DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, tarımsal üretim abone grubuna yapılan yüzde 3 oranındaki elektrik zammıyla ilgili olarak yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada çiftçilerin artan maliyetlerine değinen ve tarımsal üretimin devamının sağlanması için çiftçinin kullandığı elektriğe yapılan zammın geri çekilmesi gerektiğini kaydeden Milletvekili Karal, “Zaten çiftçi, maliyetlerle baş edemiyor, üretimi bırakmak için bir kıvılcım bekliyor. Yapılan son zamla birlikte enerji maliyetindeki artış, maliyetler altında ezilen çiftçinin belini daha da bükecek, üretim yapamaz hale getirecek. Buna sebep olunmamalı. Derhal bu yanlıştan dönülmeli ve tarımsal üretimin devamının sağlanması için çiftçinin kullandığı elektriğe yapılan zam geri çekilmelidir.” diye konuştu.
Bugün itibariyle, ÖTV düzenlemesi dolayısıyla mazota 2 liranın üzerinde zam yapıldığını anımsatan Karal, çiftçinin maliyetler karşısında üretim yapacak durumunun kalmadığını vurguladı. Tarımsal girdi maliyetlerinin Eylül 2019’tan beri aralıksız yükseldiğine dikkat çeken Karal, gıda enflasyonunda Türkiye’nin dünyayla ‘ters orantılı’ bir şekilde ilerlediğini kaydetti.
“Türkiye, gıda enflasyonunda dünya ile ters orantıda ilerliyor”
Türkiye’nin gıda enflasyonunda OECD ülkeleri arasında birinci olduğunu belirten Milletvekili Karal, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından yayımlanan rapora göre, global gıda fiyatları endeksi nisan ayında geçen yıla kıyasla yüzde 7,4 düşüş yaşadı. Ancak, Türkiye’de aynı dönemde gıda fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 68,4 oranında bir artış gösterdi. Türkiye, uygulanan yanlış politikalar dolayısıyla dünyanın tersine hareket ediyor. Anlaşılan hükümet gıda enflasyonunda zirveyi sevdi, bırakmak istemiyor!” şeklinde konuştu.
“Tarımsal üretimde alarm zilleri çalıyor”
Milletvekili Karal, Türkiye’de hayvancılığın ve seracılığın gelişmesi, sulanan alanların artması dolayısıyla tarımsal üretimde elektrik tüketiminin de aynı oranda yükseldiğine dikkat çekti. Bu yıl çiftçilerin girdi maliyetlerinin yanı sıra kuraklıkla da büyük bir mücadele verdiğini ifade eden Karal, hükümetin tarımsal üretimde kullanılan elektriğe yapılan zammı geri çekmesi çağrısında bulunarak, şöyle konuştu:
“Çiftçiler maliyetleri karşılamakta zorlanıyor. Binlerce üretici, son 5 yılda artan maliyetler dolayısıyla üretimi bırakmak zorunda kaldı. Tarımsal üretimde alarm zilleri çalıyor. Mazota zam, gübreye zam, elektriğe zam, işçiliğe zam. Bu zamlar altında çiftçi nasıl üretim yapacak? Tüm dünyada gıda fiyatları düşerken, Türkiye’de yüzde 68 artmış. Bunlar yetmezmiş gibi çiftçinin kullandığı elektriğe yüzde 30 zam yapıldı, mazota da 2 liranın üzerinde ÖTV zammı geldi.
“Elektrik zammı, maliyetler altında ezilen çiftçinin belini daha da bükecek”
Hükümet çiftçiyi desteklemek, teşvik vermek yerine kullandığı elektriğe, mazota zam yapıyor. Zaten çiftçi, maliyetlerle baş edemiyor, üretimi bırakmak için bir kıvılcım bekliyor. Yapılan son zamla birlikte enerji maliyetindeki artış, maliyetler altında ezilen çiftçinin belini daha da bükecek, üretim yapamaz hale getirecek. Buna sebep olunmamalı. Derhal bu yanlıştan dönülmeli, tarımsal üretimin devamının sağlanması için tarımsal üretimde kullanılan elektriğe yapılan zam geri alınmalı, çiftçiler akaryakıtta ÖTV’den muaf tutulmalıdır. Vatandaş, zaten hayat pahalılığı dolayısıyla gıdaya erişmekte zorlanıyor. Bu zamlarla birlikte yakında üretim yapacak çiftçi bulamayacağız, çok büyük bir gıda kriziyle karşı karşıya kalacağız.”