İnternet 20 yaşında

Kısaca www diye bilinen World Wide Web, bundan 20 yıl önce 1989 yılının Mart ayında geliştirildi.

Uzmanların tahminlerine göre internet kullananların sayısı günümüzde 1 milyar 300 milyonu aşmış bulunuyor.

Aslında internetin ortaya çıkışı çok daha eskilere dayanıyor. 1960'ların başında, bugünkü internetin temeli atılmıştı. ABD silahlı kuvvetleri, verileri güvenli bir şekilde aktarabilmek edebilmek için bilgisayarlar arasında ağ kurmak üzere bir proje başlattı. Nükleer saldırı durumunda bile veri aktarımının kesilmemesi gerekiyordu. Bunun sonucunda “Arpanet“ olarak adlandırılan iletişim ağı oluşturuldu. Arpanet önceleri sadece bir kaç bilgisayar ile bağlantı kurabiliyordu.

KEŞFEDİLMESİ ZAMAN ALDI
İnternet zamanla büyümeye başladı. Ama keşfedilmesi zaman aldı. Zamanla üniversiteler ve araştırmacılar interneti keşfetti. Çoğu kullanımını faydalı buldu, çünkü ilk defa masrafa girmeden, diğer ülkelerdeki insanlarla iletişim kurulabiliyordu. Fakat o dönemlerde interneti kullanmak maharet istiyordu. Veriler sadece şifre komutuyla alınıp gönderilebiliyordu. İnternet üzerinden dünya turuna çıkmak için mouse'u bir kez tıklamanın yeterli olacağı o zamanlar tasavvur bile edilemiyordu.

20 YILDA İNANILMAZ DEĞİŞİM
Bu durum ilk önce Tim Berners-Lee'nin araştırma projesiyle değişti. Berners-Lee, 1980'li yıllarda İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) çalışıyordu. Araştırma projesini hızlı ve kolay bir şekilde kamuoyuna sunabilmeye ihtiyacı vardı. Berners-Lee, 1989 yılından başlamak üzere yaptığı çalışmalarla, internet sayfaları oluşturup bunların görüntülenebilmesi için gerekli olan tekniği geliştirdi. İlk ağ sunucusunu programladı ve ilk ağ tarayıcısını buldu.

Bilgisayardaki ağ sunucuları üzerinde yer alan HTML sayfaları sadece tarayıcıyla açılabildiği için tarayıcının keşfedilmesi çok önemliydi. Berners-Lee, daha sonra verileri birbiriyle bağlama fikrini geliştirdi ve böylece bağlantı da bulunmuş oldu.

İnternet hala 20 yıl öncesi gibi çalışıyor fakat büyük bir farkla: 20 yıl önce hayal bile edilemeyen ve muazzam data kapasitesi gerektiren müzik, fotoğraf, grafik, video ve oyun gibi multimedya öğeleri, artık internetin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.



Bilim-Teknoloji Haberleri