KAÇED Başkanı Yaşar Yeğen, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Birliği Bakanlığınca desteklenen, AB Sivil Toplum Diyaloğu Çevre Hibe Programı kapsamında hazırladıkları projenin başarılı bulunduğunu ifade etti.
Projenin, bir yıl süre ile uygulanacağını belirten Yeğen, projenin esas amacının, 'Sürdürülebilir ve ekolojik açıdan doğru olan tüketim ve üretim biçimleri ile doğal kaynakların kullanımı ve yönetimi konusunda kadınlara yönelik bilinç yükseltici çalışmalar yapılması için güçlü bir diyalogla karşılıklı anlayış ve etkileşimin güçlendirilmesi' olacağını kaydetti.
Projenin genel hedefine bağlı olarak üç özel amaç gerçekleştireceğinin altını çizen Yeğen, şunları kaydetti: "Çevre sorunlarının çözümüne ilişkin sivil toplum örgütlerinde kadın inisiyatiflerinin geliştirilmesi ve doğa koruma konusunda politika önerileri geliştirebilecekleri canlı ve renkli bir diyalog zeminin oluşturulmasını amaçlamaktayız. Bunun için çevre ve doğa koruma konularında bir dizi bileşik seminerler, konferans ve uluslararası çalışma ziyaretleri ve diğer destekleyici eylemler ile proje hedef gurubunun kapasitesinin ve becerisinin artırılmasını hedeflemekteyiz. AB'nin üzerine inşa edildiği değerleri, işleyişi ve politikaları da dahil olmak üzere, cinsiyet eşitliği, kadın ve çevre, doğa koruma yaklaşımlarının anlatılması yolu ile kadın ve kız çocuklarının konumlarının güçlendirilmesini planlıyoruz."
Projenin hedef gurubunun Almanya'nın Berlin ile Doğu Karadeniz bölgesi korunan alanlarının içinde veya yakınında yaşayan kadınlar olduğunu kaydeden Yeğen, "Bu çalışma çevre sorunlarının çözümüne ilişkin sivil toplum örgütlerinde kadın inisiyatifleri geliştirecektir. Çevre politikalarının etkin uygulanmasında kadınların rolü güçlendirilecektir. Çevreyi etkileyenler olarak kadınlar ve çevreden etkilenenler olarak kadınlar konusunda AB-Türkiye arasında canlı ve renkli bir diyalog zeminin oluşturulmasına olanak sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
Yeğen, çevre ve doğa koruma konularında kadınların farkındalık ve kapasiteleri artırmak için bir dizi bileşik seminerler, uluslararası konferans, iletişim ağı ve diğer destekleyici eylemler yapılacağını belirterek, AB faaliyetleriyle daha az ilgili bölge olan Karadeniz bölgesinde AB hakkında daha iyi bilginin ve anlayışın oluşmasını sağlayacağını kaydetti.
Yeğen, açıklamasında bu çalışmanın kadının rolünü uluslararası, ulusal ve bölgesel düzeyde artıracağını belirtti.