Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Başkanı Rafael Grossi, İran'da bildirilmeyen nükleer maddeler konusunda "derinden endişeli" olduğunu ifade etti.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) çevrimiçi yönetim kurulu toplantısında konuşan Başkan Rafael Grossi, İran'daki nükleer maddelere ve tesislere değindi. Grossi, antropojenik kökenli çok sayıda uranyum parçacığının varlığının, nükleer materyalin veya nükleer materyalle kirlenmiş olan ekipmanın İran tarafından bildirilmeyen bir yerde bulunduğunun açık bir göstergesi olduğunu açıkladı. Grossi, "İran'dan teknik olarak inandırıcı bir açıklama gelmediği için Ajans, beyan edilmemiş nükleer materyalin bildirilmemiş bir yerde mevcut olabileceğinden ve bu tür nükleer materyalin İran tarafından Koruma Önlemleri Anlaşması kapsamında rapor edilmediğinden derinden endişe duyuyor" dedi.
Grossi, İran'ın IAEA'nın olası nükleer materyal varlığına ilişkin 3 bölge hakkındaki sorularını yanıtlamadığını belirtti.
Grossi, toplantının ardından gazetecilere verdiği demeçte ise, Ajansın Ek Protokolü ve JCPOA'ya (Ortak Kapsamlı Eylem Planı) özgü şeffaflık önlemlerini kaybettiğini ifade ederek, "Size bir örnek vermek gerekirse şüphe duyduğum bir yere gitmek istersem yapamam. Bu büyük bir kayıp" dedi.
Başkan Grossi, İran ile 21 Şubat'ta varılan anlaşmanın "geçici bir teknik anlayış olduğunu ve İran yasalarına uygun olduğunu" vurguladı.
ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın amaçlarının JCPOA'ya dönmek olduğunu belirten Grossi, Biden ve Blinken'ın bunu yapmanın yollarını aradıklarını ifade ederek, diplomasiye daha fazla zaman vermenin önemli olduğunu vurguladı. Grossi, "Bu zaman alacak. Umarım kabul ederler ve biz de onları destekleriz" dedi.
İRAN: "MÜZAKEREYE VEYA IAEA YÖNETİM KURULU'NUN HAKEMLİĞİNE GEREK YOK"
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade dün yaptığı açıklamada, nükleer anlaşmadaki tarafların taahhütlerini uygulamalarının pazarlığa açık olmadığını belirterek, "İzlenmesi gereken yol çok açık. ABD, yasa dışı ve tek taraflı yaptırımlarına son vermeli ve taahhütlerine geri dönmelidir. Bunun için müzakereye veya Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu'nun hakemliğine gerek yok" demişti.
-İHA-