İnternette Bunları Sakın Yapmayın!

Her yıl en çok işlenen bilişim suçlarının internet bankacılığı ve kredi kartları ile ilgili olduğu ortaya çıktı. İşte dikkat edilmesi gereken altın kurallar...



Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) İnternet Kriter Kurulu ve Telekomünikasyon ve Enerji Derneği (TEDER) üyesi Çığır İlbaş, sahte banka ve sosyal medya siteleri aracılığıyla şifre çalma işlemlerininTürkiye'de ve dünyada en yaygın bilişim suçu olduğunu söyledi.

BANKANIN SİTESİNİ ARAMA MOTORUNDAN BULMAYIN

İnternet bankacılığı kullanıcılarını özellikle sahte banka sitelerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyaran İlbaş, bankaların internet sitesinin tam ismini arama motorlarından değil, adres çubuğuna eksiksiz yazarak girmeleri gerektiğini belirtti.

MODEM ŞİFRENİZİ KİMSEYLE PAYLAŞMAYIN

Türkiye'de modem şifresini paylaşarak kullananların sayısının fazlalığına da dikkat çeten İlbaş, “Paylaşım, büyük bir güvenlik zafiyeti doğuruyor. Modem şifresinin paylaşılması ciddi bir suç. Elektronik Haberleşme Kanunu'na göre kendi aboneliğini bir şekilde komşularıyla veya üçüncü şahıslarla paylaşan kişiler, bin günden 10 bin güne kadar idari para cezasına çarptırılabiliyor. Kanun, bu kişileri 'lisans almadan internet servisi yapan kişi' olarak tanımlıyor. Sizin modeminizle internete giren bir kişi suç işlerse bundan da sorumlu tutuluyorsunuz” dedi.

UYGULAMA YÜKLERKEN DİKKATLİ OLUN

Zaman'da yer alan habere göre Çığır İlbaş, kullanıcıları ‘uygulamalar' konusunda da uyardı. Sosyal medyada yüklenen bazı uygulamaların, kişilerin hesaplarını ele geçirip kendi kendine sanki o kişiden gidiyormuş gibi mesaj gönderdiğini vurgulayarak, “Sosyal ağ ve sosyal medya sitelerindeki hesaplar için en büyük risk, hesaba yüklenen uygulamalarla oluşuyor. Örneğin son olarak Twitter'da bir uygulama, tam 30 kez bir siyasi kişi hakkında hakaret içeren iletiyi art arda paylaştı. Bu paylaşım, sanki hesap sahibi tarafından yapılıyormuş gibi göründü. Bu uygulamanın gönderdiği tweet nedeniyle hesap sahibi hukuki anlamda sorumlu tutulabilir” diye konuştu.

SAHTE E-POSTA TUZAĞINA DÜŞMEYİN

E-posta adreslerine gelen sahte iletilere karşı da temkinli olunması gerektiğini kaydeden İlbaş, Facebook ve Twitter sitelerinin sahte kopyalarının linklerini, e-posta mesajlarıyla kullanıcılara gönderen şifre hırsızları olduğunu dile getirdi. Çığır İlbaş, bilgisayarda ve akıllı telefonlarda lisanslı ve güncel bir antivirüs yazılımı kullanmanın bu tür tehditlere karşı alınabilecek temel önlemler arasında yer aldığını kaydetti.

Bilim-Teknoloji Haberleri