbir değişiklik yapmadan orada satış yaparak parasını kazanabilir. Güneş olmadığı vakitlerde engelli insan yolda kaldıysa o zaman da aküler vasıtasıyla 10-15 kilometre arasında ulaşımını sağlayabilir" şeklinde konuştu.

"SERİ ÜRETİMLE BU ARACI 2 BİN 500 İLE 3 BİN LİRAYA ÜRETEBİLİRİZ"

Aracın enerji kısmıyla ilgili de bilgiler veren Eski, "Güneşten gelen enerji bize 160 voltluk bir güç sağlıyor. Biz bu gücü şebeke gerilimine çevirmek istedik. Yani engelli insan bu araçta rahat rahat satışını yapsın, buzdolabını, küçük televizyon ve radyosunu çalıştırsın, ışığını karşılasın diye 220-300 voltluk bir şebeke elde ettik. Yukarıdan gelen enerjiyi regülatör sayesinde doğrulttuk. Bu doğrultulan enerjiyi 100 amperlik bir aküye depoladık. 12 volt giriş, 220 volt çıkışla 300 volt güç elde ettik. Sigorta vasıtasıyla aracı korudum. Herhangi bir sıkıntı yaşamadan, masraf yapmadan ilerlemesini sağladık. Bu araç öğrenciler olarak çeşitli düzenlemelerle, çok fazla değişikliklerle 4 bin 500 liraya mal oldu. Şu anki hali seri üretime geçerse 2 bin 500 ile 3 bin lira arasında çıkışla insanlara hizmet verebilir. Bu araç güneş enerjisi ile çalıştığı gibi insanlara ve özellikle doğaya çok büyük fayda sağlayacaktır. Türkiye pozisyonu bakımında yılın çoğu gününü güneşli geçiriyor. Özellikle Akdeniz Bölgesi güneşten fazla yararlanabiliyor. Bu yararlandığımız enerjiyi kullanılabilir enerjiye çevirebilirsek doğaya daha fayda sağlayabiliriz. Kendi enerjimizi üretebilirsek doğa yaşar, insanlık yaşar ve geleceğe güzel bir dünya bırakmış oluruz" ifadelerini kullandı.

Güneş enerjisiyle çalıştığı için aracın çevre dostu olduğunun altını çizen Eski, "Bu aracın motoru 72 volta beslenmekte ve biz 6'lı aküyle aracı 220 voltla besledik. Ben adaptörün fişini güneş enerjisiyle çalıştıracaksam fişi takarım ve çalışır. Eğer güneş yoksa, kışsa akü fişini dışarıdan bir prize takarsam yine aküm şarj olmuş olur. Yani bu araçla yine ilerlemeye devam edebilirim. Aracı 8 öğrenci birleşerek, yaklaşık 5 ayda yaptık. Bu araç 8 panelli, 6 akülü ve bir 100 amperlik kuru akülü. Eğer güneş paneliyle akülerimi de büyütürsem güneşsiz gideceğim mesafe ve güneşle gideceğim mesafe de artar. İnsanlar daha uzun süre ulaşım sağlayabilir. Bu araç saatte 25-30 kilometre arasında hız yapabilir" diye konuştu.

Bilim-Teknoloji Haberleri