Kastamonu Üniversitesi’nde “Özel Gereksinimli Bireylere Multidisipliner Yaklaşım” Paneli Düzenlendi

Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından "Engelleri Sevgiyle Aşalım" teması ile düzenlenen "Özel Gereksinimli Bireylere Multidisipliner Yaklaşım" paneli düzenlendi.

Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından "Engelleri Sevgiyle Aşalım" teması ile düzenlenen "Özel Gereksinimli Bireylere Multidisipliner Yaklaşım" paneli düzenlendi.

Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından "Engelleri Sevgiyle Aşalım" teması ile düzenlenen "Özel Gereksinimli Bireylere Multidisipliner Yaklaşım" paneli, Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu'nda gerçekleşti.

3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısı ile Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği dersi çerçevesinde ders sorumlusu Doç. Dr. Havva Kaçan ve Hemşire Gülçin Gümüş Çalış eşliğinde düzenlenen "Özel Gereksinimli Bireylere Multidisipliner Yaklaşım" paneline Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Tuna, çeşitli kurum ve kuruluşların yanı sıra çok sayıda akademik, idari personel ve öğrenci katıldı.

"Herkes bir gün engelli olabilir. Bunun için empati yapılması gerekmektedir"

Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, herkesin bir gün engelli olabileceğini bunun için empati yapılmasının önemli oluğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: "Burada konuşmanın veya konuşulanları duymanın ne kadar kıymetli ne kadar nimet olduğunu anlamak hiç de zor değil. Dolayısıyla biz bu anlayışla özel gereksinimli bireylere, fertlere, arkadaşlarımıza, kardeşlerimize bu duygu ve düşünceyle yaklaşabilirsek ve onların bu durumlarında kendilerine destek bulabilirsek bu bilinci ve farkındalığı da toplumun bütün kesimine iletebilirsek gerçekten önemli bir işi başarmış olacağız. Bu konuda elbette ki kamu kurumlarının, STK'ların bitki çalışmaları ve gayretleri var. Üniversitelerin ciddi çalışmaları ve gayretleri var ama bu kurumsal düzeyde. Sadece tek başına yürütebilecek bir faaliyet ya da mesele değil her birimize, her yerimize, toplumun her kademesindeki her kişiye açıkça bu anlamda çok ciddi vazifeler düşmektedir. Bu bugünkü faaliyet bu farkındalığı oluşturma adına çok kıymetlidir, çok değerlidir. Dolayısıyla programın hazırlanmasında emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz, kendilerini takdir ediyoruz" diye konuştu.

Özel gereksinimli bireylerin ihtiyaçlarını karşılamanın evrensel bir hak olduğuna dikkat çeken Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Tuna, "Zorluklar yaşayan, özel bireylere yaklaşım ve davranışların belirlemesinde toplumsal farkındalık ve hassasiyetin oluşturulması şüphesiz bir önem arz etmektedir. Bu özel bireylerin temel ihtiyaçlarının karşılanması konusunda tıbbi teçhizatın sağlanması, teknolojilerden faydalanması lazım. Aynı zamanda bu bireyler ile ailelerine de eğitim rehabilitasyon ve psikolojik destek verilmesi, hayatın basamaklarında kendilerine yetecek kadar öz güvenle yürüme imkanı sağlayacaktır" dedi.

Halime Çavuş Özel Eğitim Anaokulu Okul Müdürü Erol Çelikel de, "Özel Gereksinimli Çocukların Fiziksel ve Psikososyal gelişim Özellikleri" isimli sunumunu gerçekleştirdi. Çelikel, her çocuğun aslında bir birey olduğunu ve her bireyin kendisine özgü bir gelişim süreci gösterdiğini dile getirdi.

İhsan Ozanoğlu Özel Bireyler Folklor Grubu davetlilere dans gösterisi sundu. Folklor ekibinin gösterisinden sonra söz alan Akay Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Kurucu Müdür/Fizyoterapist Akay Yücebıyık, "Özel Gereksinimli Çocuk/Bireylere Sunulan Hizmetler ve Öneriler" isimli sunumunu gerçekleştirdi. Ülkemizde gelişen özel eğitim kurumları hakkında bilgi veren Yücebıyık, özel gereksinimli bireylerin eğitiminde önemli yere sahip olan özel eğitim kurumlarının çalışma sistemi hakkında açıklama yaptı.

İhsan Ozanoğlu Özel Bireyler Ritim Grubu'nun yaptığı gösteri izleyiciler tarafından ilgiyle izlendi.

Kastamonu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Uzmanı Eylem Aydın, "Özel Bireylere Sosyal Hizmet Yaklaşımı ve İş Birliği" hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Aydın, devletin özel gereksinimli bireylere sağladığı destekler konusunda bilgi aktardı.

Hüseyin Üster Özel Eğitim Uygulama Okulu Okul Müdürü Vural Yılmaz ise, "Özel Gereksinimli Çocukların Karşılaştıkları Güçlükler" konulu sunumunu gerçekleştirdi. Yılmaz, sunumda uygulamaların bireylerin gelişimi üzerindeki etkilerini katılımcılara aktardı.

Hüseyin Üster Özel Eğitim Uygulama Okulu'nun düzenlediği defileye izleyiciler büyük ilgi gösterdi. Defilenin ardından Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği uygulama çerçevesinde 4. sınıf öğrencilerinin hazırladığı Barkovizyon gösterisi gerçekleştirildi.

Etkinliğe verilen aranın ardından programın ikinci bölümünde ise Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Mücahit Muslu ise, "Özel Gereksinimli Bireylere Beslenme Tedavilerine Güncel Yaklaşım" isimli sunumunu gerçekleştirdi. Muslu, iyi bir beslenme programı ile özel gereksinimli bireylerin bedensel rahatsızlıklarının hafifletileceğini ifade etti.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Uzman Ergoterapist Şeyma Çiftçi de, "Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Faaliyetleri" başlıklı sunumda toplum ve ruh sağlığı merkezlerinin çalışma ilkeleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Çiftçi'den sonra Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Danışanları Müzik Korosu ise katılımcılara konser verdi.

Konserden sonra söz alan Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Servis Sorumlu Hemşiresi Fatma Mum da, "Psikiyatri Hemşireliği Hasta Bakım Süreçleri" isimli sunumunu gerçekleştirdi. Mum, hastaların sevgi ve anlayışa ihtiyaç duyduğunu dile getirerek sevginin iyileştirici güç olduğuna dikkat çekti.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Psikiyatri Hemşireliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Havva Kaçan ise, "Özel Bireylere Bakım Verenlerin Yaşadıkları Ruhsal Sorunlar ve Psikiyatri Hemşireliği Yaklaşımları" konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Program, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği uygulama çerçevesinde 4. sınıf öğrencilerinin hazırladığı slayt gösterisinin ardından son buldu.

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Eğitim Haberleri